Mirakels gebeuren niet toevallig. De loyale ploegspeler Besnik Hasi verklaart waarom dit het seizoen van Anderlecht wordt.

In West-Vlaamse volkstuintjes werd vorige week tijdens de rust de uitschakeling van Anderlecht in de tweede voorronde van de Champions League voor waarheid verteld. Rapid Boekarest had toen al twee keer op te makkelijke wijze weten te scoren en ook de nul weten te bewaren. Het was een nog grotere verrassing dan de beginopstelling van de thuisploeg. Daags voordien had Hugo Broos de ploeg aangekondigd die in Roemenië gelijk had gespeeld, dus in 4-4-2 en zonder Pär Zetterberg. Uiteindelijk stuurde hij zijn team in 4-3-3 het veld op, met Pär Zetterberg op het middenveld en Aruna Dindane weer zoals de voorbije jaren op de rechterkant. Waarom ? !

“Wel,” aldus Broos, “zoals altijd de dag van de wedstrijd hadden Franky(Vercauteren, nvdr) en ik ’s namiddags, vooraleer de theorie wordt gegeven, een laatste evaluatie. We kwamen tot de conclusie dat als een ploeg als Rapid, die er volledig op gericht is het spel van zijn tegenstander te ontregelen, erin zou slagen Walter Baseggio te blokkeren, we qua creativiteit problemen zouden kennen. Daarom heb ik besloten om Zetterberg op te stellen en te vragen aan Seol en Aruna om goed breed te blijven. Het draaide niet de eerste helft, omdat Baseggio en Zetterberg elkaar voor de voeten liepen, omdat er van achteruit te traag werd ingespeeld en omdat de flanken te diep gingen staan, de drie spitsen daardoor op één lijn kwamen en elkaar zo de ruimte ontnamen.”

Niet minder verrassend was trouwens het elftal dat Broos na de rust liet opdraven. Verdedigende middenvelder Besnik Hasi werd gewisseld, Christian Wilhelmsson rechtsbuiten, Aruna ging centraal weer naast Nenad Jestrovic spelen. Vier aanvallers en twee aanvallende middenvelders zeg maar û en vier verdedigers en een keeper. Een beetje raar voor een Europese wedstrijd, maar het werkte. Anderlecht maakte direct druk, scoorde snel, de Roemenen werden overrompeld, sloegen in paniek, slikten binnen het kwartier een tweede doelpunt en verloren ook nog û met 3-2.

Alleen de Poolse kampioen Wisla Krakau scheidt Anderlecht nu nog van de Champions League. Met hetzelfde concept van de tweede helft tegen Boekarest klopte het drie dagen later in zijn eerste competitiewedstrijd Antwerp met 3-1. Het is dus goed gestart. “Het gaat uitstekend met Anderlecht”, besloot de loyale ploegspeler Besnik Hasi op het eind van de week. Zeven redenen waarom er dit seizoen in West-Vlaamse volkstuintjes nog maar weinig gelachen zal moeten worden met Het Instituut.

1. De kwaliteit van de spelerskern is toegenomen, iedere positie is nu goéd dubbelbezet.

Besnik Hasi : “Er is niemand van de basisploeg vertrokken, terwijl er met Pär Zetterberg en Christian Wilhelmsson twee spelers met een meerwaarde zijn bijgekomen. Zet is iemand die het spel naar zich toetrekt, de bal opeist en laat rollen. Ik denk dat hij iemand is die de ploeg zal kunnen dragen in moeilijke wedstrijden. Wilhelmsson is een echte rechterflankspeler, een ander type dan Goran Lovre. Hij brengt snelheid en diepgang. Het zijn jongens die de trainer meer mogelijkheden bieden, zoals op links ook Martin Kolar en Ki-Hyeon Seol. Inzetbaar of niet naargelang van de omstandigheden, of je offensiever of defensiever moet spelen, iets moet rechtzetten of iets moet vasthouden. En vergeten we natuurlijk ook de doorbraak van Vincent Kompany niet.”

