Christian Vandenabeele
Christian Vandenabeele Freelancejournalist

‘Leeftijd mag geen rol spelen’, aldus Dany Verlinden, die dit jaar veertig wordt en met Club Brugge onderhandelt over een nieuw contract. ‘Je moet gehonoreerd worden op basis van prestaties.’

Na niet eens vijf minuten trapte Dany Verlinden het de derde januari al af bij directeur Antoine Vanhove. Zwaar ontgoocheld omdat uit het hem voorgelegde contractvoorstel een gebrek aan respect zou blijken. Hij sprak zelfs van stoppen, van vertrekken. Stille Dany was boos. “Ach,” zegt hij nu, “ik denk dat het allemaal wel op zijn pootjes gaat vallen. Een paar weken later is dat voor een stuk bezonken en dan zeg je : we zien wel wat het brengt, misschien moet het in dit huis ook wel zo… Ik denk dat het allemaal met een korrel zout genomen moet worden. Ze zullen ook wel geschrokken zijn van mijn reactie, omdat ze gewoon zijn dat je altijd de brave jongen bent, maar zo heel negatief was het ook niet bedoeld. Veel meer wil ik daar niet over zeggen, want dat verandert er niks aan. Ik verwacht dat we binnenkort als grote mensen aan tafel gaan zitten. Dat moet wel kunnen, vind ik. Als er dan van twee kanten water in de wijn wordt gedaan, denk ik dat het wel in orde komt.”

Maar de grote slag zal je niet slaan ?

Dany Verlinden : Dat zal van de twee partijen afhangen.

Je zei vooraf dat je gezien je prestaties nooit zo sterk stond om te onderhandelen over een nieuw contract, maar is het niet Club Brugge dat in de sterkste positie zit ? Je hebt geen transferwaarde meer zoals Timmy Simons, Gaëtan Englebert en Peter Van der Heyden; je hebt uitstekend gepresteerd en je bent wel eind contract en dus vrij, maar waar ga je je op de leeftijd van bijna veertig jaar nog kunnen verbeteren ?

Je kunt dat langs twee kanten bekijken. Ik moet de rekening van de club niet maken, het belangrijkste is dat mijn zaak wordt opgelost, maar als ze een andere doelman moeten kopen, zal het hen natuurlijk ook geld kosten.

Waarom wil je forse opslag ?

Ten eerste is dit een spel van vraag en aanbod. Als je weinig vraagt, krijg je meestal weinig. Ten tweede zat ik op de bank toen ik vorig jaar mijn huidig contract heb getekend, dus kan je dat niet meer vergelijken. Ten derde vind ik dat leeftijd geen rol mag spelen. Als je presteert, presteer je; prestaties zijn prestaties.

Waarom denk je dat het alsnog in orde zal komen ?

Omdat ik gelezen heb dat Club Brugge met mij wil doorgaan en omdat ik vind dat dit opgelost moet kunnen worden. Ik heb ook nooit een bedrag genoemd van wat ik wil verdienen, maar blijkbaar is dat door hen verkeerd begrepen. Ik heb alleen bepaalde dingen gezegd, die ik goed wist en die ze ook nooit ontkend hebben. Ik heb hen alleen gevraagd mij een eerlijk voorstel te doen en dat leek er mij geen. Dieper wil ik daar niet op ingaan, want ik denk niet dat het de bedoeling is dat contractbesprekingen in de media gevoerd worden.

Goed, maar wát hebben ze precies verkeerd begrepen ?

Bepaalde dingen waar ik heb op aangestuurd. Dat zij andere belangrijke spelers goed betalen en dat ik dit seizoen ook één van die belangrijke spelers ben. Waarschijnlijk hebben zij daaruit afgeleid dat ik evenveel wil verdienen als zij, maar ik heb dat nooit zo honderd procent letterlijk gezegd.

Je hebt het over Gert Verheyen en het fameuze vijfjarig contract dat hij anderhalf seizoen geleden kon tekenen ?

Niet alleen over Gert Verheyen. Ik denk dat er nog wel andere spelers zijn. Maar namen heb ik nooit genoemd. Namen hebben zij ingevuld.

Is je frank pas gevallen toen je vernam hoeveel Gert verdient ?

