Bayern betaalt 30 miljoen euro voor Mario Gomez.

Met pijn in het hart nemen ze bij VfB Stuttgart afscheid van aanvaller Mario Gomez (23), die in 121 competitieduels voor de Schwaben aan 63 doelpunten raakte. “We slaagden er twee keer in om ons paradepaardje te behouden”, verklaarde technisch directeur Horst Heldt. “Bij de derde maal stonden we echter met de rug tegen de muur. Mario koos voor een transfer. Dat is bijzonder jammer. Bayern München voldeed aan onze voorwaarden.”

Er was een gelimiteerde transfersom van 30 miljoen euro (de duurste transfer ooit in de Bundesliga, na de 25 miljoen euro in 2007 voor Franck Ribéry) afgesproken voor de Duitse international, afgelopen seizoen nog goed voor 24 treffers. “Bayern München, dat blijft toch iets bijzonders”, zo gaf Gomez zelf een korte verklaring bij zijn overstap. “Ik wil voor de Duitse titel gaan en kijk er fel naar uit om uit te komen in de Cham-pions League.” Hij tekende een overeenkomst tot 2013 en zou volgens de Duitse sensatiepers jaarlijks vier miljoen euro verdienen.

Nadat eerder al Ivica Olic (29, HSV, transfervrij), Alexander Baumjohann (22, Mönchengladbach, transfervrij) en Anatoliy Tymoschuk (30, Zenit Sint-Petersburg, 10,9 miljoen euro) werden vastgelegd, is Gomez de vierde nieuwkomer voor coach Louis van Gaal (57). “We zijn blij en verheugd dat we een van de beste Duitse spitsen konden binnenhalen”, reageerde Karl-Heinz Rummenigge.

Daartegenover staat het vertrek van Lukas Podolski (23, FC Keulen, 10 miljoen euro), Massimo Oddo (32, met onvoldoende terug naar AC Milan) en Willy Sagnol (stopt). Rummenigge liet ook uitschijnen dat Ribéry (26, contract tot 2011, zonder afkoopsom) en Philipp Lahm (25, 2012) niet weg mogen. Luca Toni (32), Christian Lell (24), Tim Borowski (29), Breno (19) en Michael Rensing (25) kunnen vertrekken bij een goed bod. Over het lot van Bastian Schweinsteiger (24) en Zé Roberto (34) bestaat nog wat onduidelijkheid.

Vanaf 1 juli wordt manager Uli Hoeness opgevolgd en vervangen door oud-speler Christian Nerlinger.

De finale van de DFB-Pokal tussen Bayer Leverkusen en Werder Bremen eindigde op 0-1, dankzij een doelpunt van Mesut Özil. Het was de zesde bekerwinst voor de Noord-Duitsers en de eerste belangrijke prijs sinds de dubbel in 2004. In de vrouwenfinale bleek Duisburg veel te sterk voor Potsdam. Het werd 0-7, met een assist én een doelpunt van onze landgenote Femke Maes.

Frank Baumann (33) nam na vijftien jaar afscheid van het profvoetbal. De middenvelder van Werder Bremen kan terugblikken op 263 duels. Na een pauze van zes maanden zal hij begin 2010 terugkeren als assistent van technisch directeur Klaus Allofs (52).

Energie Cottbus ontmoette FC Nürnberg in een dubbele confrontatie voor een degradatie/promotieduel, dat voor het eerst sinds achttien jaar weer werd ingevoerd. Nürnberg won beide matchen, met 0-3 en 2-0. Bojan Prasnikar (56) van Cottbus trok zijn conclusies en stapte op.

De Duitse nationale ploeg speelde tijdens zijn trip door Azië een oefeninterland tegen China. Het werd 1-1, Lukas Podolski scoorde.

Bij de verdeling van de tv-gelden prijkt kampioen VfL Wolfsburg met 24,26 miljoen euro slechts op de vijfde plaats. Bayern München (28,11), Schalke 04 (25,11) en Hamburger SV (24,73) verdienden het meest.

De Bundesliga kan terugblikken op een prachtig seizoen, vol records. Er werden op het hoogste niveau 894 doelpunten gemaakt, goed voor een gemiddelde van 2,9 per duel. Het toeschouwersgemiddelde bedroeg 42.528. Geen enkele andere competitie doet beter.

Axel Lawarée promoveerde met Fortuna Düsseldorf naar de tweede Bundesliga. De aanvaller kreeg daarover zekerheid na het thuisduel tegen de amateurs van Werder Bremen, voor maar liefst 51.500 toeschouwers.

FRéDéRIC VANHEULE

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content