2. De chouchou is nu een vaderfiguur. Het ego van Pär Zetterberg is gekrompen, zijn groepsbewustzijn gegroeid.

Besnik Hasi : “Pär Zetterberg weet dat hij in de toekomst voor de club gaat werken en dat is hem ook aan te zien. Ik weet dat hij vroeger alle vrije trappen zelf nam, nu laat hij anderen ook eens trappen. Hij is uitermate positief ingesteld. Hij helpt aangeslagen jongens erbovenop, zoals Olivier Deschacht woensdag, hij houdt iedereen wakker, hij leeft mee als hij op de bank zit en steunt ons zoals een coach dat doet. Heel, heel positief. Hij denkt collectief, hij dient het clubbelang. Zet is een pluspunt voor ons dit seizoen, ook als hij op de bank zit. Zulke jongens hadden we meer nodig.”

3. Met de concurrentie is de concentratie toegenomen. Anderlecht is scherper geworden in geest en lichaam.

Besnik Hasi : “Op de eerste trainingsdag viel het op dat iedereen scherp uit vakantie was gekomen. Iederéén is veel scherper, niet alleen Walter Baseggio. Als Baseggio denkt : oei, Zetterberg komt, wat moet ík dan zeggen (lacht) ? Mijn positie is nog zoveel moeilijker. Dan moet ik nog tien keer scherper staan dan hij (lacht). Zelf ben ik dan ook vier kilogram afgevallen. Eigenlijk ben ik niet gestopt met trainen. Maar wat gezegd van Zetterberg zelf ? Zijn vetgehalte bedraagt nog slechts 2,5. Dat is ongelooflijk. Ik ben scherper dan ooit, bezie mij. Wel, mijn vetgehalte bedraagt 5,5. Ik stel vast dat iedereen scherp is en dat de concentratie hoger ligt. Omdat de jeugd wil bevestigen, de ouderen willen bewijzen dat ze hun plaats nog waard zijn en anderen dan weer hun niveau willen optillen met het oog op een transfer naar een betere competitie.”

4. De groep is volwassener, de sfeer veel beter.

Besnik Hasi : “De sfeer in de groep is duidelijk veel beter dan vorig seizoen, ook omdat de trainer vanaf het begin klare taal heeft gesproken, heeft kúnnen spreken. Ik zeg niet dat de jongens die vertrokken zijn schuld hadden aan de situatie, maar je hebt nu eenmaal spelers die negatief reageren als ze op de bank zitten en spelers die daar veel positiever op reageren. De mentaliteit van de spelers is goed nu. Dat is een bijkomende sterkte. Iedereen doet wat de trainer vraagt, iedereen gaat voluit op training. De concurrentie werkt positief stimulerend nu. Ik denk dat iedereen begrepen heeft dat we betaald worden om ons in het belang van de club, van de ploeg als volwassenen te gedragen. Ik denk dat deze groep jongens met een positieve ingesteldheid nodig heeft. Scandinaviërs zijn sowieso vrij volwassen altijd. Net als Tihinen vorig seizoen was Wilhelmsson hier direct geïntegreerd. De jongeren blijken bovendien ook opvallend rijp. Vincent Kompany is zeer volwassen voor zijn leeftijd. Olivier Deschacht speelt als een routinier. Kolar en Lovre zijn als offensieve spelers iets avontuurlijker, maar het zijn goeie jongens. Lovre heeft niet de Balkan-mentaliteit, en Kolar is positief ingesteld zoals alle Tsjechen die ik ken. Hij moet alleen nog zo snel mogelijk de taal leren.”

5. Daniel Zitka is bevrijd van Filip De Wilde.

Besnik Hasi : “Hij had het vorig seizoen niet makkelijk met een monument, met een icoon (lacht) als Filip De Wilde achter zich. Filip De Wilde is iemand die je niet makkelijk op de bank houdt. Daniel Zitka heeft veel aan vertrouwen gewonnen, denk ik, nu hij de absolute nummer één is. Vorig seizoen was hij onder de indruk van Filip De Wilde, iemand die op training als een beest tekeer gaat en achteraf ook nog eens drie kwartier in de powerzaal zit. Het is logisch. Nu hij bevrijd is, kan zijn volledig, groot potentieel tot bloei komen. We zien nu al dat hij meer babbelt en veel beter met de voet speelt, omdat zijn zelfvertrouwen is toegenomen.”