Neen. Ik ben ook helemaal niet jaloers op wie heel veel geld verdient. Als de club dat aan iemand wil betalen, zoveel te beter voor die jongens. Ik vind ook dat je tevreden moet zijn met wat je tekent, alleen : toen ik vorig jaar een contract van een jaar tekende, was ik tweede doelman, had ik dus helemaal niet het statuut dat ik nu heb. Ik vind dat je gehonoreerd moet worden op basis van je prestaties en ik denk dat ik op dat vlak reden van spreken heb. Ik heb dit seizoen heel veel geld opgebracht voor de club, denk ik.

Met de penalty’s die je tegen Donetsk stopte, de eerste kwalificatie voor de Champions League in tien jaar voor Club Brugge die jij persoonlijk forceerde ?

Onder andere. Ik vind dat je daar zelf ook eerlijk in moet zijn. Als je presteert, mag dat gehonoreerd worden, vind ik.

Blijkbaar schieten ook de al zo lang aanslepende contractbesprekingen met Van der Heyden, Simons en Englebert niet op. Heeft de clubleiding het zichzelf moeilijk gemaakt met het voor Club Brugge uitzonderlijke contract van Gert Verheyen ?

Dat is hun zaak, maar ze hebben de limiet gelegd en ja… sorry, maar… de problemen die ze nu hebben, dat heeft ook voor een stuk daar mee te maken natuurlijk. Plus het feit dat jongens als Timmy en Gaëtan goed in de markt liggen en ook wel weten wat er elders verdiend kan worden. Maar er spelen ook nog andere zaken. De duur van het voorgestelde contract en het feit of je je hier goed voelt, bijvoorbeeld. Er is niet alléén het financiële. Aan de club om te beslissen hoe ver zij met zulke jongens willen gaan.

Heb je ook niet een beetje een wrang gevoel over jezelf ?

Neen, waarom zou ik een wrang gevoel over mezelf moeten hebben ?

Omdat je pas op het eind van je carrière tot het inzicht komt dat je te week bent geweest tijdens contractbesprekingen misschien ?

Als ik al een fout gemaakt zou hebben, is het vijf, zes, zeven jaar geleden gebeurd, maar ik vind niet dat ik daarom ontgoocheld moet zijn in mezelf. Ik vind ook dat je tevreden moet zijn met wat je tekent, dat het geen enkele zin heeft achteraf af te komen met : ik had dit of dat moeten doen.

Is dit dan het seizoen waarvan je voor het eerst in je carrière voelt : ik ben belangrijk ?

Neen. Er zijn zo nog jaren geweest, maar… om de een of andere reden lag ik dan altijd nog wel onder contract. Ik moet wel zeggen dat ik het toen ook bewust nooit einde contract heb laten komen.

Je vindt niet van jezelf dat je er financieel meer had moeten uithalen ?

Och god, ja ( zucht)… Ik vind : als je veel hebt, wil je meer en wie heel veel heeft, wil nog meer. Ik vind dat je tevreden moet zijn met wat je hebt. Geld alleen maakt ook niet gelukkig. Het helpt natuurlijk wel, het is wel gemakkelijk, maar daar heb ik nog geen minuut bij stilgestaan.

Je hebt toch een manager, Dany ?

Ja, maar ik heb hem de laatste vijftien jaar niet nodig gehad.

Over wie heb je het ?

Over Sylvère Strossberg, die een tijd heeft samengewerkt met Louis De Vries. Ik denk niet dat hij nu nog manager is. Een aantal jaren nadat hij mij hier heeft gebracht, is hij gestopt. Hij is in immobiliën gegaan, denk ik. Ik heb hem wel nog eens gebeld, maar contractbesprekingen voer ik altijd zelf.

Je weet toch, Dany, dat Gert Verheyen kort nadat hij zijn op één na laatste contract bij Club had getekend zei dat het “niet de verstandigste beslissing uit zijn carrière” was geweest om zonder professioneel manager contractbesprekingen te voeren. De laatste keer heeft hij het spel met Didier Frenay dan ook naar het schijnt veel slimmer gespeeld.

Och god, ja, dat is ieders keuze. Ik heb het nooit met een makelaar gedaan en zal het ook nooit doen. Ik los altijd mijn zaken zelf op.

