Beveren praat met ASEC Abidjan over een samenwerking.

Lokeren heeft met Satellite FC Abidjan al een club waarmee het in Ivoorkust samenwerkt en nu lijkt ook Beveren de weg naar Afrika te hebben gevonden. De Waaslanders voeren namelijk gesprekken met ASEC Abidjan, ofte Association Sportive des Entreprises Communales. ASEC is de grootste ploeg van Abidjan, de hoofdstad van Ivoorkust en beschikt ook over een Académie, waar de jonge voetballers school lopen. Die Académie werkt onafhankelijk van de club, maar heeft een gentlemen’s agreement om in Ivoorkust alleen met ASEC samen te werken. Het complex Sol Beni is schitterend gelegen aan een meer en beide geledingen – club en opleidingsstructuur – samen stellen vierentachtig mensen tewerk. ASEC kan ook nog rekenen op vierenvijftig voetballers in een A-ploeg en diverse jeugdploegen. Die spelen allemaal in 4-4-2, met trainers die niet één specifieke ploeg trainen, maar roteren, zodat iedereen van alles op de hoogte blijft.

Vijf jaar geleden, zegt Amoa Lambert, directeur van de Académie, wou Anderlecht de ploeg al overnemen. “Maar toen wilden wij dat niet omdat we onze jongeren niet te vroeg naar Europa wilden laten vertrekken.”

Inmiddels leverde ASEC al Zonko aan Vitesse, Zokora aan Genk, Aruna aan Anderlecht en Kalou aan PSV, club waarmee het overigens ook in het verleden al contact had. Amoa Lambert : “PSV wou op ons complex vijf spelers per jaar onderbrengen om hier te trainen en te studeren. Financieel was dat interessant, maar het ging vooral om allerlei buitenlanders en dat zagen wij niet zitten.”

Nu wendt ASEC via Arsenal dus de steven naar Beveren, want België, zegt Amoa, is een ideale uitvalsbasis. “België heeft ouverture in Europa doordat het centraal ligt tussen Engeland, Frankrijk, Nederland en Duitsland. Bovendien spreekt men er ook Frans en Engels. Wat altijd gemakkelijk is voor de opvang van buitenlandse spelers.”

Hoe de samenwerking met Beveren eruit moet zien, moet nog worden bekeken. Emilio Ferrera wordt dan ook binnenkort in Abidjan verwacht om een en ander door te praten.

Nu ASEC met een Belgisch club praat, Genk in Kameroen samenwerking zoekt en Satellite, waar het contract met Lokeren volgend jaar afloopt, nog meer ploegen zoekt om mee samen te werken, is het duidelijk dat de Afrikaanse markt in de lift zit. (RDG)

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content