Beladen met zowat alle zonden van de wielersport probeert Quick-Stepmanager en AIGCP-voorzitter Patrick Lefevere klaar te zien in de chaos die hem omringt. En stelt vast dat het lichtpuntje aan het eind van tunnel erg klein blijft. ‘Er zijn vandaag nog altijd mensen in het Pro Tourpeloton die mijn renners uitlachen omdat ze clean rijden.’

Frustratie. Een woord dat Quick-Stepmanager Patrick Lefevere vaak zal gebruiken tijdens een twee uur durend gesprek. Frustratie over het zoveelste dopingschandaal, het eigenzinnige optreden van de UCI, de hypocrisie van sommige van zijn collega’s en het onvermogen van het wielermilieu om zichzelf tot de orde te roepen. Maar vooral ook frustratie over het onrecht dat hem persoonlijk en zijn ploeg de laatste maanden is aangedaan.

In januari schetst Het Laatste Nieuws op voorzet van Jean-Marie Dedecker een meedogenloos portret van Lefevere en ploegarts Yvan Vanmol : twee spinnen die al decennialang in ware maffiastijl over hun dopingweb waken. Van het dossier blijft na enkele weken amper iets overeind, maar begin vorige maand breit het Kortrijkse parket nog een dun vervolg aan ‘de affaire’ door met veel lawaai een dopingnetwerk op te rollen waarin volgens de eerste berichten zowat de hele Quick-Stepploeg betrokken is. Diezelfde dag nog blijkt het om een marginaal netwerk in het amateurmilieu te gaan. Verzorger Johan Molly, de enige betrokken Quick-Stepper, mag na een kort verhoor beschikken. Jean-Marie Dedecker mag het – alweer – komen uitleggen op tv en boekt drie dagen later een klinkende overwinning in de federale verkiezingen. Intussen doet ex-profrenner en ex-drugsverslaafde David Windels in Humo uit de doeken hoe Dedecker eind vorig jaar bij hem kwam aankloppen voor informatie om Lefevere te pakken.

Bijzonder frustrerend, ja, zegt Lefevere, die – zéér tegen zijn natuur – zijn uiterste best doet om zijn toon te milderen. Er lopen immers nog rechtszaken tegen Dedecker en Het Laatste Nieuws. “Ik word niet meer kwaad, ik probeer te luisteren naar mijn advocaat. Makkelijk is dat niet, want mijn temperament zegt dat ik moet terugvechten. Maar voorlopig doe ik het niet. Mijn advocaat zegt dat geen enkele rechter graag heeft dat een proces op straat gevoerd wordt.”

Toch buigt het gesprek in de service course in Wevelgem na tien minuten onvermijdelijk af naar ‘de affaire’, die de ploeg meer psychologische en materiële schade toebracht dan iemand kon vermoeden. Maar eerst is er toch nog een beetje koers. De Ronde van Frankrijk staat voor de deur en Patrick Lefevere heeft plannen.

Patrick Lefevere : “Onze eerste doelstelling is om Tom Boonen honderd procent in conditie en mentaal fit aan de start in Londen te krijgen. Ik hoop dat we in de eerste drie ritten een overwinning kunnen meepikken, en de rest komt wel. Als je voor groen gaat, moet je op een bepaald moment mentaal de knop omdraaien. Wie won de laatste jaren de groene trui ? Geen jonge renners, maar mannen die drie weken lang kunnen weerstaan aan pijn, ontbering, druk. De jonge Robbie McEwen kon dat ook niet, het lukte pas toen hij de dertig voorbij was en wat tegenslagen gekend had in het leven.

“Nieuw is dat we met Garate voor het eerst op het klassement mikken. Buiten een paar fiasco’s – Rujano, Mercado, Pecharroman – hebben we daar de laatste jaren weinig ervaring mee. Garate was vorig jaar zevende in de Giro, maar in de Tour moest hij op het vlakke op kop rijden en mocht hij pas in de bergen zijn gang gaan : dan weet je dat je niet meespeelt voor het klassement. Nu zal de Tourploeg er ietsje anders uitzien. We hebben ook nog Barredo, die goed bergop kan, en Vasseur. Die zal op zijn 37ste niet meer verbeteren, maar het is een Fransman, hij is overal inzetbaar en hij staat er als hij er moet staan.”

