Zo’n vijftien spelers hield trainer Jos Heyligen zaterdag over om de uitwedstrijd bij Standard af te werken. Zoals verwacht kende de licentiecommissie maandag de groen-witten geen licentie toe voor volgend seizoen, wat een domino-effect had op de club. Hoefkens, Culek, Tankary, Nygaard, Segers, Valenta, Vaskovic, één na één haakten de spelers af. Uiteindelijk kreeg iedereen zijn C 4 en was zelfs het aantreden van Lommel voor de rest van het seizoen in gevaar, maar finaal beslisten de spelers buiten de vereffenaars om een eigen vzw op te richten, nadat ze uitvisten dat de nieuwe niet verantwoordelijk kon worden gesteld voor de oude.

Heyligen telde vervolgens koppen, ontdekte dat er voor één wedstrijd valabel volk beschikbaar was en gaf zijn fiat. “Maar veel verder dan die ene wedstrijd denk ik vandaag niet. Ik heb de spelers wel gevraagd om het serieus aan te pakken, er moet discipline zijn, anders heeft het geen zin om door te gaan, ik wil niet elke keer een afstraffing. We hebben nu veertien dagen om te beslissen hoe het verder moet. Duidelijk is dat we een bredere kern nodig hebben, willen we het seizoen verder afwerken, Waligora kreeg de waterpokken van zijn zoontje, dat kwam er ook nog bij. Er gaan blessures volgen, een aantal jongens staan met twee gele kaarten, als we doorgaan, moeten er minstens drie jongeren uit de jeugd een spelerslicentie krijgen. Maar zover denk ik op dit moment niet, het ziet er heel somber uit en ik heb te doen met de voorzitter, die we nog geregeld zien.”

Te doen met een man die loog over reddingspistes ? Heyligen : “Ach, ja, toch wel, hij geeft nu zelf toe dat die leugen ongelukkig was. Het probleem is dat het gewoon allemaal zo snel moet gaan. Maar ik blijf positief, ik verwacht een reactie van zij die bleven én misschien zelfs een stunt.”

De spelers voetballen gratis, alleen de verzekering is geregeld. Heyligen : “En uiteraard werkt de trainer ook gratis, ja.” Gelukkig betreft het een uitwedstrijd, zodat de kosten al bij al beperkt blijven. Anders zit het als Lommel ook na de interland tegen Kroatië doorgaat en straks thuiswedstrijden moet afwerken. Dan rekent ex-voorzitter Dirk Van den Boer, die ongeveer een half miljoen euro moet zien te vinden voor eind maart, op heel veel goodwill van de mensen rond de club. Mensen als Michel Beckers, die acties opzetten.

Beckers, vorige vrijdag : “Ik weet niet precies hoeveel geld er al op de rekening staat, maar dat moet toch al zo’n 4.000 euro zijn en maandag krijgt de nieuwe vzw dat om de eerste kosten te dekken. We proberen alles zo goed en zo kwaad mogelijk te regelen, busvervoer, eten, als er een thuiswedstrijd komt, zullen heel veel mensen gratis werken voor de club… In de wandelgangen hoor ik bij de spelers gemor, dat het geld van de zogenaamde redders plots niet meer beschikbaar is, maar ik kan die mensen, Jacky Loomans, Jean Claes, ook begrijpen. Zij gingen uit van een scenario in eerste klasse, en nu blijkt dat zelfs derde héél moeilijk zal zijn. Dan gaan die mensen wel even nadenken.” (PTK)

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content