Het duel OHL-Club Brugge was ook het duel der Gouden Stieren. De match in de match der topschutters werd gewonnen door Ebrahima ‘Ibou’ Sawaneh, die meer met Carlos Bacca gemeen heeft dan op het eerste gezicht lijkt.

Het was er eentje voor de annalen in de Clubgeschiedenis, de treffer van Carlos Bacca in Leuven na amper vier minuten. Zijn twaalfde van het seizoen, zijn negende in de competitie. Alweer op aangeven van Víctor Vázquez, zijn partner in crime. De twee verstaan elkaar wonderwel (zie tabel). De goal in Leuven was er eentje voor de geschiedenis, omdat nog nooit een speler van blauw-zwart erin slaagde om acht speeldagen op rij te scoren.

Bacca heeft een neus voor goals, geeft ook Wesley Sonck makkelijk toe. Sonck lacht: “Maar om dat te constateren, moet je echt geen kenner zijn.”

Gert Verheyen is dat wel. Hij voetbalde net als Bacca in de spits én op de rechterflank. Verheyen: “Toen ik hem in het begin zag shotten, zeker op de flank, vond ik het niet goed. Qua lopen, qua positie kiezen. In de spits vond ik het zeker niet verkeerd. Hij kan ontzettend goed afwerken, je merkt dat het bij hem geen toeval is. Ik hoor dat hij op training behoorlijk wat kansen mist, zijn rendement in wedstrijden is straf. Hij heeft als diepe spits de kwaliteiten om tegen de achterste lijn te spelen, is snel. Sommige goals waren makkelijk, andere zéér mooi. Zijn spel op de kant is verbeterd. De slechte keuzes, naar binnen komen als het niet moest en omgekeerd, zijn nu veel verbeterd. Een echte flankspeler is het niet, Club houdt het veld goed breed, en hij profiteert dan van de ruimte om naar binnen te snijden. Het samenspel met de ploegmaats vind ik wel nog niet super.”

Dat is, bedenkt Roger Van Gool, indertijd ook snel én op de flank bij het grote Club, wellicht de reden waarom Bacca niet (of amper, want in Leuven gebeurde het een uur wel) centraal speelt. Van Gool: “Daar moet je balvaster zijn, of beter in de combinatie, niet twee van de kwaliteiten waarin Bacca uitblinkt. Daarom heb ik nog altijd wat twijfels. Spitsen hebben altijd periodes waarin alles binnen vliegt. Zit Bacca in zo’n goeie fase, of is het een blijver? Ik twijfel om een paar redenen. Een: op training blijkt het niet de koele kikker. Twee: ik vind hem op het veld nog altijd nét niet actief genoeg. Wat als hij niet scoort? Het kan dat zoiets beter wordt als zijn fysieke conditie nog meer verbetert. Een spits die maar 90 procent is, gaat zijn inspanningen kiezen. Raakt Bacca straks fysiek aan 100 procent, wordt hij misschien wél actiever. Drie: met het huidige scoutingnetwerk waarin de beste talenten op 17 à 18 jaar worden gespot, tot je 25e in Colombia blijven hangen… Waarom? Dit gezegd zijnde: hij heeft kwaliteiten. Zéér snel uit stand, een killer. Hij heeft op dat vlak meer kwaliteiten dan Joseph Akpala. Aan de winterstop gaan we meer weten. Als hij blijft scoren, heeft Club een doelpuntenmachine.”

Toen de Colombiaan in januari naar België kwam, polste Peter Balette, assistent-trainer van Standard, bij Luis Seijas. De Venezolaan voetbalde eerder voor het Colombiaanse Santa Fe. Volgens Seijas was Bacca een toppertje in de zestien, dat altijd trapte op doel. Negatief punt: vrij egoïstisch. Off the record hoorde Balette – die voor vier jaar voor blauw-zwart werkte – uit Brugse hoek dat de spitsen van Club zich ook niet direct zorgen maakten over de nieuwe concurrent. Balette: “Je hoorde dat hij het héél moeilijk had om vanuit die veertig graden in Colombia te wennen aan de winter hier én dat zijn persoonlijke fysieke conditie niet van het niveau was dat men in België verwachtte. Dat hij dus aanvankelijk moeilijk in de ploeg raakte, verbaasde me niet.”

Bacca werkte hard om dat fysieke gat dicht te fietsen en staat er nu wel, na een lange aanpassing. Balette: “Wel vanop een andere positie dan je zou verwachten, vanaf de rechterkant. Op papier niet zijn beste plaats, je verwacht hem in de zestien, maar het werkt omdat hij vaak naar binnen zwerft. Ik merk nu, en dat is iets wat ik persoonlijk zeer hard apprecieer, dat hij dat egoïstische aflegde. Ik vermoed dat de trainer daar hard op hamerde.”

Hoe stop je zo’n man? Balette: “Hem heel kort dekken. Hij start razendsnel, en je moet zulke spelers beletten de actie in te zetten. Maar goed, dat zegt een trainer over alle spitsen. Ruimte is voor hem belangrijk. Als je hem dwingt tot samenspel, wordt het direct minder.”