Vorig jaar zakte de ploeg door het ijs na de opgave van Tom Boonen. Zijn jullie nu beter gewapend ?

Patrick Lefevere : “Tegen RichardVirenque heb ik ooit gezegd dat de ploeg maar zo goed is als zijn leider, en daar blijf ik bij. Als Tom goed is, zal de ploeg ook goed zijn. Van GertSteegmans weet je niet op voorhand of hij zijn stoten van vorig jaar zal kunnen herhalen. Hij is nog altijd aan het evolueren als renner, vooral mentaal dan. Hij heeft het in zijn benen, maar zijn hoofd wil soms niet mee. Hij beschikt over het potentieel, we hebben hem dit jaar al mooie dingen zien doen.

Steven de Jongh moet rust brengen in de ploeg, hij is een man van vele oorlogen. Filippo Tosatto mag je op hetzelfde niveau zetten. We mogen ook Sébastien Rosseler niet vergeten. Als je hem kan inzetten tussen kilometer drie en één, trekt hij het peloton als geen ander op een lint, maar het gevaar bestaat altijd dat hij zijn eigen ploegmaats naar de verdommenis rijdt.”

Wrede mensen

Je wil Tom Boonen mentaal fit aan de start krijgen. Was dat niet precies wat er vorig jaar ontbrak ?

(weifelend) Ik vond van niet. Hij was gretig, maar je vergeet dat het enorm veel krachten kost om vier dagen de gele trui te dragen. De ploeg moet nog meer dan anders zijn verantwoordelijkheid nemen en dat sloopt je. Als de spurten dan niet goed lukken, begint dat natuurlijk te knagen aan je moreel.”

Het was de eerste keer dat Boonen de armen liet hangen.

“Er is de laatste drie jaar gewoon enorm veel gevraagd van hem. We probeerden hem te beschermen, maar een wereldkampioen wordt sowieso opgeëist. Die drie jaar vol spanning hebben dit voorjaar hun tol geëist bij Tom. Toen de druk van de regenboogtrui van zijn schouders viel, was het voor Tom lastig om zijn tweede adem te vinden.”

Er was sprake van mentale decompressie.

“Tom zal misschien iets anders zeggen, maar dat is mijn analyse. Los daarvan wist ik dat er een dag zou komen waarop we eens niet gingen winnen. Plus, en dat mag gezegd zijn : de frontale aanval die we in januari te verwerken kregen, heeft bij bepaalde mensen binnen de ploeg veel meer sporen nagelaten dan iedereen denkt.”

Ook bij de renners ?

“Absoluut, in de eerste plaats bij hen. De aanval richtte zich vooral op mij en Yvan Vanmol, ik had nooit gedacht dat de ploeg er zo onder zou lijden. Die lag echt tegen de grond. Mensen zijn wreed, hoor. Om je een klein voorbeeld te geven : mijn zoontje liep op school te wenen en een vriendje van hem vroeg of wij nu failliet waren. Zoiets vindt een kind niet zelf uit, hé. Dan moet je dus gaan uitleggen aan je kleine dat zijn vader op de eerste bladzijde van de kranten staat, maar dat er niets aan de hand is. Dat is niet gemakkelijk.

“De meeste renners in onze ploeg zijn ook nog jonge jongens, van de 30 zijn er 25 die nog nooit in hun leven tegenwind gehad hebben. Ze zijn vanaf hun vijftien jaar de vedette en alles heeft hen altijd meegezeten. Als ze dan zo’n slag onder de gordel krijgen, weten ze niet hoe ze daarmee moeten omgaan.”

Probeerde je hen af te schermen, moed in te spreken ?

