Jean-Philippe Caillet (29) blikt tevreden terug op zijn eerste voetbalpasjes in de Belgische competitie. Of de ambitieuze Fransman, overgekomen van het Bulgaarse Litex Lovech, lange tijd te bewonderen valt op onze velden, is een andere zaak.’

1 Hoe ervaar je het niveau van de Belgische competitie ?

Jean-Philippe Caillet : “Het voetbal is minder gemediatiseerd dan in Frankrijk, maar er steekt zeker de nodige spankracht en intensiteit in de competitie, heel wat clubs zijn aan elkaar gewaagd. Toen ik vooraf informeerde naar het soort voetbal dat ik in België kon verwachten, vertelde men dat de aard van het spel en de tactiek van de ploegen vergelijkbaar zijn met die van de Premier League. Tot nog toe kan ik dat alleen maar bevestigen, het gaat er erg fysiek aan toe, duelkracht speelt blijkbaar een belangrijke rol. Ik speelde in de Franse eerste en tweede afdeling, dat is toch een ander soort voetbal.”

2 In welke zin ?

“Omdat het Franse voetbal toch een zeker prestige uitstraalt, komen heel wat getalenteerde buitenlanders er voetballen, vooral op het technische vlak merk je dat. Bovendien valt de rol van de centres de formation niet weg te cijferen. Vanaf jonge leeftijd word je in een uiterst professioneel milieu gedropt, waar elk aspect van het voetbal minutieus wordt belicht. Zelf ben ik opgeleid door Metz, als je later in het buitenland gaat spelen, voel je wel dat je een tikkeltje meer hebt dan anderen. Technisch, tactisch en fysiek pik je het allemaal iets eenvoudiger op.”

3 Waarom koos je ervoor om je geluk te beproeven in Bulgarije ?

“Ik zocht een uitdaging. Litex is een mooie club, ik heb niet geaarzeld. Vergis je niet in het niveau, een zestal clubs van de Bulgaarse eerste afdeling draaien probleemloos mee in de middenmoot van de Franse Ligue 1, daar ben ik van overtuigd. Bovendien trof ik er met Ljupko Petrovic een klassetrainer, in alles kon je zien dat die man ervaring had bij clubs van het niveau Rode Ster Belgrado. Hij schonk me onmiddellijk het vertrouwen achteraan. Het vlotte best, op het eind van de competitie verkoos men mij tot beste buitenlandse verdediger.”

4 Bij Litex was je erg populair bij de achterban. Ben je een publieksspeler ?

“Toch wel, wanneer het team eens een dipje doormaakt, kunnen supporters doorslaggevend zijn. Ik denk dat iedere voetballer de appreciatie van fans waardeert. ( lacht) De Bulgaarse fans vergeleken me soms met Beckham, omdat ik al eens op vrijschop scoorde en er een iets extravagantere levensstijl op nahoud dan wat Bulgaren gewend zijn. Qua kleding kwam ik blijkbaar nogal choquerend over. Beckham is ergens wel een voorbeeld voor me, zijn levensstijl, zijn manier van voetballen. Ach, ik hou er wel van om de supporters een beetje te bespelen, maar ik zal nooit aan de grond zitten door kritiek of spreekkoren van fans. Dat is een kwestie van zelfvertrouwen.”

5 Is je transfer naar Genk een stap voorwaarts ? Bij Litex speelde je ten minste nog Europees voetbal.

“( geïrriteerd) Akkoord, Litex is een degelijke ploeg en het schakelde Genk vorig jaar Europees uit, maar dat wil niet zeggen dat er daar meer potentieel aanwezig is. Ik heb vorig seizoen Europees voetbal kunnen proeven, natuurlijk smaakt dat naar meer, misschien is het iets voor later, maar momenteel laat ik er mijn slaap niet voor. Ik wil me bij Genk sportief verbeteren, dat kan in België nu eenmaal beter dan in Bulgarije, al gaat het er daar professioneler aan toe dan de meeste mensen denken.”

6 Er was kritiek dat je komst beloftevolle jongeren zoals Sven Verdonck barreert. Welke meerwaarde beteken je voor dit Genk ?

“Ik blik tevreden terug op mijn eerste wedstrijden, maar omdat ik hier pas laat toekwam en enkele voorbereidingswedstrijden miste, blijft het nog een beetje zoeken naar automatismen. Ik ben verbaal sterk, het hedendaagse voetbal draait vooral om tactiek, en om een spelsysteem degelijk uit te voeren moet je voortdurend op de ploegmaats inpraten. Ik kan de patron achteraan worden, het team sturen, bij Litex zette ik ook de lijnen uit achteraan.”

7 Communicatie is dus cruciaal, volg je Nederlandse les ?

“Neen, ik vind dat niet nodig, met Engels en Frans trek ik me uit de slag. Misschien dat ik later op het seizoen beslis om alsnog Nederlands te leren, maar dan louter omdat ik het als een persoonlijke verrijking zou beschouwen, voor het voetbal heb ik het niet nodig. Het samenspel met Tommy ( Tomislav Mikulic, nvdr) is geen probleem, ( lacht) we communiceren in het Servisch, een overblijfsel van mijn periode bij Litex. Enfin, eigenlijk praat ik eerder Bulgaars, maar de verschillen zijn miniem.”

8 Speelde het mee in je keuze voor Genk dat je nu opnieuw dichter bij je thuisland kan voetballen ?

“Ik ontken niet dat het familiale aspect mijn beslissing om naar België te komen beïnvloed heeft, in Bulgarije leefde ik alleen, want mijn dochter kon er onmogelijk schoollopen. Nochtans houd ik erg van het buitenland : een andere mentaliteit opsnuiven, de confrontatie met een andere taal, noem maar op. Ik ben vrij avontuurlijk aangelegd wat dat betreft. Ook hier heb ik die uitdaging, ik begin volop de Vlaamse cultuur te ontdekken. De verschillen tussen Vlaanderen en Wallonië zijn verbazend.”

9 Je bestempelt Genk als een tussenstation, maar je bent intussen wel al 29 jaar.

( verontwaardigd) “Mijn beste jaren als voetballer moeten er nog aankomen. Ik ben niet naar hier gekomen om mijn carrière bij Genk af te sluiten, dat heb ik het bestuur meteen duidelijk gemaakt. Ik heb drie jaar getekend, maar als ik de kans krijg om me sportief te verbeteren, waarom dan aarzelen ? Ik heb misschien lange tijd in de Franse tweede klasse gevoetbald, maar denk niet dat ik daar kostbare tijd verloor, ik maakte elk jaar progressie. Ik voel me klaar voor het grote werk.”

10 Wanneer kan je terugblikken op een geslaagd seizoen ?

“Ik zal blij zijn als we in het klassement boven Standard eindigen, het lijkt me dat we te pas en te onpas met die club vergeleken worden. Ik lees in de kranten dat het spelniveau van Genk beter moet en dat het dit elftal aan creativiteit en samenhang ontbreekt, maar de resultaten zijn er wel. Standard beschikt zogezegd wél over die creatieve spelers, maar waar staan ze in het klassement ? Neen, chacun son style. Europees voetbal moet het doel zijn, trouwens waarom niet meteen mikken op de Champions League ? Genk heeft er het potentieel voor.”

BERT BOONEN

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content