Waarom de komst van Rafinha niet zomaar een transfer is, wat de nieuwe positie van Jesper Jørgensen de ploeg bijbrengt en hoe Club Brugge overdrijft: Gunther Schepens legt uit.

De cover van vorige week is ook Gunther Schepens, scout en oud-speler van AA Gent, niet ontgaan. ‘De titel is haalbaar’, stond er. “Ik denk dat we nog een beetje nodig hebben”, zegt Schepens, “maar ten opzichte van vorig seizoen is er, denk ik, één belangrijke verschuiving: dat Jesper Jørgensen nu op zijn plaats speelt. Hij speelt meer als loper op de 8, terwijl hij bij Francky Dury vaak op de 10 stond. Terwijl hij toen vaak met de rug naar het doel stond, heeft hij nu het spel vóór zich. De vraag was: wie ging het loopvermogen van Christophe Lepoint kunnen opvangen? Jørgensen was het antwoord. Maar je moet niet alles negatief maken van vorig jaar onder Dury: tot aan de play-offs was het goed. Je had de poules van de Europa League gespeeld, je kon nog kampioen worden en de beker winnen.”

Net als vorig seizoen heeft Gent ook nu nog niet veel toppers gewonnen: verloren van Anderlecht en gewonnen van Standard, dat van een overgangsseizoen spreekt en waarvan je nog maar moet afwachten of het straks echt een topper is.

Gunther Schepens: “Maar het is wel zo dat je al goed voetbal gebracht hebt. Het belangrijkste voor mij is dat de spelers niet echt meer in een keurslijf gestopt worden. Nu is er een enorme wisselwerking tussen de spitsen: van flank veranderen, dat zag je vroeger, toen ik nog speler was onder Trond Sollied, veel minder. Ik bleef veel meer aan de linkerkant om een voorzet te trappen. Naar binnen komen is nu een beetje een nieuwe trend. Ik zou hierin veel van mijn kwaliteiten verloren hebben, denk ik. AA Gent heeft offensief zo’n weelde dat we daar de meeste kwaliteiten van heel België hebben. Zlatan Ljubi-jankic is voor mij een van de besten in België, alleen weet ik niet of hij zich daarvan bewust is. Hij heeft alles: werkkracht, techniek, snelheid. Het is een schitterende gast om in de groep te hebben, maar soms is hij misschien geen ‘klootzak’ genoeg. Christian Brüls is nog jong, maar dat is een voltreffer. Ook Rafinha is als rechtsachter een aanwinst. Bij ons begrijpt niemand dat zo’n speler tot zijn 29e in Finland rondliep. Jørgensen komt ook tot ontbolstering, plus een Bernd Thijs die al het hele seizoen fit is. Bernd was iets te vaak geblesseerd, maar hij bewijst dat hij een van de besten is op zijn positie als hij fit is. Qua vista, passing en lopend vermogen is Jørgensen degene die het dichtst bij Thijs aanleunt, meer dan César Arzo, die daar in de voorbereiding speelde. Maar dat is óók Sollied: we hadden daar een vervanger nodig en hij kijkt dan eerst in de eigen groep, terwijl andere trainers om nieuwe spelers zouden schreeuwen. Arzo deed dat zeker niet slecht.”

Waarom is het zo moeilijk om goede backs te vinden?

“We zijn niet de enigen. Op Genk na, met Anele, zie ik niemand met een degelijke rechtsachter. We zijn nu op zoek naar een linksback en we ondervinden hetzelfde probleem. En ook daar zijn we niet de enigen. Het is verrassend, want het is volgens mij geen positie die zó moeilijk is om op te spelen. Trond wil in principe backs die in eerste instantie verdedigers zijn. Rafinha is wel offensief ingesteld, maar hij is zo rustig aan de bal, lijdt weinig balverlies en is snel, waardoor hij het allemaal wel goedmaakt. Dury wou daarentegen backs die altijd opkwamen. Wallace was voor hem goed, maar Trond heeft die bij Gent nog niet weten spelen. Rafinha is verdedigend zeker sterker dan Wallace, die wel een goede traptechniek heeft. Maar hoelang is die nog out? Ook al doet Mario Baric het als linksachter meer dan behoorlijk, vind ik, toch moet je op links nog iets hebben. Daar ligt de prioriteit. De beste linksachter in onze selectie is Marko Suler, alleen kun je hem niet overtuigen om daar te spelen. Matija Skarabot kreeg positieve rapporten na België-Slovenië en Duitsland-Slovenië, die zijn bevestigd door Michel Preud’homme en Manu Ferrera. Maar, we moeten eerlijk zijn, hij heeft zijn kansen gekregen en nooit de verwachtingen kunnen inlossen.”