Hans Visser, assistent-trainer bij RC Genk, dat in minuut 8 ook door Bacca werd verrast, kan dat beamen: “Hij pakte onze linkerverdediger ( Hamalainen, nvdr) in de rug, terwijl die niet eens zo slecht stond opgesteld. Bacca is zeer snel. Voor de rest hadden we hem behoorlijk onder controle.”

Voelen

Zijn doelpuntenreeks startte Bacca op speeldag 4 tegen Beerschot. Op aangeven van Lior Refaelov was hij TomislavMikulic iets te snel af. “Een typische spits, op het juiste moment op de juiste plaats”, herinnert de Beerschotverdediger zich. “Hij is niet makkelijk te verdedigen, omdat hij zo goed de ruimte zoekt. Hij loopt weg van de verdediger. Tegen een echte targetspits die contact met je houdt, is het makkelijker verdedigen, omdat je voelt waar hij is. Bacca beweegt van je weg. Je moet honderd procent geconcentreerd blijven.”

Mikulic is de eerste die spontaan de parallel trekt met Ibou. “Ze zijn vergelijkbaar, zij het dat hij liever vanaf links naar binnen zwenkt. Maar Bacca is nog meer killer. Ik zie ook parallellen met Jérémy Perbet. Je kan als verdediger denken dat je ze in je zak hebt, ze zijn een tijdje niet te zien en dan: baf, ze staan er.”

Ervin Zukanovic heeft ook dat gevoel. KV Kortrijk had Brugge in zijn greep, tot plots vanuit het niets Bacca voor de gelijkmaker zorgde. Zukanovic: “Hij is moeilijk op te vangen. Hij hangt wel af van een goeie pass, en daar heeft hij in Brugge met Vázquez echt wel een goeie. Ibou is inderdaad ook wat zoals hij, maar hij kan meer dingen zelf opzetten.” Van Gool: “En dat moet je dan toch nog hoger inschatten, want een dorpsploegje als Heverlee gaat per wedstrijd toch minder kansen afdwingen dan een topclub als Brugge. Ik denk dat Ibou in de afwerking nog efficiënter is.”

Zaterdag stonden de twee tegenover elkaar. Jonas De Roeck (OHL) bekeek het duel aandachtig en kwam onder de indruk van Bacca: “Technisch uitstekend. In de combinatie, hij kan een man voorbij, snelheid én overzicht. Hij gebruikt zijn snelheid heel goed, maakt zich altijd vrij en maakt veel bewegingen van de bal weg. Hij teert er ook op dat je hem wat uit het oog verliest en neemt dan zeer slim positie. Ons geluk is eigenlijk geweest dat na een uur BjörnVleminckx in de ploeg kwam en hij weer vanaf de kant ging spelen. Ik vind hem daar toch wat minder gevaarlijk.”

Dé man van de match was evenwel Ibou (26), één dag (sic) ouder dan de Colombiaan. De Roeck: “Hij had een begenadigde dag. Ibou heeft veel balgevoel en ook zeer veel vertrouwen, voor een spits is dat superbelangrijk. Na een paar speeldagen kreeg hij het even moeilijker, maar nu gaat het weer vlotter met de acties en het kappen. Momenteel lukt hem alles, ik schrik er ook van. Blijvers? Bacca werkt voor zijn doelpunten en Ibou heeft die stap ook gezet. Als je dat doet, zal je als spits altijd gevaarlijk zijn.”

Het laatste woord is voor de trainer van OHL, dat zijn ploeg grondig vernieuwde, maar slechts voor twee spelers geld neertelde: middenvelder Ngolok en… Ibou. Ronny Van Geneugden: “Omdat ik in hem geloofde. Ibou is iemand die zich mentaal heel goed moet voelen, in een goeie kleedkamer. Dat vindt hij hier, omdat we daar veel aandacht aan besteden. Hij heeft nu ook de leeftijd waarop hij dat allemaal beseft. Ik had echt het gevoel dat hij hier zou passen en dan moet je het geluk hebben dat hij vanaf speeldag 1 begint te scoren en bepalend is.”

Ibou miste de duels tegen Lierse en Lokeren, en scoorde in de andere wedstrijden alleen niet tegen Waregem. Is hij een topschutter? Van Geneugden: “Het is niet logisch, maar het is wel een fenomeen: een topschutter die vanop links speelt. En de vorige topschutter, Bacca, speelt meestal vanaf rechts. Misschien heeft dat te maken met de ruimte daar, omdat de meeste ploegen offensieve backs hebben. Als dan de centrumverdediger wordt weggelokt, krijg je gevaarlijke situaties.”

door peter t’kint – beelden: imageglobe

“Ik twijfel aan Bacca om verschillende redenen.” Roger Van Gool

“Ibou is iemand die zich mentaal heel goed moet voelen.” Ronny Van Geneugden

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content