Vitesse maakt zich op voor uitermate spannend competitieslot.

Rust en punten. Dat is waar Vitesse al maanden naar streeft en vooral naar snakt. Maar bij gebrek aan het tweede wil het met het eerste niet zo sterk vlotten. En dus zit de club uit Arnhem in wat trainer Edward Sturing omschrijft als “een thriller van Alfred Hitchcock zonder te weten hoe het afloopt. De spanning is hier echt te snijden.” Door de overwinningen van FC Zwolle en ADO Den Haag afgelopen weekend doemt het scenario van de zwaar gevreesde nacompetitie plots weer fel op.

De strijd tegen de degradatie werd in de winterstop geïntensiveerd met de komst van vier nieuwkomers, waaronder Peter van Vossen eind februari. Door de zware financiële beperkingen werd er gehoopt op een aantal lucky shots. Maar de Braziliaanse Duitser Paulo Rink, die met veel bombarie werd binnengehaald, zorgde met zijn nonchalante gedrag vooral voor ergernis bij de rest. Sturing passeerde hem voor het duel tegen AZ wegens een gebrek aan discipline. Alleen was de spits, die niet graag traint, zich van geen kwaad bewust : “Misschien ben ik wel té ontspannen.” Tegen Willem II kreeg hij opnieuw een kans, maar hij bakte er weerom niks van.

Het vuurtje rond Rink was nauwelijks gedoofd of de volgende rel ontstond. Dit keer was invallersdoelman Jim van Fessem het middelpunt. Hij deed in VI zijn beklag over zijn medespelers, die hem via de pers hadden bekritiseerd. “Bepaalde hebben kennelijk niet de persoonlijkheid dingen recht in mijn gezicht te zeggen. Ik vind dat enorm achterbaks”, zo liet hij weten.

Technisch manager Jan Streuer zat zwaar verveeld met de kwesties. Om de rust te doen terugkeren mag slechts een beperkt aantal spelers nog met de media praten. De spelersgroep besloot eerder al om het aantal perscontacten te beperken. “Er wordt hier vooral gepraat over dingen die niets met voetbal te maken hebben”, verklaarde aanvoerder Tim Cornelisse. “Dit schept duidelijkheid en rust.” (FV)

AJAX is kandidaat om Dennis Bergkamp over te nemen als hij geen akkoord bereikt over een contractverlenging met Arsenal. PRINCE RAJCOMAR verlaat Fortuna Sittard tot 2007 voor FC Utrecht. JOHN O’BRIEN kreeg van Ajax een prestatiegericht contract tot 2005. PETER HOFSTEDE maakt weer deel uit van de selectie van ADO Den Haag. De spits nam eind maart afscheid door privé-omstandigheden. PETER VAN VOSSEN (Vitesse) toonde zich van zijn slechtste kant, met een rode kaart uit frustratie tegen Willem II. (FV)

TOPSCHUTTERS : 1. Kezman (PSV) 24 goals ; 2. Kuijt (Feyenoord), Elkhattabi (AZ), Sibon (Heerenveen) 14 goals; 5. Buffel (Feyenoord) 13 goals.

FV

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content