Peter t'Kint
Peter t'Kint Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Het is rustig rond Lokeren, zestiende in de eindstand vorig seizoen en de nieuwe werkgever van Georges Leekens. Verbazend rustig, op de komst van Barry BoubacarCopa (Beveren) na is het stil op het transferfront. Stilte voor de storm ? “Niet direct. Ik denk”, zegt Georges Leekens zondagmiddag, “dat je ook de komende dagen niet onmiddellijk veel nieuwe spelers moet verwachten. Er moet wat bij in de groep, zowel qua kwantiteit als kwaliteit, maar ik wil nu vooral niks overhaasten. Indertijd bij Gent stond de ploeg er na veel bouwen ook pas in de tweede helft van het tweede seizoen. Ik krijg op dit moment heel veel spelers aangeboden, maar van de 100 voorstellen, gooi ik er 99 in de vuilnisbak. Wij kunnen het ons niet permitteren om nu zes, zeven spelers aan te kopen en er daarvan vier te zien mislukken.” Kortom, als Lokeren op 25 juni net als het gros van de eersteklassers de trainingen hervat, zullen de supporters niet direct moeten wennen aan negen of tien nieuwe gezichten.

Gaat u spelers meenemen van bij uw vorige club, AA Gent ?

Georges Leekens : “De meeste spelers liggen daar onder contract, dat zal niet gaan, vrees ik. Bovendien wil ik ook geen ruzie met die ploeg. Frédéric Herpoel is vrij, oké, maar we hebben al een doelman aangekocht.”

Ik neem wel aan dat uw vaste assistent Freddy Heirman u gaat volgen.

“In principe wel, ja. We zijn op dit moment alles aan het organiseren, zowel de technische staf, de medische staf als de scouting. Rudi Cossey is vertrokken, iemand die het huis door en door kende. Freddy kent Lokeren, hij werkte er al met mij. En aangezien Trond Sollied zelf zijn staf naar Gent meenam, lijkt dat mogelijk. Voor de rest behoudt Trond alles, blijkbaar heb ik daar toch zo slecht niet gewerkt. Alles was ook goed voorbereid. In oktober, november zijn we begonnen met de uitbouw voor dit seizoen. We hadden al een hele reeks transfers gedaan, Gent heeft nu een kern met meer evenwicht dan voordien. Het zou wel eens de verrassing van het seizoen kunnen worden.”

Hoe snel kan het nu in Lokeren gaan ?

“Het domste wat we nu kunnen doen, is overhaasten. Van Afrika zijn we zeker, wat de rest betreft, moeten we zoeken tussen de spelers die vrij zijn. Dat kost allemaal wat tijd. Je weet dat ik graag een goeie as heb. In mijn vorige periode bij Lokeren had ik daar Suvad Katana, Chris Janssens en Runar Kristinsson. Runar is gestopt, die ervaring zijn we kwijt. De ervaring van Besnik Hasi eveneens. Dat moeten we dus compenseren met vooral voetbalintelligentie. Het hoeven niet de fijnste voetballers te zijn, zie maar naar de waarde van Dominic Foley. Ik verwacht dat die na het verdwijnen van Herpoel bij Gent de rol van aanvoerder op zich zal nemen. Maar ik ga wel de weg der geleidelijkheid op, Lokeren is geen ploeg die gisteren zestiende eindigde en vandaag bij de drie eerste moet finishen. Ook al sprongen we de vorige keer toen ik overnam, van 18 naar 10 en dan naar 5.”

Lokeren scoorde vorig seizoen moeilijk, niet zo verwonderlijk na het vertrek van Drulic, Bouchouari en Bancé. Denkt u dat op te lossen met veel versterking in dat compartiment ?

“Ik vind dat het gebrek aan goals zeker niet alleen lag aan het falen van de aanvallende spelers. Offensief bracht het hele elftal niet genoeg. Ook op dat vlak wil ik meer intelligentie en beweging.”

Dit weekend stond in een krant dat Ivan De Witte vond dat u niet zo goed met de druk om kon.

“Vroeger zou ik gereageerd hebben, maar nu niet. Ik zeg alleen dit : in heel mijn carrière heb ik al vaker met druk te maken gehad, druk die soms veel groter was. Dat was het niet. Rustig was het nooit in Gent, maar dat zal straks niet veranderen. Dat komt ervan als je heel krachtige mensen bij mekaar zet. Het enige wat me wat stoort, is dat ik geen mooi afscheid kon nemen van de supporters. Ik had met hen en de spelers een goeie band en als ik dan de reacties lees … Anderzijds : het is beter dat ze kwaad op je zijn als je vertrekt, dan dat ze luid staan te juichen.”

PETER T’KINT

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content