6. De trainer staat sterker. Hugo Broos loopt niet meer, zoals vorig seizoen zo lang, de feiten achterna.

Besnik Hasi : “De trainer staat sterker omdat hij de groep nu door en door kent, omdat hij met succes jonge gasten kansen heeft gegeven en omdat hij over een paar nieuwe spelers met een meerwaarde beschikt. Hij heeft controle nu en beschikt over meer mogelijkheden om te veranderen, te wisselen, in te grijpen. Vorig jaar erfde hij bij zijn komst een groep met heel veel problemen, problemen die er al waren van het seizoen voordien. Een groep met grote spelers die moesten spelen van pers en publiek, maar waarvan hij vaststelde dat ze niet altijd in de ploeg pasten. Hij wist als nieuwe trainer ook niet precies van welke speler hij wat kon verwachten, welk systeem hij het best zou spelen, noch hoe met zo’n moeilijke groep om te gaan. Hij heeft dat in de terugronde rechtgezet en van de uitstekende resultaten toen is het vertrouwen van de spelers, maar ook van de trainer groter geworden. Iedereen kon zien dat de trainer in de voorbereiding goed in zijn vel zat. Wat hij deed, deed hij met overtuiging. Hij heeft in het begin met iedereen een individueel gesprek gehad, hij heeft meteen klare taal gesproken, kúnnen spreken nu en er is heel de voorbereiding goed en hard gewerkt. Iedereen weet waar hij staat, wat er van hem verwacht wordt, wat er nog anders en beter moet.”

7. Het spitsenduo is inmiddels goed ingespeeld. Jestrovic & Aruna zijn dodelijk.

Besnik Hasi : “Jestrovic en Aruna zijn ons sterkste punt. Als zij draaien, krijg je een andere match. In Boekarest speelden we als ploeg een goeie wedstrijd, maar waren zij iets minder en dan zie je dat we moeilijk scoren. Jestrovic en Aruna hebben onvoorstelbaar veel kracht. Als ik Aruna zie, zeg ik : wie kan hem tegenhouden ? Zo sterk. Centraal komt hij altijd de bal vragen, dan kan hij met zijn onnavolgbare lichaamsbewegingen zowel links als rechts passeren. Als hij op je afgestormd komt, is hij niet te stuiten, behalve met een overtreding. Hij maakt het met zijn fantastische openingen veel makkelijker voor Jestrovic. Maar hij zou zelf ook wat meer moeten beginnen scoren, zodat we niet volledig afhankelijk zijn van Jestrovic. Hij kan het, mits nog wat meer concentratie. Maar dan zit hij niet meer bij Anderlecht natuurlijk. Die dag komt met zekerheid, voor beiden. Jestrovic is een killer, een ongelooflijke, typische centrumspits, een type dat in deze tijd niet makkelijk meer te vinden is. Hij interesseert zich voor niks anders dan voor de goal, hij kan een bal bijhouden, hij duwt, trekt en scoort met alle lichaamsonderdelen. Zij zijn onze grootste troef en zij functioneren het best in 4-4-2, het systeem waarin wij de meeste automatismen hebben. Behoudens aanpassingen op het Europese vlak moet je eigenlijk zeggen : je kunt met Anderlecht spelen hoe je wilt, als je die twee maar in de punt van de aanval zet. Samen voorin zijn ze dodelijk. (Richt zich naar de hemel.) Ik hoop dat ze niet geblesseerd raken.”

door Christian Vandenabeele

‘De sfeer in de groep is duidelijk veel beter dan vorig seizoen.’

‘Als ik Aruna zie, zeg ik : wie kan hem tegenhouden ? Zó sterk.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content