Vier media-watchers geven beurtelings hun mening over de voetbalactualiteit : Peter Vandenbempt (VRT-radio), Gui Polspoel (Canal+), Dirk Deferme (VTM) en Frank Raes (VRT-tv). Deze week is Frank Raes aan de beurt.

Club Brugge trok twee nieuwe aanvallers aan : Bosko Balaban en Victor.

Frank Raes : “Het seizoen van Club is, op een paar uitzonderingen na, niet goed wat het offensieve en creatieve betreft. Eigenlijk is er bijna in alle linies een probleem. Rozenahl was in het begin Beckenbauer, als ik het mij goed herinner, en nu doet hij niet meer mee. Stoica en Ceh, dat is eigenlijk veel minder dan de rest, en SandyMartens zat vorig seizoen boven zijn mogelijkheden en nu eronder. Dus er moest wel iets gebeuren. Balaban is wel een goeie, ook al presteerde hij in Engeland niet zo. Ik denk dat hij een goede aankoop is, maar je moet dat natuurlijk nog altijd zien, hé. Van Victor moeten we ook nog zien of hij het kan bij een echte topclub.

“Scoren is een probleem, maar ik zie bij Sollied toch óók wel een probleem. Qua structuur heeft Club een enorme vooruitgang geboekt, met D’Hooghe en De-gryse : de ploeg is bij wijze van spreken uit de Middeleeuwen gehaald. Er wordt met lof gezwaaid, maar ze hebben wel in tweeëntwintig jaar nog niet zo’n slecht seizoen gehad. Er is een gebrek aan balans tussen de structuur en wat er op het veld gebeurt. Dat is raar, maar op lange termijn reken je er wel op dat dit in orde komt. Ik heb de indruk dat Sollied op een bepaalde manier opgejaagder is, ook al zie je dat niet aan hem, door de aanwezigheid van Degryse en D’Hooghe, die er misschien wat korter op zit. Het kan ook dat er sleet zit op de relatie met de groep. Ik ben altijd een Solliedfan geweest, maar al dat geschuif en gewissel… De Champions League kunnen ze al bijna vergeten.”

Wat vond je van de uitslagen in de heenwedstrijden van de beker, waarin Oulare debuteerde en Moeskroenaanvaller Pieroni bleef bevestigen als seizoensrevelatie ?

Oulare is een hele goede speler geweest, maar zo goed als bij Genk zal hij wel niet meer zijn. Anders hadden ze hem zelf wel teruggepakt. En Pieroni, bij Standard bij wijze van spreken niet goed genoeg voor de reserven, dat blijft merkwaardig. Hij heeft wel torinstinct. Natuurlijk heb je van die momenten dat het allemaal loopt, maar hij moet nog wel bevestigen. Het kan allemaal rap gaan : vorig jaar was Goots de held van Antwerp en nu noemen ze hem de grote boosdoener. Maar als Pieroni het goed blijft doen volgend jaar, moeten we toch eens gaan kijken. Een Belg die topschutter is, zo iemand moet je als bondscoach natuurlijk altijd volgen. Maar het is wel weer een kleine spits. Soms heb je ook een BobPeeters, aan wie voorlopig niet meer gedacht wordt, denk ik, nodig. Het moeten niet altijd opportunisten zijn. Om de bal rap binnen te tikken, zoals Pieroni doet, daar hebben we eigenlijk Sonck al voor.”

Antwerp heeft het financieel niet breed, maar er was plots wel een opvallende transferbedrijvigheid waar te nemen. Ciobotariu, Pindado, drie Mancunians, een Chinees en misschien zelfs nóg twee anderen : wat we allemaal niet hoorden !

“Al vijftien jaar nu trekken ze bij Antwerp spelers uit alle mogelijke landen aan. Ze hebben er ook altijd heel veel kee-pers gehad. Blijkbaar is het een hobby om uit veel spelers te kunnen kiezen en ondertussen een soort handel te drijven. Nu is er natuurlijk wel paniek en als je niet wil zakken, moét je iets doen. Maar wat je Antwerp verwijt, kan je ook Club Brugge verwijten, of omgekeerd. Ze doen hetzelfde : ze kopen. Alleen zal Brugge iets meer geld hebben. Het getuigt niet van een grondige visie, maar van de andere kant : wat doe je anders ? Goede jonge Belgische spelers kan je bijna niet houden, die moeten in het buitenland allemaal eerst van het geld gaan proeven.”

