Misschien wint Standard van Anderlecht en wordt het kampioen. ‘Maar misschien’, bedenkt Luciano D’Onofrio, ‘moeten we terug naar het tweepuntensysteem, ik weet het niet. Maar er moet in elk geval íéts gebeuren.’

Hij houdt, de ellebogen steunend op de leuning, zijn vingertoppen alle tien tegen elkaar en legt uit dat hij het als ondervoorzitter van Standard naar zijn zin heeft. “Ik ben er nu wat meer bij betrokken, zij het niet dagelijks, maar ik probeer alle geledingen wat te superviseren”, zegt Luciano D’Onofrio. “Iedereen moet in dezelfde richting werken, niet alleen voor zichzelf iets goed uit de club halen en het slechte aan anderen laten. In die geest is het dat ik iets wil bijbrengen. Het was een nieuwe uitdaging. Ik ben voetballer geweest, manager bij Porto, makelaar en nu ben ik uitvoerend ondervoorzitter van Standard. Het is goed zichzelf na een paar jaar telkens in vraag te stellen. Dat zorgt voor verandering en uitdaging. En dat zoek ik. Ik hou niet van monotonie. Daarom is het zo passionant om voor een club als Standard te werken (grijnst). Je kan van alles over ons zeggen, behalve dat we saai zijn (lacht).”

Brandt het niet dan rookt het er wel : in mei nog kwamen er bijvoorbeeld ondervragingen en beslagleggingen in het kader van een onderzoek naar witwaspraktijken om één voorbeeld te noemen. Of de klacht tegen scheidsrechter Serge Gumienny na de wedstrijd op Moeskroen. “Maar wij hébben niet gevraagd die te herspelen, wij wilden alleen een probleem met de arbitrage signaleren.” Onderwerpen zijn het evenwel die de ondervoorzitter met een zucht liever niet telkens weer aangesneden ziet omdat hij en Standard nog wel wat anders te bieden hebben.

Sergio Conceição bijvoorbeeld, want “hij heeft van bij zijn komst geprobeerd meer persoonlijkheid aan de groep te geven en daar slaagt hij stilaan in. Dat geeft een meerwaarde. Er is daardoor vooral een evolutie geweest in de état d’esprit van de spelers.”

Wat Robert Prosinecki niet vermocht, kon Conceição wel. “Ze hebben ook niet hetzelfde profiel natuurlijk. Prosinecki was bijna 32 en had al wat stappen gezet, Conceição was 29 toen hij kwam, wat voor een voetballer een mooie leeftijd is. Hij sukkelde met een blessure bij Porto, waardoor ze zijn contract niet verlengden, maar het is op zulke momenten dat je moet kiezen. Had hij nog de fysieke en mentale kracht om voor Standard te spelen, dat was de vraag. Maar Serge is een compétiteur. Hij kon ook naar Azië of het Midden-Oosten, maar hij wou voor zijn familie in Europa blijven. Misschien wou hij mij ook een dienst bewijzen, ja, en dat is goed. C’est là qu’on voit les hommes. Mannen met charisma, soms misschien iets te veel, maar hij neemt zijn verantwoordelijkheid en niet alleen om een materiële reden. Onze vriendschap was eerst louter professioneel. Ik ken hem al van toen hij junior bij Porto was. Vaak wou hij mijn raad bij een of andere transfer en nadien heeft hij mij gevraagd mij met zijn carrière bezig te houden.”

Project

Dat Sergio Conceição dankzij hem veel heeft verdiend in de Italiaanse Serie A en hem daar nu voor wil bedanken, ontkent Luciano. “Hij is naar Standard gekomen binnen het project dat ik hem had uitgelegd. Standard kon voor hem iets goeds worden. Financieel kan Standard natuurlijk niet bieden wat de Emiraten of Qatar hem kunnen betalen. Maar hij vertrouwde mij omdat hij mij kende en na een jaar heeft hij zelf besloten om voor drie jaar bij te tekenen. Het is een kwestie van wederzijds respect en vertrouwen.”

Het project waarvan sprake heet evenwicht. “In het begin kenden we wat moeilijkheden en moesten we wat veranderingen aanbrengen, ook in de accommodatie, en het budget in evenwicht brengen. Onafhankelijk van de sportieve resultaten lukt dat nu al vijf jaar. Dat vind ik een van de mooiste verwezenlijkingen hier. Al vijf jaar moeten de aandeelhouders financieel niks toesteken. Want het lost niets op als je per se kampioen wilt worden, maar ondertussen wel de club met schulden opzadelt. We moeten voorzichtig blijven, want je hebt in voetbal niet alles in de hand. Ik ga de club niet voor om het even wat in de problemen brengen.