“Eerst wist ik niet hoe erg het was, pas toen ik op tv zag hoe ze op de luchthaven klaarstonden om naar Qatar te vertrekken, besefte ik hoe terneergeslagen ze waren. Via de telefoon heb ik hen weer kunnen motiveren : je moet dat omdraaien, agressief reageren in de koers. Dat deden ze ook, maar uiteindelijk blijft er toch altijd iets van hangen. Vooral de verdachtmakingen van de ‘huidige Quick-Steprenner’ (die in Het Laatste Nieuws anoniem getuigde over dopinggebruik en drugsfeestjes binnen de ploeg, nvdr. ) waren bijzonder moeilijk te verteren. Natuurlijk vraagt iedereen zich af wie dat is, zeker als de journalist in kwestie in rechtstreekse tv-reportages blíjft beweren dat het om een renner gaat die op dit moment nog voor Quick-Step rijdt (achteraf werd duidelijk dat het om een ex-renner van de ploeg ging, nvdr).”

Ben je binnen de ploeg actief op zoek gegaan naar de renner in kwestie ?

“Dat doen ze in jouw plaats, hé. Er breekt paranoia uit. Je vraagt je af wie je eventueel iets misdaan hebt binnen de ploeg, of je iemand geaffronteerd hebt, vervolgens begin je namen te schrappen en uiteindelijk kom je bij een klein lijstje uit waarvan je zegt : het kán gewoon niet dat het een van die personen is.”

Weet je intussen wie het wél is ?

“Dat weet iedereen al lang hé. Ik heb die jongen dit jaar één keer gezien, voor de start van de koers. Ik keek hem recht in de ogen en hij wendde zijn hoofd af. Dan weet je genoeg. Als er niets aan de hand is, stop je even en zeg je : ‘Patrick, ik was het niet. ‘ Een paar mensen van onze ploeg hebben hem verbaal aangepakt in de koers, maar hij negeerde hen gewoon.”

Straatvechter

Hebben de acties en de mededelingen van het Kortrijkse parket begin vorige maand de ploeg opnieuw een mentale tik toegebracht ?

“Ik weet niet hoe ik het voor elkaar krijg, maar iedere keer dat zoiets gebeurt, zit ik in het buitenland (lacht). In januari zat ik in Genève, dit keer was ik op weg naar Parijs. Ik kreeg meteen Tom aan de lijn, hij wou weten wat er aan de hand was. Ik zei : ‘Dat ga ik onderzoeken, ik bel je terug zodra ik meer weet.’ (lacht) Gert sms’te vanuit Monaco : ‘Ik ben het niet, want ik ben niet opgepakt !’ Na een uurtje had ik Molly zelf al aan de lijn, vanuit het politiekantoor. Hij had zelf om dat telefoontje gevraagd. Als je opgepakt wordt en in verdenking gesteld wordt, laten ze je niet bellen, hoor.

“Je begrijpt dat ik er niet veel over kan zeggen, maar ik betreur nogmaals de manier waarop dit gecommuniceerd werd. Als men ergens een grote vangst cocaïne of namaakgoederen doet, dan wordt dat uitgestald, nodigen ze de pers uit en wordt erbij gezegd of de verdachten zijn opgepakt. Dat wordt getoond. (sarcastisch) Hier ging het over ‘grote hoeveelheden doping, ik herhaal : gróte hoeveelheden doping’ (Lefevere citeert hier Kortrijks parketwoordvoerder Tom Janssens in zijn mededeling vlak na de huiszoekingen, nvdr). Maar heb jij ze gezien ? Ik niet, hoor.

“Weet je wat ik hoop ? Dat ze in deze zaak mijn telefoon ook afgeluisterd hebben. Ik hóóp dat echt, want als ik maar één millimeter buiten de lijntjes zou kleuren, hadden ze mij toch al lang binnen gestoken ? Maar als ze mijn telefoon afgeluisterd hebben, zullen ze gemerkt hebben dat de ‘witte ridder’, zoals sommigen mij cynisch noemen, soms eenzame gevechten levert.”

Geloof je dat de timing, drie dagen voor de verkiezingen, toevallig was ?

“Als Jean-Marie Dedecker twee dagen na de verkiezingen in Het Laatste Nieuws zegt : ‘Dat dopingdossier, waarin ik gelijk heb gekregen, heeft voor mij gedaan wat de dioxine in 1999 voor de groenen deed.’ Dan hoef ik je toch niet meer te vertellen ?”

