Koop jij kleedjes voor je hond?

“Ik heb geen hond en mocht ik er een in huis halen, dan zou ik daar geen kleedjes voor kopen. Ik vind dat erover.

“In onze tuin lopen wel twee dwerggeiten. Er staat bij hen een constructie waar ze op kunnen springen. Ik vind het tof om hen vanaf mijn terras te zien klimmen. Al van jongs af hou ik enorm van dieren. Mijn grootvader had veel weides waarop schapen liepen. Ik hielp die verzorgen. Ik bracht hen van de ene stal naar de andere, hield hen vast als ze geschoren moesten worden en lokte hen binnen voor een spuit.

“Bij grootvader ging ik heel vaak langs, ik had hem ongelooflijk graag. Als je weet dat ik als enige van de 20 à 25 kleinkinderen in zijn testament stond, kun je raden dat onze band speciaal was. Zijn doodsprentje zit altijd in mijn portefeuille.

“Bij hem mocht ik als kind af en toe eens op zijn schoot zitten als hij met de auto reed, in die weides kon dat geen kwaad. Dat maakte me op een keer wel overmoedig. Toen ik rond mijn dertiende eens alleen thuis was, haalde ik het in mijn hoofd om de auto van mijn vader uit de garage te halen. Bij het achteruitrijden draaide ik te kort af, waardoor er krassen op de wagen waren en een deuk in de poort. Die deuk klopte ik er gauw uit met een hamer en ik vond een pot witte verf en een borstel waarmee ik de schade aan de auto kon wegmoffelen. ( lacht) Een briljante oplossing, vond ik zelf, maar de volgende dag al merkte mijn pa het en kreeg ik serieus onder mijn voeten.”

Kijk jij op zondagochtend naar de eucharistieviering op tv?

“Nee. Ines en ik gaan op zondag vaak met de kinderen op stap naar de Ardennen, de zoo of de kust. Simon is intussen zeven maanden, Victor is vierenhalf.

“Ik ben wel nog een tijdje misdienaar geweest. Om onze plechtige communie te mogen doen moesten wij van de school elke week naar de catechese en de mis. Op de achterste rij in de kerk verveelde ik me. Voor een misdienaar passeert de tijd sneller, redeneerde ik, want die mag dingen doen.

“Als de wijn en het brood omhoog gehouden werden, mocht ik twee keer aan de bel trekken. Dat vond ik zo tof dat ik vaak drie of vier keer trok. Maar dan keek de pastoor kwaad. En op een keer goot ik de kelk van meneer pastoor stiekem vol met water in plaats van wijn. Toen was hij nog viezer. ( lacht)”

Met welke knappe deerne had je graag eens de mis gediend?

Jennifer Aniston. Een fantastische vrouw. Ik keek indertijd met veel plezier naar ‘Friends’. Met Victor volg ik nu vooral ‘Mega Mindy’ en ‘Samson en Gert’. Vóór hij ’s avonds in bed kruipt, mag hij een Petit Gervais nemen en nog even tv kijken. Daarna stop ik hem in en lees ik voor uit Hekselien, een boek over elfjes en een toverbos.”

Op welk stuk speelgoed van je kinderen ben jij stiekem jaloers?

“Op de trampoline van Victor. Daar kruip ik geregeld eens op, samen met hem. Zelf had ik dat vroeger niet. Ik voetbalde de hele tijd of reed met de BMX. Wij woonden naast een zus en een broer van mijn moeder. Die hadden ook kinderen. Met die neefjes en nichtjes bouwden we vaak een crossparcours dat door de drie tuinen liep. We klopten paaltjes in de grond, spanden linten en legden springbergjes aan. Daar waren we weken zoet mee. Er was ook een tent waarin we ons omkleedden. We trokken dan echte crosskleren aan en zetten een helm op. Aan onze wielen maakten we met wasknijpers speelkaarten vast, zodat het goed kletterde, en aan ons stuur hingen we een bordje met een nummer. Net echt.

“Met mijn zus speelde ik minder vaak. Zij had haar eigen sport: twirling. Dat is zwieren met een stokje zoals majorettes, maar dan in een sporthal, zonder fanfare. Mij kon dat niet boeien. Ik nam weleens zo’n stokje vast, maar klopte daarmee altijd tegen mijn eigen hoofd. Ik gaf het dan maar op.”

In deze rubriek komen dit seizoen Belgische sportfiguren uit verschillende disciplines aan bod.

KRISTOF DE RYCK

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content