Yves Kruyner zit vooral op de bank bij Cannes.

In de Franse Ligue A verloor koploper en regerend landskampioen Tours afgelopen weekend met 3-2 van AS Cannes, dat daardoor naar de vierde plaats klom. Daar aan de Côte d’Azur, bij Cannes dus, is de jonge tweede spelverdeler van de nationale ploeg, Yves Kruyner, bezig aan zijn tweede seizoen.

Tegen Tours mocht de 20-jarige Kruyner opdraven in de (gewonnen) tweede en bij het begin van de derde set. Verder moest hij zich, zoals gewoonlijk, tevredenstellen met een plaatsje op de bank. De meer ervaren Toafa Takaniko is immers dé vaste waarde aan de set-up bij Cannes, dat vorig seizoen de finale van de play-offs haalde.

Heb je het gevoel dat je desondanks progressie maakt in Frankrijk?

Yves Kruyner: “Zeker. Het niveau van de trainingen ligt hier hoger dan ik in België gewoon was. De top in Frankrijk is dan ook een stuk breder. Op Roeselare, Maaseik en Asse-Lennik na zouden er niet veel Belgische ploegen meekunnen in de Ligue A. Ik denk dus dat je er in België, als je niet bij de top drie speelt, langer over doet om dezelfde progressie te maken. Ook qua mentale kracht ging ik erop vooruit, want het is niet zo eenvoudig om tweede spelverdeler te zijn. Als je niet speelt, ben je sowieso ontgoocheld. Maar je moet je daarover kunnen zetten. Je moet immers klaarstaan als de ploeg je nodig heeft.”

Je hebt het niet moeilijk om je in die rol van reserve te schikken?

“Ik beklaag me die twee jaar bij Cannes in geen geval. Volgend seizoen reken ik wel op meer speelgelegenheid. Ze zijn bij Cannes wel tevreden over mij, denk ik, maar ze voelen ook aan dat de tijd rijp is voor mij om meer te spelen. Hier zal dat allicht moeilijk worden. Mijn manager sprak al met een aantal geïnteresseerde Franse clubs. Maar het is nog wat te vroeg om daar meer over te zeggen.”

Frank Depestele liet al verstaan dat hij waarschijnlijk aan zijn laatste seizoen bezig is in Roeselare. Ze namen nog geen contact met jou op?

“Nee. In België beginnen de contractbesprekingen voor het volgende seizoen altijd wat later dan in Frankrijk.”

Maar als ze je bellen, dan ben je wel geïnteresseerd?

“Roeselare is voor elke spelverdeler een interessante club, dus ook voor mij. Als ik de komende jaren voor een Belgische club kies, dan zal het sowieso voor een club uit de top drie zijn.”

DOOR ROEL VAN DEN BROECK

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content