Heb je Jean-Marie Dedecker nog ontmoet sinds de hele affaire ?

“Ik heb hem één keer gezien in De Zevende Dag, nog voor die artikelen in Het Laatste Nieuws. Hij durfde me niet eens in de ogen te kijken. Hij heeft me toen gezegd : ‘Ik zal je vinden, want ik weet veel van jou.’ Ik heb geantwoord : ‘Je bent een straatvechter en dat zal je altijd blijven.’ Kijk, ik kan me alleen proberen te beheersen en me niet verlagen tot het niveau van dat soort mensen.”

Toen Dedecker voor het eerst een ballonnetje opliet over drie Belgische toprenners die in Italië op dopingreis gingen, wenste je hem een spetterende verkiezingsnederlaag toe. Denk je achteraf niet : daar had ik beter mijn grote mond gehouden ?

“Neen. Op dat ogenblik was de wielersport heel erg getoucheerd door al die schandalen : Puerto, Landis, alle insinuaties die er waren. Binnen de IPCT (de vereniging van Pro Tourploegen, nvdr) hebben we op een bepaald moment beslist dat we niet langer wilden dienen als vuilnisbak. Al wie nog dingen insinueerde over onze sport zonder bewijs, zouden we attaqueren.

“Als Dedecker dan spreekt over drie Belgische toprenners die zich doperen in Italië terwijl ik volop aan het onderhandelen ben met een aantal Belgische toppers, dan wil ik wel graag weten over wie het gaat. Hij noemde geen namen, maar toen iemand zei dat België maar drie toprenners heeft : ‘Boonen, Boonen en Boonen’, glimlachte hij alleen maar.

“Dedecker heeft tot twee keer toe beloofd dat hij de namen zou doorgeven aan bondsprocureur Jaak Fransen. Hij heeft dat niet gedaan. Dedecker keerde zijn kar en stapte naar de hormoonmagistraat (Johan Sabbe, nvdr) van wie iedereen wist dat die binnen de kortste keren gepromoveerd zou worden en van het dossier gehaald zou worden. Als ik dan in Humo lees dat hij bij bepaalde mensen is geweest omdat hij niets heeft …”

Gouden Gids

Kan je nu al een raming maken van de financiële schade die je hebt opgelopen door heel deze zaak ?

“Die is niet te berekenen. Een advocaat heeft in een tv-uitzending tegen Dedecker gezegd : ‘U heeft meneer Lefevere wereldwijd onherstelbare schade toegebracht. Een parlementair onwaardig.’ Ik kan het niet beter verwoorden.”

Vorige week stuurde keukenproducent Franke een persbericht waarin ze preciseerden dat ze in december een voorakkoord hadden met jou om de komende vier jaar hoofdsponsor te worden van de ploeg, maar dat ze na de affaire in Het Laatste Nieuws voorlopig afgezien hebben van een wieleravontuur. Over hoeveel geld praten we dan ?

“Ze zouden 8,5 miljoen per jaar sponsoren, vanaf 2008 tot 2011, met dan nog eens een optie van twee jaar nadien. Ik was voor volgend jaar al zeker van een budget van 13 miljoen euro : 8,5 miljoen van Franke, plus dan nog de verschillende cosponsors.”

De Tour is klassiek ook de plaats waar de contracten voor volgend seizoen worden vastgelegd …

(onderbreekt) Als ik volgend jaar nog een ploeg heb.”

Quick-Step sponsort toch tot eind 2008 ?

“Ah ja, een geluk dat dat brave mensen zijn. Ze wilden hun plaats laten aan Franke, maar nu doen ze toch door om het werk van zestig mensen niet op de helling te zetten. Ik ben vandaag echter niet zeker dat ik volgend jaar hetzelfde budget zal hebben als dit seizoen. Bepaalde contracten met cosponsors moeten opnieuw onderhandeld worden in de Tour.”

Voer je gesprekken met potentiële nieuwe hoofdsponsors voor 2009 ?

