Tweedeklasser SV Roeselare bespreekt de positie van zijn voorzitter Roger Havegeer.

Op de ploegfoto van tweedeklasser SV Roeselare van dit seizoen staan zes Afrikanen, vooral Nigerianen. Van hen kwam er vorige zondag tegen RWDM één aan de aftrap : Charly Okonedo, een speler die jaren geleden van Waregem kwam, met vrouw en kinderen in het Franse Tourcoing woont en een EU-statuut heeft. Mamaseh, de speler die in het tv-programma Ter Zake werd opgevoerd (en die via de beruchte Bart De Bruyne in Roeselare terechtkwam), maakt ook nog deel uit van de kern – de andere vier werden teruggestuurd.

Niet dat het allemaal spelers zijn van Bart De Bruyne en zijn compaan Maurice Cooreman : de 24-jarige Fatusi, afkomstig van Servette Genève, werd door iemand anders aangebracht. Nadat hij geen stek kreeg in het olympisch elftal van zijn land, aardde hij moeilijk zodat hij werd doorgestuurd naar China. Omoh en Tanko kwamen wél via De Bruyne, trainden en speelden met de B-kern, maar werden teruggestuurd : Tanko met een onvoldoende, Omoh wegens zijn leeftijd. Bij Roeselare weet men alleen dat alle genoemde spelers in het bezit waren van een geldig visum, aldus secretaris Roland De Blaere. En er was iemand die instond voor de tenlasteneming gedurende drie jaar, de wettelijk verplicht termijn, met name : voorzitter Roger Havegeer. Maar wààr de afgetestte spelers zich nu bevinden – naar verluidt zou Omoh een paar weken geleden opgepakt zijn in Roeselare en dus niet teruggevlogen zijn naar Nigeria – weet men desondanks niet bij de club.

Roger Havegeer kwam twee jaar geleden als bedrijfsleider van plaatbewerkingsmachineproducent Hako in de nieuwe fusieclub SV Roeselare terecht, zonder voorgeschiedenis in één van beide clubs waaruit de fusie ontstond. Vorig jaar bracht hij zijn vriend James Storme aan als coach, die op zijn beurt Peter Van Wambeke als trainer haalde. Vam Wambeke werd hoofdtrainer, maar zag zich in oktober al doorgestuurd. Hij werd opgevolgd door Raoul Peeters.

Storme bleef echter in de club rondhangen : hij sponsort mee de Soccer Academy van De Bruyne en Cooreman in Nigeria. Dat hij het voorstelt alsof De Bruyne en Cooreman king zijn in Nigeria, is echter lichtjes overdreven. De zaken gaan niét goed, en het is er puur overleven. Niet onbelangrijk : inmiddels werden op de Belgische ambassade in Lagos, de hoofdstad van Nigeria, een paar personeelswijzigingen doorgevoerd, waardoor er voortaan minder gul wordt omgesprongen met het uitreiken van visa.

In januari jl. tijdens een beheerraad nam men bij Roeselare al officieel afstand van het duo De Bruyne-Cooreman. Een aantal beheerders overtuigden de voorzitter dat het niet kon dat de club zich associeerde met niet-erkende makelaars, die bovendien door de bond veroordeeld zijn wegens omkoping. In een omkopingszaak rond Eendracht Aalst liep De Bruyne een schorsing op van tien jaar, waarvan er al vier verstreken zijn. Morgen (donderdag) staat er een nieuwe vergadering op de agenda bij SV Roeselare, waar de onvrede over de houding van voorzitter Havegeer besproken zal worden. (GF)

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content