Krijgen jullie paaseieren van de club?

“Nee, maar De Graafschap organiseert wel iets leuks. De mensen van deze club worden de Superboeren genoemd. De allerkleinste supportertjes, dat zijn de Superboertjes. Zij mogen binnenkort paaseieren komen zoeken in het stadion. Elke speler krijgt zo’n tien kinderen onder zijn hoede. Je moet met je groep op een halfuur zo veel mogelijk eieren verzamelen. De winnaars krijgen een bal en een gesigneerd shirt.

“De Graafschap is een familieclub. Het is hier heel gezellig. Bij elke thuismatch zijn er 12 à 13.000 fans. We hebben zo’n Engels stadion, de supporters zitten heel dicht bij het veld. Dat zorgt voor een fantastische sfeer. Je kunt deze club vergelijken met KV Mechelen.”

Hoeveel dingen van je boodschappenlijstje ben jij gemiddeld vergeten als je thuiskomt van de supermarkt?

“Meestal niets, omdat ik elke dag ga. Ik vind het leuk om na de training rustig inkopen te doen in de Albert Heijn. Ik koop er basisdingen die ik ’s avonds klaarmaak. Ik ben geen masterchef, maar ik trek mijn plan.

“Soms mag ik eens bij Peter Jungschläger gaan eten, een Nederlandse ploegmaat die in hetzelfde appartementsblok zit als ik. Wij wonen in Doetinchem zelf, op drie minuutjes rijden van het stadion.”

Met welke bekende figuur sta jij als kleine jongen op de foto?

“Rond mijn tiende, toen ik nog bij Lokeren voetbalde, liet ik er eens een nemen met Jan Koller. ( lacht) Dat is een grappige foto, hij stak zeker zestig centimeter boven mij uit.

“Ik was niet te verlegen om te vragen of hij eens wilde poseren. Mij kon je gerust een redelijk brutaal kind noemen, een enfant terrible. Toen ik zes was, sloot mijn vader me eens op in mijn kamer. Ik klopte met een hamer het raam kapot en klauterde via een regenpijp naar beneden. Het was me blijkbaar te moeilijk om dat raam gewoon open te doen. Waarschijnlijk had ik een paniekaanval. Op een van mijn vingers zie je nog altijd een litteken, van de glasscherven.

“Op school was ik ook niet de braafste. Ik herinner mij dat ik elke week van de trap sprong, iedere keer vanaf één trede hoger, tot ik uiteindelijk mijn enkel eens brak.

“Heel lang was ik enig kind. Mijn ouders moesten eerst wat bekomen van mij. Op mijn tiende kreeg ik een zusje, Femke. Daarna volgde er een broertje, Gilles. Ik vond het tof dat er nog kinderen kwamen toen ik al wat ouder was, ik was heel zorgzaam voor hen. En dan is er ook nog Britt, een dochtertje uit het tweede huwelijk van mijn vader. Zij wordt een klein duiveltje, net als ik vroeger. Ik vind dat wel fijn, zo’n beetje temperament.”

Heb jij ervaringen met slaapwandelen?

“Ooit bleef er een vriend bij mij logeren. Toen ik opstond, vond ik een grote plas in mijn woonkamer. Die jongen had in zijn slaap midden in mijn living staan pissen. Hij had dat al vaker voorgehad, hoorde ik achteraf.”

Welke knappe vrouw mag eens een hele nacht komen slaapwandelen in jouw appartement?

Mila Kunis, Jackie uit de That 70’s Show. Die is bloedmooi.”

Waarmee gooit je vriendin naar je hoofd als ze boos is?

“Met woorden. Anouk maakt zich kwaad als ze weer eens vindt dat ik lui ben. Na een zware training lig ik liefst de rest van de dag in de zetel. Ik zorg er wel altijd voor dat het hier netjes ligt, maar je weet hoe vrouwen zijn, zij willen het piekfijn. En het huishouden is niet echt mijn ding. Ik haat het om af te wassen. De koppen en borden stapelen zich dus soms op. In het begin vond Anouk elke keer een berg afwas als ze hier op vrijdag binnenstapte. Toen verwittigde ze me. Als ze nu komt, moet alles proper zijn.

“Anouk woont nog in België, ze maakt haar studie af. Op een vrije dag kruip ik in mijn auto, het is drie uurtjes rijden. In het weekend komt zij naar hier.”

Bij welke gelegenheid zou jij eens willen streaken?

“Als De Graafschap kampioen wordt in de Eredivisie doe ik het.”

In deze rubriek komen dit seizoen Belgische sportfiguren uit verschillende disciplines aan bod.

KRISTOF DE RYCK

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content