“Neen. Op dit ogenblik is er niemand geïnteresseerd. Nu, 2009 is nog ver weg : we moeten nog twee Tours rijden, nog een naseizoen en een voorseizoen. Het probleem is dat renners contracten van twee jaar of langer prefereren. En dus bellen de managers me nu op : ‘Coureur X heeft altijd graag bij jou gereden, maar je kan hem slechts een contract van één jaar aanbieden. Stel dat hij iets tegenkomt, en hij krijgt bij ploeg Y een voorstel voor twee jaar … Je moet dat begrijpen.’ Ik zit momenteel in een zwakke positie om te onderhandelen, maar ik ga zeker geen renners op langere termijn onder contract nemen en zo mijn eigen geld riskeren.”

Zijn er veel renners die van plan zijn om weg te gaan ?

“Eind dit jaar zijn er achttien van de dertig renners einde contract.”

Hou je er ernstig rekening mee dat je geen nieuwe sponsor vindt ?

“De huidige conjunctuur is niet gunstig. Als de economie slecht gaat, vind je ook moeilijk een job. De tijd is voorbij dat je als ploegmanager de Gouden Gids pakte en bedrijven begon op te bellen : ‘Hallo, ik ben Patrick Lefevere, manager van een van de beste wielerploegen ter wereld, heb je 10 miljoen euro voor mij ?’ Zo werkt het niet. Ik ga ervan uit dat als er geïnteresseerde bedrijven zijn, zij zelf contact opnemen. Natuurlijk onderhoud ik ook mijn netwerk.”

Arbeidsgeneesheer

Je bent natuurlijk niet de enige die op zoek is naar een nieuwe sponsor. Johan Bruyneel heeft zelfs nog niemand voor volgend seizoen.

“Daar zal de paniek binnenkort uitbreken. Die zitten met grote problemen. Johan heeft ook geen groot uithangbord meer.”

Bovendien heeft de zaak-Basso zijn reputatie ernstige schade toegebracht.

“Dat is waar, hoewel hij daar strikt juridisch niet uit de bocht is gegaan. Binnen de AIGCP sta ik alleen met die bedenking, maar ik ben veel bozer op het CONI (het Italiaans olympisch comité, nvdr.) dan op Bruyneel. Het CONI zou beter in discretie werken in plaats van Basso eerst van alle schuld te zuiveren om daarna 180 graden te draaien.”

Akkoord, maar Johan Bruyneel kon de samenvatting van het dossier-Fuentes ook lezen, hij kon ook de fax inkijken waarin Basso genoemd werd als een van de deelnemers aan het ‘festival van mei’. Hij wist toch genoeg ?

“Ja, maar nog eens : het CONI had Basso meteen moeten schorsen, maar ze hebben klaar en duidelijk gezegd dat hij er niet tussen zat.”

Terwijl iedereen wist dat het wel zo was. Bruyneel heeft gewoon gegokt en verloren.

“Dat zijn jouw woorden. Bruyneel beslist ook niet alleen, hé. Bob Stapleton(manager van Discovery Channel, nvdr) en Lance Armstrong zullen daar ook hun zeg in gehad hebben.”

Feit blijft : wie Basso op dat ogenblik in de ploeg nam, is niet tegen doping.

(snuift) Ik denk dat je niet goed begrijpt wat ik wil zeggen. Het CONI zegt dat hij er niet in zit, en in die samenvatting staat de naam Basso nergens. Het is de pers die hem naar voren schoof, maar is dat tegenwoordig een betrouwbare bron ? Kijk naar wat er nu met Alejandro Valverde gebeurt : die jongen wordt daar doodziek van.”

Valverde heeft alle omstandigheden en schijn tegen. Mag zo iemand zomaar starten in de Tour ?

“Wie ben ik als voorzitter van de AIGCP om tegen Valverde te zeggen dat hij de Tour niet mag rijden ? Ik ben God niet.”

Zou Valverde mogen starten als hij bij jou in de ploeg reed ?

