Weet jij wat er allemaal in de kerststal hoort te staan? “Thuis hebben we Maria, Jozef en Jezus. Bij mijn oma staan daar ook nog een ezel, een os, drie koningen, drie herders en een schaap of vijftien bij. Ik weet dat heel goed, want ik zette beide kerststallen zelf.

“In de boom van mijn oma hangt om de vijf centimeter een ster, een bal of een vogeltje. Ook die versier ik. Dan leef ik me echt uit. Ik vind vooral de lichtjes heel speciaal.

“Hier ligt een berg cadeautjes klaar, dat maakt het geheel bijzonder mooi. Zowat alles wat deze maand gekocht is, werd ingepakt en onder de boom gedropt. Zelfs rond een stom paar sokken gaat een papiertje. Wij hebben soms overdreven veel pakjes. Maar het is zo fijn als iedereen iets krijgt, al is het maar een kleinigheid.”

Wanneer viel je de laatste keer stil met de auto?

“( lacht) Een halfuur geleden. Dat overkomt me gemiddeld één keer per maand. Mja. Als je geconcentreerd bent, gebeurt dat niet.”

Moest je ma vroeger je vlees in stukjes snijden?

“Absoluut. En dan vroeg ik haar ook om alles te mengen, het vlees, de groentjes en de patatjes. Nu heb ik het graag allemaal mooi naast elkaar op mijn bord.”

Ging je als kind in het zwembad weleens plat op je buik liggen om in het kleedhokje naast je te gluren?

“Meestal haalde ik met mijn neefje, met wie ik veel optrok, ander kattenkwaad uit. Zo lagen we eens een hele namiddag in een wei. We hadden een visdraad aan een portefeuille gebonden en die op straat gelegd. Verstopt achter de berm wachtten we tot iemand stopte om die op te rapen. Dan zouden we aan het touwtje trekken. Maar iedereen reed voorbij. Stom.

“Het idee was wel goed. Hadden we op tv gezien.”

Wanneer zat jij de laatste keer met een zuigvlek opgezadeld?

“( lacht) Goh … Dat moet toch al een jaar of drie geleden zijn. Ik zie ze niet echt meer voor me, weet niet eens meer wie de dader was. Maar ja, gewoon een trui met rolkraag aantrekken en een sjaal. Anders krijg je daar toch commentaar op.”

Voor wie zou je die trui met rolkraag graag nog eens opdiepen?

Katerine Avgoustakis, die het programma Star Academy won. Maar eigenlijk moet ik geen poppeke over wie alleman zegt: ‘Kijk eens wat daar loopt!’ Een vrouw hoeft voor mij niet te opgemaakt te zijn. Gewoon een lief, klein meisje, dat is meer mijn ding.”

Hoe zou jij je eigen handschrift omschrijven?

“Als lelijk. En heel klein. Iedereen klaagt daarover. Vroeger was dat ook al zo, op school. Krabbelen, hele schriftjes vol. Naar het schijnt lijkt het echt nergens naar. Ik heb daar zelf geen last van, anders zou ik wel groter schrijven en er meer mijn best voor doen. Als ik het kan lezen, is het goed genoeg voor mij.

“Ik heb trouwens toch niet zo veel meer te schrijven. Alleen rond deze tijd van het jaar haal ik de balpen nog eens boven, voor de kerstkaartjes. Ja, dat doe ik nog. Met eigenhandige tekstjes. Die vind ik het fijnst en krijg ik zelf ook nog altijd het liefst. Ik stuur er vooral naar familie: de opa, de oma, de ooms, de tantes …”

Jammer dat ze dan nooit kunnen lezen wat je erop schreef.

“( lacht) Daar moet ik misschien wel eens iets op vinden.”

Hoe zag je eerste boekentasje eruit?

“Een rechthoekig geval. Van Samson, geloof ik. Veel te groot voor wat erin moest, maar ik was er fier op.

“( mijmerend) Schone tijden. Je zit constant bij je kameraden. En na school ga je naar de training. Eigenlijk amuseer je je een hele dag. Ik mis nu soms wel iets om me bezig te houden.”

Wat is de beste Samsonsong aller tijden?

“Ik weet niet hoe dat liedje juist heet, maar het begint met: ‘Had je tien miljoen, wat zou jij dan doen? Een feestje bouwen en je geld opdoen?’ Dat zong ik vroeger altijd uit volle borst mee.

“Ik volgde de meeste afleveringen. Iedereen was er altijd over bezig, dan wil je dat ook zien. Nu kijk ik er soms nog naar. Als het toevallig opstaat, zet ik de tv niet uit.”

Was je in shock toen je ontdekte dat dat geen echte hond is?

“Ik heb dat vrij goed kunnen verwerken.” S

KRISTOF DE RYCK

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content