Club Brugge verbaasde vorige week door Koen Schockaert (23) en Jimmy Dewulf (21) voor vier maanden te verhuren aan de Noorse eersteklasser Tromsö IL. Dat is de voormalige club van Rune Lange (Club Brugge) en Ole-Martin Årst (Standard) én de geboorteplaats van Clubtrainer Trond Sollied. Beide spelers, die onder Sollied niet verder kwamen dan een tweederangsrol, moeten in twaalf competitiewedstrijden de Noorse traditieclub voor de degradatie behoeden. Bij Schockaert werd er door de Noren zelfs een koopoptie bedongen. Half augustus komen zij om over een eventueel definitieve transfer te spreken. Dat het zover komt, is het ultieme doel voor de snelle aanvaller, al wil hij eerst afwachten of hij kan aarden in het Noorden. “Want dat was ginder het probleem voor een Tunesiër en een andere Afrikaan”, weet hij. “Het is hier momenteel midzomernacht, wat betekent dat het een hele dag licht blijft.”

Schockaert was vier jaar geleden een persoonlijke aankoopactie van Antoine Vanhove. Die moest echter vaststellen dat zowel Erik Gerets als Trond Sollied hem nooit echt speelkansen gaven. “Ik heb geen onverdienstelijk seizoen achter de rug bij Sint-Truiden en kreeg daar veel lof voor, maar nooit vanuit Brugge”, zegt Schockaert. “Ze zitten daar niet echt op mij te wachten, vrees ik. Ik zat er maar verweesd in een hoekje. Alleen Europees, als we op de counter speculeerden, probeerden ze me soms eens uit te spelen. Mijn situatie was uitzichtloos.”

Sollied opteert liever voor een diepe targetman. Voor Schockaert werd het al snel duidelijk dat het onbegonnen werk was om op rechts de concurrentie aan te gaan met Gert Verheyen. Hetzelfde ondervond centrale verdediger Jimmy Dewulf, die zich de weg versperd zag door Tjörven De Brul, Milan Lesjnak en Nzelo Lembi. Toch hebben beide spelers niet het gevoel dat ze gedwongen werden om voor Tromsö te kiezen. “Het was onze eigen keuze”, zegt Dewulf. “Alleen moest het allemaal heel snel gebeuren, waardoor we wel een beetje werden overrompeld. Maar het is met volle goesting dat ik dit avontuur aanga.”

Assistenttrainer Chris Van Puyvelde, die de manager van Tromsö goed kent, spreekt, geheel in de stijl van Sollied, van een win-win-situatie. “Ze kunnen ginder alleen maar hun eigen horizon verruimen.” (FV)

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content