Vijf mediawatchers geven beurtelings hun mening over de voetbalactualiteit : Peter Vandenbempt (VRT-radio), Gui Polspoel (Canal +), Dirk Deferme (VTM), Frank Raes (VRT-tv) en Marc Delire (RTBF-tv). Deze week is Marc Delire aan de beurt.

Geen enkele Belgische club overwintert Europees. Opnieuw een zware slag.

Marc Delire : “Het heeft me verrast dat ze allemaal werden geëlimineerd. Volgens mij was zowel bij Standard als in Brugge de wil wel aanwezig, maar daar waar ze bij Club nog een aanvaardbaar resultaat lieten optekenen, was de score van Standard een schande. Het meest trieste vond ik dat het gebeurde op een moment dat Standard opnieuw een soort sfeer, een zekere esprit rond het elftal wist te creëren. Mensen waren fier om weer het shirt aan te trekken, daalden met veel zin af naar het stadion. Dit zal sporen nalaten. Ik zie voor die zware nederlaag geen andere reden dan een gebrek aan groepsgeest. Volgens Benoît Thans kon het gemakkelijk 3-18 geworden zijn. Dan heb je geen solidariteit op het veld. In de competitie was Standard zeer matig, maar Europees had het goede wedstrijden achter de rug. Dat schaamdoekje werd nu in één wedstrijd afgerukt. Het seizoen is pas halfweg, maar voor Standard lijkt het nu al mislukt. Eigenlijk is 2004 totaal mislukt voor de Rouches, al blijf je wel de indruk hebben dat er niet veel nodig is om het ten goede te doen keren. Brugge heeft me Europees de hele tijd teleurgesteld en dan kom ik bij een andere, al door veel mensen gemaakte vaststelling. Als ik onze competitie week na week zie en vergelijk met de andere, constateer ik het gebrek aan techniek. En dus aan snelheid, want techniek stelt je in staat snel te spelen. Bekijk de wedstrijden van zaterdag en zondag weer… ( Zucht.) Zo traag allemaal. Hoe moet je dat inhalen ?”

Met de supercup valt woensdag het doek over 2004. Welk beeld houd jij hiervan over ?

“Voor mij een fantastisch EK, al waren de Belgen daar niet. Schitterende sfeer. Verder de naam van Vincent Kompany, die straks Gouden Schoen wordt. Ik zie niet in wie anders. Verder ? We hebben met de Rode Duivels vrijwel alle afspraken gemist en Anderlecht heeft, zoals ik voorspelde, in de Champions League geen wedstrijd gewonnen. Ik denk dat 2004 het jaar moet zijn waarop iedereen de zaken in vraag stelt. Mijn indruk is dat voorzitters dat doen. Normaal zeggen die niet zoveel, maar de recente verklaringen van D’Hooghe, Vaessen, Lambrecht…. In mijn ogen hebben ze gelijk. Ik vind ook dat Van der Elst en Vandereycken iets anders moeten tonen met hun spelers. Die kernen moeten tot heel ander voetbal in staat zijn. Waarom kan zoiets bij La Louvière wel ?”

Is een trainer daar altijd verantwoordelijk voor ? Hugo Broos was na de zege tegen Brugge ook niet zeker dat zijn spelers hetzelfde in Bergen hadden kunnen brengen.

“Dat is juist, het hoofd speelt ook. Maar toch, ik begrijp die clubvoorzitters.”

RC Genk is wel vierde.

“Ja, dat ontken ik niet. Maar op hoeveel punten van Brugge en Anderlecht ? Ze staan toch wel heel ver.”

En dus mag je wel, zoals Lambrecht in Lokeren deed, wat druk op de trainer leggen ?

“Ja hoor. Dat het voor Franky wellicht niet leuk is, begrijp ik, maar één : ze kiezen voor dit vak. En twee : andere trainers kregen niet zo’n verwittiging, ze mogen dus blij zijn. Ik vind dat ze beter even worden gewaarschuwd dat een ontslag in de lucht hangt. Zoals bij Broos gebeurde, zoals bij Van der Elst nu, zoals Ferrera te horen kreeg. En het werkt, nietwaar ? Anderlecht wínt van Brugge, Brussels pakt zes op zes.”

