Vorig seizoen promoveerde FCV Dender van de derde naar de tweede klasse. De bedoeling was een rustig seizoen doormaken en ergens meestrijden voor een ticket voor de eindronde. Groot was de verbazing van de fans toen hun ploeg op speeldag één de kop nam en die nooit meer afstond. In één ruk van drie naar één, het was een droom, waaruit men in juni ontwaakte. Toen bleek dat de sprong niet evident zou worden, infrastructureel noch sportief.

VERDEDIGING

Met 28 tegengoals was de ploeg vorig seizoen het minst gepasseerd. Kan die verdediging ook de eerste klasse aan ? Ze blijft in elk geval grotendeels behouden, op de doelman na. De zoektocht naar zijn vervanger was een moeizame. De witte merel uit Spanje was te jong en te onregelmatig, terwijl Jan Van Steenberghe (35) in gedachten al keeperstrainer van de Anderlechtse jeugd was, tot dat plots niet doorging. Uiteindelijk werd Erwin Lemmens, na omzwervingen door Spanje, Griekenland en Nederland opnieuw in België, aangeworven. Hij heeft ervaring, kan coachen en is uitstekend op de lijn, kwaliteiten die broodnodig zijn.

De trainer wilde er graag twee flankverdedigers – zowel links als rechts – bij. Op rechts kan Grégoire Neels, beter offensief als middenvelder, een alternatief zijn voor de rechtsachter. Op links gaat Predrag Filipovic op zoek naar eerherstel na een mager seizoen bij Lokeren. Spelen zij de mannen van vorig seizoen, Younous Oumouri (rechts) en Sven Vandeput (links), uit de ploeg ? Centraal is er ook een nieuwe man : FabriceMvemba, 26 en een beer. Niet de fijnste voetjes, maar stevig in de duels. Hij moet de concurrentie winnen van Johan Gerets, want centraal links verwacht men veel van Steven De Petter, nog maar 21 en al vicekapitein.

MIDDENVELD

Dit compartiment werd grondig door mekaar geschud. Koen Persoons, sterk in een rol centraal voor de verdediging, vertrok naar KV Mechelen en de leemte die hij liet, werd moeizaam opgevuld. Kevin Van Geem, een spits die ook geregeld op de rechterflank speelt, zag de combinatie werk-namiddagtrainingen niet zitten en bleef liever in de tweede klasse. Kevin Franck, gaandeweg de vaste invaller, verhuist evenmin mee naar de eerste klasse. Op links werd lang gezocht naar een concurrent voor David Geeroms, de aanvoerder. Misschien kan dat Filipovic worden. Wat kwam, was vooral volk voor de as : SteveBarbé, een uitstekende voetballer maar toch wat blessuregevoelig, ruilt Roeselare voor minder kilometers naar Denderleeuw, terwijl ze daar ook nog wisten dat Tom Peeters het hen destijds met KV Mechelen in de derde klasse lastig had gemaakt. Op de rechterflank wordt Grégoire Neels, ook centraal en als rechtsachter uitgespeeld in de voorbereiding, een serieuze concurrent voor de lichtvoetige, vaardige Wouter Degroote. Benieuwd kijken de fans ook uit naar de manier waarop David Destorme stand kan houden. Destorme heeft een groot loopvermogen en kan infiltreren en scoren uit de tweede lijn.

AANVAL

Beste aanval in tweede, maar hier zou het schoentje best kunnen knellen. GunterThiebaut werd vorig seizoen met 21 goals topschutter in de tweede klasse, maar moest, indien hij nog eens werd gehuurd van Waregem, meer kosten en dat zag de club niet zitten. Thiebaut is een man voor de box en FCV Dender wil in eerste snelle spitsen, omdat men vreest weinig in die box te raken. Ook Van Geem pikte geregeld zijn goals mee. Kevin Stuckens is een ideale joker voor de slotfase maar kan het gewicht van een aanval niet dragen. Dus kwam er nieuw volk.

Henri Munyaneza was twee seizoenen geleden met 21 goals de topschutter van de ploeg in derde, maar had het vorig seizoen in eerste bij STVV moeilijker. Ervaring in eerste heeft Norman Sylla nog niet, hij maakte vorig seizoen zijn goals bij degradant KSK Ronse. Net als de Zambiaan is deze in Engeland geharde Fransman snel. De twee samen kunnen, maar allicht krijgt Sébastien Dufoor na twee jaar SV Roeselare een nieuwe kans. Hij is eerder rustpunt en aangever dan afwerker.

CONCLUSIE

Dat het een moeilijk seizoen zal worden, daarvan hoef je in Denderleeuw niemand nog te overtuigen. Zij vinden erin blijven een heus mirakel. Maar nieuwsgierig als ze zijn, wilde heel de ploeg, bestuur incluis, het toch eens proberen.

Door Peter T’Kint

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content