“Als hij bij mij gereden zou hebben, dan had ik hem op het WK van Salzburg naast Boonen gezet en hen alle twee laten verklaren dat ze hun DNA zouden afstaan als Pro Tourwinnaar en uittredend wereldkampioen. Dat zou pas een signaal zijn. Ik heb dat toen trouwens voorgesteld op de vergadering, net zoals ik er op 4 januari 2006 voor gepleit heb om een arbeidsgeneesheer in dienst te nemen die iedereen te allen tijde mag controleren en die iemand op non-actief kan zetten. Bepaalde ploegleiders en mensen binnen de UCI willen daar echter niet van horen.”

The Far West

Onlangs maakte je je tijdens een vergadering in Genève bijzonder boos omdat de UCI geen concrete gegevens wil vrijgeven over ploegen die sjoemelen.

“We zaten daar in een zaal met twintig ploegmanagers en ploegdokters – die er overigens op mijn vraag bij waren – en er komt een grafiek met bloedanalyses op het bord met dingen die ik drie jaar geleden gezien heb en waarbij ik moet vaststellen dat het niet verbeterd is. Dan vind ik : sluit de deuren, sluit de ramen en noem man en paard. (fel) Zeg gewoon : ploegleider X, jij bent een dikke bedrieger, je bent met mijn kloten aan het spelen, we zitten hier met zestien ploegen die hun uiterste best doen om onze geloofwaardigheid terug te krijgen en jij bent ons aan het bedriegen : buiten !”

Maar de UCI wilde aan jullie niet meedelen wie er vals speelt ?

“Neen, en weet je waar mijn broek dan echt van afzakt ? Dat ik twee dagen later in de krant moet lezen dat Anne Gripper(voorzitter van de anti-dopingcommissie van de UCI, nvdr) zegt dat er zes renners niet-negatief zijn, maar dat ze nog wachten op verdere analyses. Zwijg dan, hé. En als je toch iets moet zeggen, doe het dan tegen de ploegleiders. Neen, wij hoorden alleen : er gaat iets nieuws uitkomen. Terwijl er twee dagen later genoeg informatie wordt doorgespeeld aan de pers om precies te weten over wie het gaat.”

De beruchte ‘men in black’, renners die in anonieme outfit trainen, vermoedelijk om controles te omzeilen.

“Dat is nota bene informatie die ze van de ploegen gekregen hebben.”

Waarom zwijgt iedereen dan op de vergadering ?

“Een deel heeft er alle belang bij om te zwijgen en dan zijn er ook nog heel veel mensen die geen kloten aan hun lijf hebben. Want laat ons een kat een kat noemen : ik heb het niet zo gemakkelijk. Er zijn genoeg ploegen die achter mijn coureurs rijden omdat ik een bepaalde koers vaar. Daar wordt de slag ook uitgevochten.”

De kern van de zaak blijft : er wordt nog steeds gesjoemeld, niet alleen door individuele renners, maar ook door ploegen.

(ontwijkend) Binnen de AIGCP willen ze nu Caisse d’Epargne, Discovery Channel en Saunier Duval uitsluiten omdat ze de ethische code niet op de letter gevolgd hebben in de zaak-Fuentes. Dan zeg ik : ‘Het is goed dat jullie allemaal willen terugkeren naar de Far West en die mensen aan de hoogste boom willen opknopen, maar ik wil niet hebben dat er dan nog drie anderen rondstaan die nu nog precies hetzelfde doen en staan te lachen. Dat wil ik niet.’ Wij zijn geen rechters, het is niet aan ons om collega’s op te knopen. Anderzijds moet ik vaststellen dat bepaalde instanties geen standpunt durven innemen zodra ze juridisch iets riskeren. Wij, de ploegen, moeten het risico nemen en bepalen welke renners we niet opstellen. Maar we krijgen geen lijsten, noch van de organisatoren, noch van de UCI, want die willen daar hun vingers niet aan branden.”

Jullie weten toch ook welke ploegen aan doping doen ? Yvan Vanmol sprak in 2005 al van bloeddoping in Spanje.

“Ik heb dat toen ook gesignaleerd bij de UCI. Mensen uit bepaalde ploegen zeiden tegen andere renners : ‘Morgen gaan we de olie verversen.’ Er zijn vandaag trouwens nog altijd mensen in het Pro Tourpeloton die mijn renners uitlachen omdat ze clean rijden. Dat is frustrerend. Want misschien zit mijn renner volgend jaar wel in de stront omdat ik geen nieuwe sponsor vind, terwijl die andere kerel fluitend naar een nieuw contract rijdt. Ik praat niks goed, maar stel je een keer in zijn plaats.”

