‘Er is geen verschil tussen Bjorn De Wilde op de bank en Bjorn De Wilde aan de aftrap’, zegt de nieuwste spits van Germinal Beerschot over zichzelf. Maar een etiket dat een voetballer opgekleefd krijgt, lijkt vaak met velpon vastgemaakt. Eens supersub, altijd supersub ?

“Ik heb alleen maar positieve woorden voor Bjorn De Wilde“, zegt trainer Herman Helleputte van Westerlo. Hij had de spits vorig seizoen onder zijn hoede in ’t Kuipje. “Bjorn beschikt over de juiste mentaliteit, wil ervoor werken, ligt beter in een groep dan wordt verondersteld en deed wat we van hem verwachtten. Regelmatig viel hij in en maakte hij belangrijke doelpunten. Door de sterke prestaties van het team in de heenronde, slaagde De Wilde er echter niet in om in de basiself te raken. Na Nieuwjaar lukte dat wel, maar toen blesseerde hij zich spijtig genoeg ( een breuk aan de knieschijf, nvdr). Als dat niet gebeurd was, zou hij in de terugronde een basisplaats afgedwongen hebben, denk ik.”

Altijd weerklinkt wel een uitleg voor de invallerstatus die de aanvaller overal krijgt. Op de vraag of het ook aan De Wilde ligt dat hij overal als twaalfde man fungeert, antwoordt Helleputte enigszins ontwijkend. “Bjorn is enerzijds natuurlijk enorm sterk in invallen. Hij kan zich geweldig motiveren, wil altijd laten zien dat hij in de basis hoort. Anderzijds hangt het ook allemaal af van de ploeg waarin hij belandt.”

Maar waarom loopt De Wilde nu niet meer in Westerlo rond als het zo goed liep ? “Ik had hem graag gehouden, maar er waren problemen met zijn contract. Ik heb van voorzitter Herman Wijnants vernomen dat er een kloof gaapte tussen wat hij vroeg en wat de club kon of wou bieden.” De uitleg van de speler zelf luidt anders : “Ze wilden aanvankelijk een verlenging van drie jaar, maar ik werd uiteindelijk de dupe van interne factoren en conflicten. Ik heb eigenlijk niet zoveel zin om daar uitleg over te geven.”

Enkel scoren telt

Germinal Beerschot viste je op. Wat verwacht je hier op het Kiel ?

Bjorn De Wilde : “Ik leg mezelf geen eisen op in termen van goals, zeg niet dat ik er vijftien moet binnenstampen. Na die zware blessure luidt mijn enige doelstelling dit seizoen : opnieuw volledig pijnvrij kunnen voetballen. Ze geven me hier de tijd, willen dat ik tegen Nieuwjaar scherp sta en verwachten dus geen mirakels. Ongeveer vanaf het einde van het jaar wil ik zo dicht mogelijk bij de ploeg staan, of erin.”

Stel dat je in de terugronde opnieuw, zoals in het verleden, vrede moet nemen met het statuut van invaller.

“Als ik weer kan sjotten, is mijn seizoen gelukt.”

Hoe zwaar weegt het etiket van ‘supersub’ dat je nu al een tijdje met je meesleurt ?

“Dat ze me noemen zoals ze willen. De mensen die me kennen, weten wat ik in mijn mars heb. Begin ik, dan geef ik me honderd procent. Begin ik niet en val ik in, dan geef ik me ook honderd procent. Er is geen verschil tussen Bjorn op de bank en Bjorn aan de aftrap.”

Voorzitter Jos Verhaegen van Germinal Beerschot is nog op zoek naar een echte topspits. Wat kom jij te kort om dat te zijn ?

“( Denkt lang na) 34 matchen. Bevestiging. Ik moet gewoon een trainer tegenkomen die zegt : dát is het. Iemand die het in je ziet.

“Maar verschillende mensen ontwaren verschillende dingen in eenzelfde persoon. Wie had ooit gedacht dat Eboué van Beveren ooit Champions League zou spelen ? Maar hij is nu wel een grote meneer in Arsenal.”

Je beweert dus dat je het in jou hebt om een topspits te zijn ?

“Dat zeg ik niet. Maar laat mij 34 matchen voetballen, dan zouden er misschien ook nog andere meningen zijn. Dan zouden de mensen ook mijn andere waarden zien.

“En trouwens, wie of wat is een topspits ? Iedereen hanteert een eigen invulling. Het enige dat een spits in mijn ogen moet doen, is scoren. Op het einde van de rit worden de statistieken gemaakt en word je afgerekend op je goals, voor de rest niets. Patrick Goots dribbelde geen 37 man, maar scoorde altijd en was dus een goede spits.”

Nooit neutraal

Ben je tevreden over het parcours dat je tot vandaag doorlopen hebt ?

“Zeker, want je gaat niemand anders vinden die zoveel doelpunten gemaakt heeft in zo weinig spelminuten.”

Heb je voor jezelf het gevoel dat je er het maximum uitgehaald hebt tot nu toe ?

“Nee, want ik ben heel veel tegengehouden geweest door derden.”

Hoe kwam dat ?

“Door dingen die boven mijn hoofd speelden. Maar je weet het nooit écht wat er aan de hand is. Dat is nu eenmaal voetbal, er draaien zoveel zaken rondom jou die niks met het sportieve te maken hebben.”

Door dat altijd te zeggen wordt wel eens de indruk gewekt dat je excuses zoekt.

“Nee, niks van. De buitenwereld weet nooit wat er in de club omgaat. En ik moet mij voor niemand verantwoorden.”

Maar hoe komt het toch dat jij daar allemaal meer mee kampt dan de doorsnee- voetballer ?

“De ene mens kent meer geluk dan de andere. De ene krijgt sneller kritiek dan de andere. De ene mag alles uitsteken, de andere niks. Op de ene kop kunnen ze kijken, op de andere niet.”

En jij hebt het gevoel dat je in je carrière al veel mensen tegenkwam die niet op je kop konden kijken ?

“Dat is al vaak gebeurd, ja. De mensen zijn ofwel voor mij ofwel tegen mij, nooit neutraal. Maar ik lig daar niet wakker van, dat is niet erg.”

Perfectionist

Ben jij iemand met veel zelfkritiek ?

“Ja, ik ben een perfectionist.”

Als je jezelf beoordeelt, waarover ben je dan in het algemeen zelden tevreden ?

“Ik denk niet dat je je zwakke punten op tafel mag gooien. Ik weet wat ik kan en wat niet. En op die laatste dingen zal ik oefenen. Maar ze prijsgeven, nee.”

Lag het in het verleden ook wel eens aan jezelf als je er verscheidene seizoenen niet in slaagde een stek in de basiself te veroveren ?

“( Denkt heel lang na) Ik heb er altijd alles voor gedaan. Het hangt ervan af wie het plaatje moet invullen. Ik denk persoonlijk niet dat het aan mezelf lag.”

Vind jij dat je wordt onderschat als voetballer ?

Gunther Schepens heeft vorig jaar op tv gezegd dat ik onderschat word. Sommigen zien het zo, voor anderen zal ik nooit iets goeds kunnen doen. Het is allemaal heel relatief.”

KRISTOF DE RYCK

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content