Je zegt teleurgesteld te zijn door het niveau van de competitie. Zijn onze trainers dan niet goed genoeg ?

“Dat geloof ik ook weer niet. We hebben onvoldoende goede trainers bij de jeugd, dat wel, maar Goethals zei me ooit dat een volwassen speler maar een progressiemarge van vijf tot vijftien procent meer heeft. Daar heeft een trainer maar weinig invloed op. Wél op de manier van spelen.”

Moeskroen heeft geldproblemen, Lierse komt er net uit. Ook dat is weinig bemoedigend.

“En wie weet welke clubs verrassen ons straks nog. Ik vind het goed dat beide ploegen, al dan niet gedwongen, open kaart hebben gespeeld. Beter voorkomen dan sterven. Ik vermoed dat Moeskroen wel zal overleven, omdat er genoeg economische dynamiek in de regio is. Anderzijds vermoed ik ook dat Detremmerie het daar een beetje beu is. Sinds jong sukkelend met gezondheidsproblemen, al dertig jaar dag en nacht op de been voor die gemeenschap en de club : ik denk dat de mens stilaan vindt dat hij plaats moet ruimen.”

De nieuwe investeerder in Lierse droomt luidop van een paar keer ‘Full House’. Is dat wel reëel in de huidige omstandigheden ?

“Laat het een droom zijn voor die man die hoopt dat hij die kan realiseren. Ik vind het alvast goed dat het een Belg is die zijn geld in de club stopt en niet een of andere duistere buitenlander.”

Is de discussie die in Oostende woedt, een strijd waar geld, durf en macht inzet zijn, een beetje symbolisch voor ons voetbal ?

“Dat vond Gilbert Bodart ook. Het is moeilijk om te overleven, de ene bestuurder wil in die richting, een andere in een andere, en zowel trainer als spelers hebben daar nog weinig invloed op.”

In 2005 moet er een nieuw tv-contract komen. Mogen we dromen op veel input vanwege de tv-zenders ?

“( Schiet in de lach.) Zoals de Fransen ! Canal + heeft daar net de exclusiviteit gekocht voor 600 miljoen euro per jaar gedurende drie jaar. Dat tilt de Fransen op het niveau van het Engelse tv-contract en boven het Duitse niveau. Wat zij willen, is dat in 2008 een Franse ploeg winnaar van de Champions League kan worden. Dat gaat ze nog lukken, want hoeveel geld gaan die clubs niet opstrijken ? En ze zijn al niet slecht, die Franse spelers. Voor een Belgische clubleider moet dit treurig nieuws zijn. Als Lille even in Moeskroen de neus aan het venster steekt voor een goede jeugdspeler, zijn ze die zo kwijt.”

In België speelt aan Franstalige zijde de concurrentie niet zo, want RTL-TVi zou geen belangstelling hebben voor de competitie.

“Er is een soort overeenkomst tussen de twee zenders dat wij hen de Champions League laten en zij ons niet te veel storen in de onderhandelingen over de competitie. Normaal zijn die rechten dus opnieuw voor de RTBf. Gezien de toegenomen financiële controle zal RTBf geen buitenissig nieuw bod doen. De profliga moet ook niet overdreven veel willen : is het product dat ze aanbieden zo goed ? Ik vrees van niet. Ze ondermijnen zelfs hun eigen contract, want ze willen meer wedstrijden live aanbieden, zodat het kopen van de rechten op een samenvatting minder interessant wordt.”

Zij willen de berichtgeving ook graag wat positiever zien. Zijn jullie daartoe bereid ?

“Vragen staat vrij, maar verder moeten ze niet gaan. Scheidsrechters vinden ook dat we hun fouten wat minder in de verf moeten zetten. Elk zijn job, ze moeten er maar minder maken. In het andere geval verlies je de onafhankelijkheid.”

Kortom, 2004 was geen goed jaar. Hebben we het dieptepunt bereikt ?

“Ik hoop het, want veel dieper kan je niet vallen. Slecht niveau van de competitie, Europees iedereen eruit en nu al haast zeker geen kwalificatie voor het WK. Het kan alleen beter. ( Lacht.) Alleen hoop ik dat ze niet al hun eieren in het mandje van de tv leggen om dat te betalen, want dan zal de teleurstelling groot zijn.”

door Peter T’Kint

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content