Even terug naar die vergadering in Genève. Op een persconferentie werd er een nieuw dopingcharter voorgesteld dat iedere Pro Tourrenner kan ondertekenen en waarin hij zich akkoord verklaart met een DNA-test en belooft een jaarloon terug te storten als hij betrokken raakt in een dopingzaak. Waarom was je het initieel eens met de brief, wilde je hem zelfs verplichten, en nam je twee dagen later gas terug ?

“We kregen de brief een halfuur voor de persconferentie, je zit met het mes op de keel. Pas als je naar huis gaat, begin je na te denken. Ik ben ertegen dat dat jaarloon dan rechtstreeks naar de UCI gaat. Het zou naar een centraal fonds moeten waarin het rennerssyndicaat CPA, de AIGCP en de UCI zitten en die dat geld investeren in de strijd tegen doping. Ik vind ook dat de tekst eerst goedgekeurd had moeten worden door de AIGCP en de CPA. Het gaat hem niet over de inhoud, maar over de manier waarop. De UCI wilde gewoon scoren.”

De wielersport kreunt onder de dopingschandalen. Is het nu echt het moment om te gaan discussiëren over de manier waarop ?

“Het is nog minder het moment om zomaar alles te tekenen. Stel : een renner verdient 1 miljoen euro en sjoemelt en de UCI wil zijn jaarloon. Die zal lachen, hoor : kom maar halen, dat miljoen ! We maken ons onsterfelijk belachelijk. Ontwerp toch iets dat juridisch steek houdt.”

Ga je je renners dan verplichten om te tekenen ?

“Ja. Voor de Tour zullen de negen renners die aan de start komen, tekenen, voor de Ronde van Oostenrijk tekenen er nog eens acht. Als ik de renners zie, zal ik hen vragen om te tekenen, maar ik ben niet van plan om heel Europa rond te vliegen met die brief. En ik wil nog proberen om die wijziging van dat centrale fonds erdoor te krijgen.”

Grote hypocrieten

Wat vond je van de bekentenissen van Erik Zabel, Rolf Aldag en Bjarne Riis in de nasleep van het boek van Jef D’hont ?

“Ik begrijp het niet. Wat is het resultaat nu vandaag ? Kunnen we de geschiedenis veranderen ? Neen. Heeft het eruitgezien dat T-Mobile ging stoppen ? Ja. Wie zou het slachtoffer zijn ? Mark Cavendish, 21 jaar, iemand die tien jaar oud was toen Riis de Tour won. Moet die mens zijn werk verliezen voor iemand die in ’96 naast de pot gepist heeft ? Neen, volgens mij niet. Moeten de mensen van Puerto gestraft worden ? Ja. Moeten de mensen die nu met onze voeten aan het spelen zijn zo snel mogelijk gepakt worden ? Ja. Mag iemand die dertig jaar zonder diploma het beroep van dokter heeft uitgeoefend, nog rondlopen op de koers ? Moet dat dan niet levenslang geschorst worden, zelfs in veteranenkoersen ? (Lefevere doelt hier op Jef D’hont, nvdr)

Je had het daarstraks over het herstellen van de geloofwaardigheid van de wielersport. Hoe kan je verwachten dat de mensen jullie geloven als jullie blijven liegen over het verleden ?

(kwaad) Eigenlijk zijn jullie, de journalisten, de grote hypocrieten. Jullie zijn veel grotere hypocrieten dan wij. Jullie lopen achter Basso zijn gat, achter Landis zijn gat, jullie verheerlijken hen terwijl jullie je twijfels hebben. Maar het verkoopt. Als de hemel dan naar beneden komt, nagelen jullie hen aan het kruis.”

Wat verwacht je dan van ons ?

“Dat jullie aan correcte berichtgeving doen. Zeg het als je twijfels hebt.”