Het resultaat van het weekend was dat in Charleroi – Genk : 4-3.

“Merkwaardig, maar Charleroi heeft wel een enkele goede spelers en Waseige, die mens zal ook wel iets kunnen. Het probleem van Genk is hetzelfde als bij Standard : dat ze het niveau geen heel seizoen aankunnen. En ondertussen zet Anderlecht een enorme reeks neer. Wat Genk betreft : Skoko en Sonck, dat vervang je niet één-twee-drie, zeker de creativiteit van Skoko niet.”

Wat moeten we denken van het oortje van Jan Moons ?

“Och, laat ze maar doen. Ik heb er niks op tegen, maar ik zie het nut er niet echt van in. Ik werk met precies hetzelfde op tv, maar voor die drie, vier richtlijnen die je kan geven op het veld, vind ik het geen pas geven om daar zo’n heisa rond te maken. Als ze het willen testen, doen ze maar, maar of het nut heeft ? Moons staat heel ver van de middenvelders en de aanvallers. Hij kan alleen tegen een paar verdedigers iets zeggen en dan nog dingen die hij zelf niet ziet. Want als ze niet genoeg aansluiten, zal hij dat zelf ook wel zien. Eigenlijk moeten ze vier, vijf spelers zoiets kunnen geven, maar gaat dat wel met het koppen en zo ? En krijg je dan geen soort stratego ? Laat ons zeggen dat ik er ook niks op tegen heb.”

In Lier is behalve de eigen financiële situatie ook de relatie met de trainer gebrouilleerd geraakt.

“Het lijkt wel of Ferrera komt altijd bij clubs met financiële problemen terecht. Eerder ook al bij Beveren en RWDM, en nu Lierse, dat bepaalde lonen niet kan betalen… Hij heeft natuurlijk zijn eigen aanpak en als je dan wat van je populariteit bij de supporters verliest… PhilippeVandeWalle heeft het ook al eens meegemaakt : de supporters van Lierse kunnen blijkbaar heel hard zijn. Maar als een club financiële problemen krijgt, heb je natuurlijk altijd onrust. En dat heeft dan zijn weerslag op de prestaties. Je kan niet zeggen dat Lierse een goed seizoen maakt.”

In de voorronde van het WK 2006 in Duitsland speelt België zijn tweede groepswedstrijd tegen Spanje. Het begint in Litouwen en sluit hier tegen hetzelfde land af. Dat is het resultaat van de onderhandelingen in Belgrado. Bedenkingen ?

“Het zal erop aankomen om bij de eerste twee te eindigen. Maar als ze, zoals voor het EK tegen Bulgarije, slecht beginnen, betalen ze dat cash op het einde. Dus ook hier gelden de oude clichés : de eerste thuismatchen moet je winnen.”

Tot slot : de Duitsers willen de rust van een voetbalwedstrijd vijf minuten langer laten duren om meer braadworsten te kunnen verkopen, en eten natuurlijk.

(Lacht.) “Tijdens de rust wordt er natuurlijk veel geconsumeerd, dus ik vind dat wel begrijpelijk. Maar wat maken die vijf minuten nu uit ? Het voetbal moet betaald worden, zeker als je ziet wat die spelers allemaal verdienen. Maar of dat nu van die vijf minuten meer braadworsten verkopen moet komen, is maar de vraag. Mij maakt het allemaal zo niet uit : ik vind het randverschijnselen die overbelicht worden. Maar ja, het moet allemaal bekostigd worden, hé. Wat zouden al die spitsen die Club Brugge heeft lopen samen niet verdienen per maand ? Dan moet je wel al een paar jaar een saucissenkot openhouden (lacht).”

door Raoul De Groote

‘Wat je Antwerp verwijt, kan je ook Club Brugge verwijten, of omgekeerd. Ze doen hetzelfde : ze kopen.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content