Waarom hebben jullie Rafinha niet eerder gevonden?

“We hebben weinig in Finland gescout. We gingen eigenlijk voor een centrale verdediger en toen is Rafinha ons opgevallen en hij bleef bevestigen. Hij speelde bij HJK, dat er met kop en schouders boven uitsteekt, en daarin schuilt het gevaar: ze kwamen niet veel onder druk te staan. Dus dan moet je dat goed inschatten. De transfer zelf heeft ook lang aangesleept omdat ze hem niet wilden laten gaan zolang ze Europees speelden. Toen ze thuis met 2-0 van Schalke wonnen, zag het er echt wel slecht uit. In Schalke werd het gelukkig voor ons 6-1, anders was die transfer misschien niet doorgegaan. Maar dat die tot zijn 29 ginder heeft gespeeld, is verrassend. Eigenlijk is het ook bijna een on-Gentse transfer om iemand van 29 aan te trekken. Dat betekent dat we nu inderdaad eens iets doen. In die optiek is dat een belangrijke transfer.”

Opgefokt

Geen spijt dat je vorig seizoen niet op het aanbod van Club Brugge bent ingegaan om er scout te worden?

“Zoals het er nu aan toegaat zeker niet.”

Hoe bedoel je?

“Ik denk dat het opgefokt en onnatuurlijk is. Ik zou graag eens zien dat Gilbert De Groote, Erwin Vandendaele en ik op de tribune zitten en, zoals bij Club, tijdens de rust aan Trond gaan zeggen wat hij moet doen. ( lacht) Die linietrainers zijn ook scout, hé. Als ik op Beerschot het bestuur zag zitten en daarvoor Van der Heyden, Clement en Brylle, dan denk ik bij mijzelf: je kunt professioneel zijn, maar je mag de essentie van het spelletje niet verliezen. En daar is Sollied een van de besten in. Hij legt op vrijdag in het shadow game het spel wel genoeg stil om aanvallers, middenvelders en verdedigers te zeggen wat ze moeten doen. De mannen met karakter, die iets gezegd hebben, zoals Karel Geraerts, hebben ze er in Brugge gewoon uitgebonjourd. Dus ik heb zeker geen spijt. Luc Sanders zit nu ook bij ons, voor hem is bij AA Gent werken een openbaring. Hij heeft zich nog nooit zo goed gevoeld. Iedereen kan hier altijd zijn ei kwijt. Brugge is bij wijze van spreken van bijna amateuristische scouting gegaan naar óverscouting. Straks heeft elke speler zijn eigen trainer. ( grijnst) Maar ik denk dat elke trainer die zijn diploma gehaald heeft toch voor een élftal staat en niet drie of vier man?”

Is Sollied nog dezelfde als toen jij hem als trainer had?

“Sollied is veranderd ten opzichte van vroeger in de zin dat hij nu veel meer van spelers wisselt. Vroeger had hij elf spelers en daar gebeurde het mee. Laat Ljubijankic, Coulibaly of Arbeitman dertig wedstrijden spelen en ze gaan er vijftien of achttien binnen stampen. Maar doordat we nu zo’n luxe hebben, wordt er al eens gewisseld en dan is het ergens logisch dat je vertrouwen wat aangetast kan raken en je wat minder scoort. Zo is de sterkte van Gent voor een deel ook de zwakte.”

De kern is in tegenstelling tot wat werd verkondigd niet afgeslankt.

“Ik vind dat AA Gent nu heel goed bezig is: met het oog op het nieuwe stadion moet je ook eens proberen een ploeg te bouwen die kampioen speelt. Dan moet je je beste spelers houden en daar zijn ze nu goed mee bezig, vind ik. Als we zo verder doen, ziet de toekomst van Gent er mooi uit. Sportief hebben we een serieuze inhaalbeweging gemaakt naar de top. Ik vind het een ongelooflijke prestatie dat Gent iemand als Brüls kan halen, voor de neus van Genk, dat Cham- pions League speelt. Dat betekent dat je toch dicht bij de top aanleunt.”

Hoekschoppen

Bojan Jorgacevic zei na de remonte op STVV dat hij in al de jaren dat hij bij Gent speelt nog nooit een groep heeft meegemaakt die mentaal zo sterk is.