“Er moet ook niet altijd de steen naar het bestuur gegooid worden : Emile, Van Buyten of Dragutinovic hadden we natúúrlijk graag gehouden, maar sinds het Bosman-arrest heb je daar als club niet altijd greep op. En ontevreden spelers koste wat het kost willen houden, houdt ook gevaren in. Het mag ook niet alleen om geld en spelers draaien. De rest telt ook mee : wij hebben 350 jongeren. Iedereen moet zich in je project kunnen vinden en dat moet je wel eens uitleggen aan spelers.”

Aan Milan Rapaic bijvoorbeeld. Hij is inmiddels teruggekeerd op zijn beslissing om Standard te verlaten. “Zijn terugkeer heeft mij niet verrast, wel dat hij vertrokken is. Ik zat er eigenlijk op te wachten, op zijn terugkeer (grijnst). Ik ken hem redelijk en hij had tijd nodig om te beseffen dat zijn beslissing de verkeerde was, ondanks zijn persoonlijke problemen. Het was aan ons om zijn terugkeer te accepteren of niet. We hebben besloten hem opnieuw in de ploeg te integreren.”

Of Rapaic misschien de club heeft verlaten omdat Luciano D’Onofrio de belofte voor hem een grotere club te zullen vinden niet nakwam ? De hypothese wordt door D’Onofrio ontkracht. “Om te beginnen ben ik zijn makelaar niet en ten tweede stond het hem vrij zelf een club te zoeken. Ik heb tegen niemand gezegd dat ik voor wie dan ook een club zou vinden. Je moet niet te veel geloven in een netwerk van kennissen. Wedstrijd per wedstrijd op het veld, dáár moet je in geloven. Wíj van Standard zijn al onze verplichtingen nagekomen. Als hij geen club heeft gevonden dan is dat niet onze fout. Het enige wat wij beloofd hebben, stond in zijn contract en dat zijn we nagekomen.”

Fernando Couto en Jorge Costa werden al genoemd als mogelijke transfers. “Maar Couto zit bij Parma”, zegt D’Onofrio, “en over hem is hier helemaal niet gepraat. Costa is Conceição komen bezoeken en er is meteen gezegd dat Standard geïnteresseerd zou kunnen zijn, maar we hebben er nooit echt over gepraat. Maar wil hij in januari weg bij Porto en zoeken wij op dat moment zo’n speler, waarom dan niet ? Maar daar zitten we nog ver vanaf, tot vandaag hebben we daarover nog niet gepraat. Je moet op z’n minst het einde van de eerste ronde afwachten om je te kunnen oriënteren en te weten of je moet handelen.”

Anderlecht

. We moeten het goede proberen te verbeteren en tenminste íéts proberen.

“Play-offs, waarom niet ? Waarom niet terug naar een competitie met een tweepuntensysteem ? Je ziet toch dat er nu niet aanvallender wordt gevoetbald ? Op het eind van het seizoen zie je soms verschillen van twintig punten tussen ploegen en misschien gaat daardoor wat enthousiasme verloren. Met slechts zes of tien punten verschil blijft alles meer open tot op het einde. Misschien moeten we naar zestien ploegen en daarna naar veertien en lukt het niet, dan weer terug naar achttien. Ik zeg niet dat het de juiste oplossing, maar we moeten íéts proberen. Want de vraag die ik me stel is : is het zoals nu wél een goede competitie ? Verandering geeft meer enthousiasme, meer concurrentie. Laat ons hopen dat de bond of de liga voor een keer íéts innoveren in plaats van de anderen te volgen. Immobilisme haalt je naar beneden en daarom is er dynamisme nodig.

heeft ideeën én gezond verstand. Hij kan het Belgische voetbal, niet alleen Standard, veel bijbrengen. Hij kan een van de belangrijkste mensen in het Belgische voetbal worden.”

Twee uur de tijd heeft Luciano D’Onofrio voor het gesprek genomen en daarbij herhaaldelijk de brand in alweer een cigarillo gestoken. Voor ons zit een man die zijn zaken onder controle heeft. Of toch bijna. “Ik was gestopt met roken”, geeft hij toe, voldaan de rook de bestuurskamer in blazend, “maar ik zal nog wel een paar keer stoppen, hoor (grijnst).”l

RAOUL DE GROOTE

‘JE MOET NIET TE VEEL GELOVEN IN EEN NETWERK VAN KENNISSEN. WEDSTRIJDEN OP HET VELD, DááR MOET JE IN GELOVEN.’

‘MISSCHIEN WIL MIJN BROER STRAKS NOG WEL EEN JAAR BLIJVEN.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content