Dus je verwacht van de pers dat wij zonder concrete bewijzen bepaalde renners verdacht maken ? Zodat jullie een proces kunnen aanspannen ? Jullie schorsen ook geen renners op basis van twijfels.

“Jullie willen een tabula rasa met het verleden. Tot waar wil je teruggaan ? Moet het stoppen bij Riis ? Of wil je naar Freddy Maertens gaan ? Naar Francesco Moser en Eddy Merckx ? En Briek Schotte ? Iedereen wéét toch dat er in de jaren negentig stront aan de knikker was ! Als Festina gepakt is, wist iedereen dat Willy Voet niet alleen producten voor Festina bij had. Vergeet dat : Willy Voet is op zichzelf begonnen omdat het niet meer genoeg was, hij is een commerce begonnen. Daarom liep hij tegen de lamp. Iedereen noemt die brave mensen van Freiburg nu hypocriet, maar denk je dat de dokters de renners niet probeerden af te remmen ? Tabula rasa met het verleden ? Mensen lezen dat graag, natuurlijk. Dat Riis daar aan een tafel moet komen zitten en moet zeggen wat iedereen al wist.”

Waarom is het voor jullie zo moeilijk om open kaart te spelen ? Waar zijn jullie zo bang voor ?

“Ie-de-reen weet het toch al !”

Hoeveel renners zaten er in de jaren negentig aan de epo ?

“Ik heb geen statistieken bijgehouden, maar als ik alles moet geloven wat ik lees : negentig procent.”

Dan hebben we het ook over jouw voormalige ploeg Mapei.

“Dat zou kunnen, ja. Toen ik daar toekwam als ploegleider, was ik enkel verantwoordelijk voor de klassieke kern. Yvan Vanmol en ik zijn in ’95 bij Mapei gekomen en in ’96 hebben we het trainingscentrum Mapei opgericht. Giorgio Squinzi(de grote baas van Mapei, nvdr. ) heeft toen beslist dat er niet naar externe dokters werd gegaan. Al wie zich niet wilde laten testen en begeleiden in het Mapeicentrum, kreeg geen contractverlenging. Zo hebben we een bepaalde groep renners rond Rominger laten gaan omdat ze bij dokter Ferrari zaten, twee jaar later zijn ook sommige mensen rond ploegleider Saronni weggestuurd. Mapei is altijd uitgezuiverd geweest.”

Waarom kom je dan niet met een concreet en volledig verhaal naar buiten ? Waarom moet daar altijd zo vaag over gedaan worden ?

“Ik kan daar weinig over zeggen want ik heb mij nooit met het medische aspect bemoeid. Denk je dat er op de ploegvergadering bij Mapei gezegd werd : die en die pakt epo ? Er is alleen gezegd : wie naar een externe preparateur gaat, vliegt eruit. Je wil mij iets doen zeggen wat ik niet weet. Jij gelooft mij niet. Die kiekens van Het Laatste Nieuws geloven mij niet. (nadrukkelijk) Ik heb mij nóóit met het medische gemoeid bij Mapei, ik was ploegleider. Ik heb nooit aan mijn dokters gevraagd : wat doen jullie met de renners ? Ik heb altijd gezegd : ik hoop dat we rechts van de lijn blijven.”

Ben je niet bang dat het verleden je zal blijven achtervolgen ? Er zal altijd weer een gefrustreerde ex-renner of -verzorger opstaan die een boek schrijft en dan begint het weer van voor af aan.

“Angst is een slechte raadgever. Laat ons alsjeblieft ons werk doen op een serene manier en spreek niet de hele tijd over het verleden. Dat maakt de verdachtmakingen alleen maar groter en het jaagt toekomstige sponsors weg.”

Waar zit voor jou de lol er eigenlijk nog in ?

(grijnst) Dat ik een keer kan weggaan zonder mijn vrouw mee te pakken. Neen, de lol is op dit moment ver te zoeken. Ik ben gepassioneerd door de wielersport en ik ben een koppige ezel. Als Tom Boonen de Ronde van Vlaanderen wint, is het makkelijk om mee te staan juichen. Maar weglopen als het moeilijk wordt, dat zit niet in mijn natuur.” S

Door Loes Geuens

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content