“Voilà. Ik vind Club Brugge op dit moment niet beter dan wij eigenlijk. Ze moeten een volledig nieuw team inpassen. Als die machine geolied raakt, dan gaat dat wel een goede ploeg zijn, maar als je vraagt wie er kampioen wordt, ga ik wel Anderlecht antwoorden. Zij hebben spelers van een ander niveau. Wij hebben óók enorm veel kwaliteiten, alleen moeten we misschien wat meer in onszelf geloven. Daarin is Sollied een bepalende factor. Het eerste doel blijft Europees voetbal halen, maar Gent kan en gaat lang meedoen voor de titel. Want wie heeft er offensief zo veel kwaliteiten? Misschien heb ik de ploeg nog iets te weinig zien spelen, maar iedereen riep hip, hip, hoera na OHL, terwijl ik vond dat Gent in de eerste helft niet goed was en het tempo te laag lag. Dan zie je dat stilstaande fases heel belangrijk zijn, want de eerste twee doelpunten vallen uit een vrije trap en een hoekschop. Ook daarvoor is Brüls een meerwaarde: het is iemand die ze kan trappen. Zijn hoekschoppen zijn schitterend getrapt. Dat was een leemte die Randall Azofeifa achtergelaten had.”

Jullie wilden Brüls al toen hij bij Eupen speelde, maar hij ging naar MVV en dan naar Westerlo. Omdat zij hem zijn blijven volgen en andere clubs niet meer, zeggen ze daar. Is Gent hem bij MVV niet blijven volgen en is hij daardoor eerst naar Westerlo gegaan?

“Wij waren overtuigd van zijn kwaliteiten, maar bij MVV heeft hij niet altijd overtuigende wedstrijden gespeeld. Net zoals we bij AGOVV Nacer Chadli ook niet echt overtuigend vonden. Scouting is soms een momentopname. Maar Chadli kenden we niet genoeg, terwijl Brüls al in ons bestand zat. Brüls heeft hier in den bureau gezeten toen hij nog bij Eupen speelde, maar hij koos voor MVV. Tja …”

Víctor Vázquez was jullie niet opgevallen tijdens de scouting in Barcelona. Is hij je nu al opgevallen bij Club Brugge?

“Neen. ( haalt zijn scoutingboekje erbij, nvdr) We waren daar voor die spits, Soriano, en Gilbert had een andere heel goede gezien, de tien. Kijk, hier. Maar ik heb er een pijltje naar beneden naast gezet, want ik vond hem echt zwak. Hij is ook vervangen na 56 minuten. Maar de tien die Gilbert gezien had, zat op de bank bij de A-ploeg en Vázquez zat op de bank bij de B-ploeg. Dus we hadden elk een andere tien gezien. We geven elkaar ook geen namen door om niet bevooroordeeld te zijn. Ik denk dat je voor de Belgische competitie geen Spaanse middenvelder moet halen. Dat is een ander soort voetbal, wij spelen zo niet. Mij doet dat altijd denken aan mijn eerste jaar in de ploeg van Gent, met Marc Van Der Linden. Die speelde slecht omdat hij eigenlijk te goed was. Hij dacht veel sneller en speelde alles in één tijd, terwijl de rest daar niet op ingesteld was. En Barcelona B speelt zoals Barcelona A, hé. Constant tikken, constant in beweging. Niemand speelt in België zo. Ik ga niet zeggen dat Vázquez een slechte is, maar voor de Belgische competitie zou ik hem niet genomen hebben. En dan zeg je zoiets en stampt hij er tegen ons twee in. ( lachje) Dan zal ik daar zeker over aangesproken worden, dat is logisch. Maar dat is een momentopname. Brugge heeft een andere soort scouting dan Gent. Gent keek altijd naar jongere spelers om eventueel door te verkopen. Als Brugge 2,5 miljoen betaald heeft voor Vleminckx gaan ze dat nooit meer voor hem terugkrijgen – los van het feit dat het een goede speler is. Terwijl wij dat niet betaald hebben voor Brüls, maar misschien ooit nog wel vier of vijf miljoen voor hem krijgen. Jørgensen heeft ons nog geen 60.000 euro gekost. Dan moet je zeggen: Michel Louwagie, chapeau!”

DOOR RAOUL DE GROOTE – BEELDEN IMAGEGLOBE

“Ten opzichte van vorig seizoen is er één belangrijke verschuiving: dat Jørgensen nu op zijn plaats speelt.”

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content