Met Jeroen Vantournhout (Roeselare) en Evariste Ngolok (Dender) haalde Westerlo zijn inkomende wintertransfers – in essentie twee verdedigende middenvelders – in tweede klasse.

VERDEDIGING

Yves De Winter blijft de vaste nummer één. Van zijn doublures Bart Deelkens en Yannick De Winter vergaarde in de competitie alleen de eerste al speelminuten. Deelkens stond twee keer in het doel: op Anderlecht (De Winter geblesseerd) en thuis tegen Lierse (De Winter geschorst).

Van de zomer trok Westerlo Laurent Clerbois en Geoffrey Cabeke aan als back-up voor de backs. Clerbois bleek inmiddels niet aan de profmentaliteit te kunnen beantwoorden en werd teruggezet naar de beloften. Cabeke paste zich beter aan en kreeg vorige week zijn eerste kans. Links achteraan kan Vantournhout, een linksvoetige centrale middenvelder die ook centrale verdediger kan spelen, Jef Delen vervangen. Door de langdurige blessure van Joris Van Hout, die nog geen minuut speelde, en het uitvallen van Günther Vanaudenaerde, kreeg Jens Cools zijn kans als rechtsachter. Centraal bleven Adnan Mravac en Wouter Corstjens staan.

MIDDENVELD

Met Vantournhout en Evariste Ngolok trok Westerlo centrale middenvelders aan om Steven De Petter, die bij afwezigheid van een van de centrale verdedigers ook centraal achteraan wordt uitgespeeld, bij te staan. Ngolok, net als De Petter van FC Dender gekomen, combineert fysieke en voetbaltechnische kwaliteiten. Zijn komst vergroot centraal de concurrentie voor Lens Annab, Rachid Farssi en Moses Adams. Voor de fysiek minder weerbare Michael Modubi werd een oplossing buiten de club gezocht.

In aanvallend opzicht blijft het voor Westerlo wachten op prestaties van Elrio Van Heerden, Christian Brüls en in iets mindere mate Sasha Iakovenko, die wel al een paar assists leverde. Van Heerden (miste bij Blackburn Rovers en Sivasspor wedstrijdritme), Brüls (bij Eupen en MVV nog nooit in eerste klasse gespeeld en een teenbreuk opgelopen) en Iakovenko (een verstoorde voorbereiding op het seizoen gekend bij Anderlecht) stelden teleur, maar konden voorlopig met wat goede wil verzachtende omstandigheden inroepen, maar het uur van de waarheid komt voor hen steeds dichterbij. Met Jarno Molenberghs (rechts) en Rachid Farssi (links) zijn er alternatieven.

Cephas Chimedza revalideert ondertussen van een knieblessure om te kunnen laten zien wat hij Westerlo in fitte toestand kan bijbrengen.

AANVAL

Daniel Chavez deelde in de teleurstellende prestaties van de andere creatieve spelers en moest halverwege zijn plaats afstaan aan Dieter Dekelver, die amper méér scoorde.

Voormalig topschutter Jaime Ruiz blesseerde zich na een seizoen vol blessureleed in de eerste competitiewedstrijd nog maar eens. Liliu Ellinton hield het vier wedstrijden vol, maar raakte dan met een stressfractuur buiten strijd. Met Ruiz’ recente wederoptreden hoopt Jan Ceulemans voorin na anderhalf seizoen eindelijk meer dreiging en diepgang te krijgen. Als Ruiz tijdig op wedstrijdniveau raakt tenminste.

Gelukkig was/is er in afwachting nog Paulo Henrique, die zijn overtollige kilo’s is kwijtgeraakt en zich steeds minder houdbaar toont voor de tegenstand én voor Westerlo zelf. De Braziliaan is immers eigendom van Traffic Football Management, een Braziliaans makelaarskantoor dat hem aan Westerlo verhuurt met een optie tot aankoop of verdere huur. In geval van verkoop krijgt Westelo een percentage van de transfersom.

CONCLUSIE

Meer nog dan op zijn transfers rekent Westerlo erop dat zijn creatieve spelers eindelijk het niveau halen dat van hen al van bij het begin van het seizoen werd verwacht, met de fitheid van Jaime Ruiz als troef voor een beter competitieslot dan de grijze middenmoot.

IN

Evariste Ngolok (FCV Dender),

Jeroen Vanthournout (SV Roeselare).

OUT

Soufiane Bidaoui (SV Roeselare).

DOOR RAOUL DE GROOTE

Na anderhalf seizoen blessureleed moet Jaime Ruiz voorin eindelijk voor diepgang zorgen.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content