Ben je wel voldoende commercieel geweest ? Voetballers kunnen heel veel geld verdienen, maar ze moeten wel het spel meespelen. Dat betekent ook dat het kan helpen vaak in de media aanwezig te zijn, op tijd en stond een uitspraak te plegen die de aandacht trekt, pers, supporters en clubleiders te bespelen, al eens knielend voor de camera’s het blauw-zwarte shirt te kussen bijvoorbeeld. Misschien, Dany, moet je met makelaars en andere clubs ook wel spelletjes opzetten om zo je eigen club tot het uiterste te drijven.

Ik doe daar niet aan mee. Ik vind dat het op een eerlijke manier moet blijven gebeuren en als dat niet kan, hoeft het voor mij niet. Dat is nooit bij mij opgekomen. Ik betreur dat ook niet. Integendeel. Ik moet tegen niemand zeggen : dank u voor dit of dat. Ik denk dat dat ook een pluspunt is.

Je lijkt nochtans veranderd dit seizoen, extraverter geworden. Je straalt meer. Voor het eerst in je carrière een vedette ?

Misschien kom je automatisch iets meer in de belangstelling omdat je als kapitein dikwijls de spreekbuis voor een groep bent. Voor de rest denk ik dat buiten dat ene moment deze Verlinden niet anders is dan de Verlinden die hier al vijftien jaar rondloopt. Vroeger was ik misschien iets meer teruggetrokken en nu misschien een stuk losser ten opzichte van de pers en de buitenwereld. Ik heb mij ook altijd wel op de achtergrond gehouden omdat hier in deze club altijd jongens zijn geweest, die meer in de belangstelling komen. Toen ik hier toekwam was het Caje ( Jan Ceulemans, nvdr), daarna is het Franky ( Van der Elst, nvdr) geweest, de internationals, dan was het Gert ( Verheyen, nvdr) Je kan niet met tien man van dezelfde club in de belangstelling staan. Het is ook wel zo dat als je een bepaalde leeftijd hebt, als het zeg maar op zijn einde loopt, dat je dan moet genieten van de momenten dat het nog goed gaat. Dat probeer ik dan ook te doen.

Na je carrière wil je graag keeperstrainer worden bij Club. Waarschijnlijk moet je ook daar niet te hard op rekenen ?

Ik wil dat graag, ja, maar ik eis het ook niet, hé. Ik kan dan wel vinden dat deze club een keeperstrainer nodig heeft, het is de club die beslist natuurlijk. Komt die functie er niet, dan is het zo, maar ik vind dat zij duidelijk moeten zeggen : wij hebben dit nodig of niet. De laatste keer dat ik Antoine Vanhove gezien heb, is daarover gezegd dat het bespreekbaar was, dus ik vermoed dat het wel kan. Aan hen om een passend voorstel uit te werken.

Zal je op het einde van je carrière voldoende goed geboerd hebben ?

( Zucht) Wat is goed boeren ? Als je tevreden bent, heb je goed geboerd en uiteindelijk bepaalt een mens nog altijd zelf waarmee hij tevreden is. Als je vijftien jaar bij een topclub hebt gespeeld, heb je hoe dan ook wel een cent verdiend, maar ik denk ook niet dat het de bedoeling van het leven is met veertig jaar nog twintig, dertig jaar in je zetel boeken te zitten lezen.

Hoelang denk je nog in de goal te zullen staan ?

Dat weet ik niet. Zolang ik mij goed voel, ga ik door. Dat kan zes maanden zijn, anderhalf jaar of twee en een half jaar. Zolang mogelijk.

Misschien kan je eindigen bij Cercle Brugge en daarna – boekenliefhebber die je bent – via zijn voorzitter voor Standaard Boekhandel gaan werken.

( Glimlacht) Ik denk dat het allemaal nog verre toekomst is, ik ga ervan uit dat wij hier nog tot een oplossing kunnen komen. Ook daarna zou ik het liefst hier blijven, maar daarover zal de club beslissen. Als je wil werken, zal je altijd wel ergens iets vinden. Zeker als je zo lang profvoetballer bent geweest, heb je toch relaties die je kunt aanspreken. Het liefst blijf ik in het voetbal, maar ik sluit niks uit : je weet nooit wat je in het leven kunt krijgen. Voorlopig sta ik daar niet bij stil omdat ik er niet zo direct vanuit ga dat dit mijn laatste jaar wordt. Maar het kán natuurlijk wel.

door Christian Vandenabeele

‘Ik heb nooit letterlijk gezegd dat ik evenveel wil verdienen als andere belangrijke spelers.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content