Poolreiziger Dixie Dansercoer (50) is een fenomeen. Samen met zijn 23 jaar jongere expeditiegenoot Sam Deltour bracht hij begin dit jaar het wereldrecord voor de langste niet gemotoriseerde expeditie op de Zuidpool op 5013 km.

Dixie Dansercoer: “Door alle expedities die ik al deed, heb ik geleerd dat de essentie pas echt boven komt drijven op momenten dat je met jezelf geconfronteerd wordt. Op de Zuidpool denk je heus niet aan een nieuwe wagen of de hipste smartphone. Ik besef echter dat je niet zonder auto en laptop kunt als je in onze maatschappij wil meedraaien. Ik wil ook niet marginaal zijn dus ik koop die zaken dan wel, maar ik hecht er eigenlijk totaal geen waarde aan. Het zijn gebruiksvoorwerpen en niet meer dan dat. Ik vind al dat hightechgedoe veel te ingewikkeld. Ik ben al lang blij als het gewoon werkt en doet wat ik wil dat het doet.”

Opladen met Jack Johnson

“Het vervelende aan een expeditie is dat je weet dat er materiaal stuk zal gaan. En we hadden best wel wat hightechapparatuur bij. Enkele 3D-videocamera’s, waaronder een unieke JVC 3D-camera, om beelden van onze belevenissen te kunnen maken. Verder beschikten we over een zonnepanelentapijt waarmee we onze iPod en laptop (een toughbook) konden opladen.

“We hadden ook I-Main Go X-speakers met interne batterijen mee. Dat bleek de ideale reispartner voor de twee muziekliefhebbers die Sam en ik toch wel zijn. Ondanks het leeftijdsverschil vonden we in Jack Johnson een gemeenschappelijke favoriete zanger. Ik kende het eerdere werk van de Amerikaanse surfer/zanger en Sam had ook zijn laatste twee cd’s op zijn iPhone staan. Je hebt geen idee hoe hard muziek binnenkomt bij twee afgepeigerde, emotionele mensen in een tentje ergens op de Zuidpool. Op zo’n moment geniet je intens van songs waar je in het dagelijkse leven misschien zelfs amper aandacht aan zou besteden. Muziek heeft niet alleen geholpen om ons te ontspannen, we kregen er ook energie van.”

Audiobooks en e-books

“Naast muziek waren ook boeken een welgekomen afleiding in de schamele vrije uurtjes die we daar hadden. Ik had enkele audiobooks op mijn iPod gezet. Ik heb veel gehad aan The Dip van Seth Godin en How to focus, een boek van een of andere Amerikaanse motivational writer. Sam las voornamelijk e-books via zijn iPhone. De Kon-Tiki van de Noorse antropoloog en schrijver Thor Heyerdal was zijn favoriet, maar hij had ook saga’s van enkele Noorse mythes mee.”

Meewerken aan de Volvo DRIVe

“Ik rijd momenteel met een Volvo XC70 en daar ben ik heel tevreden over. Hoe langer zaken meegaan, hoe groter mijn emotionele band ermee is. Alles wat nieuw is, ziet er zo fragiel uit. Ik heb dan altijd de neiging om er heel voorzichtig mee te zijn en dat stoort me want ik vind net dat alles tegen een deuk moet kunnen. Daarom ben ik ook zo tevreden over mijn Volvo. Ik wilde in de eerste plaats een veilige wagen voor mijn gezin en in tweede instantie moest hij groot genoeg zijn zodat ik er al mijn materiaal in kan stouwen. Ik maak er trouwens een spelletje van om het verbruik niet boven de 6,5l per 100 km te laten komen. Aangezien Volvo een van mijn sponsors is en ik zelf meewerk aan de ontwikkeling van de volgende VolvoDRIVe ( het energiezuinige model van Volvo, nvdr), spreekt het voor zich dat mijn volgende wagen een milieuvriendelijke Volvo zal zijn.”

Televisie is tijdverspilling

“Ik heb geen televisie thuis. Ik vind tv kijken echt pure tijdverspilling. Of ik liever in een fysiek tijdperk had geleefd? Dat heb ik me een paar jaar geleden ook lopen afvragen en het antwoord is ja. Te vaak moet ik dingen doen die ik echt niet graag doe, zoals op kantoor zitten, in de wagen zitten, en ga zo maar door. Ik heb dan nog het geluk dat ik dat wat kan compenseren door regelmatig op expeditie te vertrekken.

“Het zou beter zijn als het hele leven op zich een soort van expeditie was, gewoon omdat we in een meer fysiek tijdperk zouden leven. Ik zou maar wat graag in de tijd van de Romeinen geleefd hebben. Ik heb nood aan een actief leven in de buitenlucht, in de vrije natuur. Nederig worden ten opzichte van de kracht en pracht van de natuur is iets wat we in onze huidige samenleving niet meer doen, net omdat we ons hier toch net dat tikkeltje te veilig voelen en te groot wanen.”

DOOR KRISTOF VANDERHOEVEN

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content