‘Ik zie voetbal als een spelletje Stratego’

© koen bauters

Voetbal is passie. Dat geldt evenzeer voor vrouwen. Op regelmatige basis laten we een vrouw aan het woord die de sport met overgave beleeft. Deze week: Tamara Cassimon (43), assistent-coach bij de Red Flames, bondscoach van de nationale U17 en U16 en kampioenenmaakster bij White Star Woluwe.

‘Ik heb gevoetbald in eerste klasse, bij Brussels D71, waarmee ik onder meer de beker van België won, maar twee zware kruisbandblessures hebben mijn voetbalcarrière vroegtijdig beëindigd. Mijn broer, die zes jaar ouder is en een trainerscursus begon, overtuigde me om met hem mee te doen. Wat mij zo aanspreekt in het trainerschap is de inzet te zien van de vrouwen – ook al komen ze rechtstreeks van hun werk en verdienen ze er niets aan. Bovendien vind ik voetbal tactisch zo uitdagend: het is een teamsport die enorm beïnvloed wordt door individuele aspecten. Een speelster die naar links of naar rechts dribbelt, dat brengt een heel andere dynamiek van bewegingen op gang. Ik zie het als een spelletje Stratego, waarbij elke zet een tegenzet impliceert.

De zuiver technische bagage van heel wat vrouwen is beter dan die van de mannen.’ Tamara Cassimon

‘Als trainer sta je soms machteloos langs de lijn, daar moet je mee leren omgaan. Al denk ik dat het een kwaliteit is van mij dat ik tijdens een wedstrijd snel tactische ontwikkelingen ontwaar en kan ingrijpen. Verder vind ik het belangrijk dat een trainer vastberadenheid uitstraalt. Er wordt in voetbalmiddens vaak beweerd dat het team belangrijker is dan het individu, maar daar ga ik niet mee akkoord. Door het individu beter te maken, wordt ook je team sterker.

‘Ik moet toegeven dat ik de Jupiler Pro League amper volg. Ik ben te ontgoocheld in het niveau. Al die slecht genomen hoekschoppen en vrije trappen… daar kan ik echt niet bij! Die mannen worden goed betaald en trainen élke dag. Ik durf te stellen dat de zuiver technische bagage van heel wat vrouwen beter is dan die van de mannen. Naar fysiek en kracht toe spelen we evenwel een andere sport. Daarom zal ik voor tactische besprekingen zelden iets aanhalen uit het mannenvoetbal. Tenzij standaardsituaties… Maar bijvoorbeeld een omschakelingspatroon kopiëren ligt veel moeilijker: vrouwen kunnen niet diezelfde snelheid ontwikkelen of diezelfde lange passes trappen.

‘In het vrouwenvoetbal heb je ook een aantal inspirerende trainers. Zoals Sarina Wiegman bij Nederland, of Martina Voss-Tecklenburg, die bij Zwitserland een heel mooi project uitbouwde en nu de Duitse nationale ploeg coacht. Vrouwen die op het hoogste niveau coachen, blijft echter een probleem. Er zijn in België maar een handvol vrouwen die over een UEFA A- licentie beschikken. Te weinig vrouwen beginnen aan een trainerscursus. In alle sporten trouwens. Ik ben ervan overtuigd dat dat met het financiële te maken heeft. Zorg dat het een deftig betaalde job wordt en je zult meer kandidaten zien. Nu moeten vrouwen vaak een voltijdse baan combineren met een gezin. Probeer dan nog maar eens tijd te vinden om een intensieve trainersopleiding van vier jaar te volgen. Laat staan om drie keer of meer per week training te geven. Dat ik de voorbije twee jaar bij White Star hoofdcoach kon zijn, was enkel mogelijk omdat ik een vaste job heb bij de KBVB. Een administratieve functie, ik sta niet eens op de payroll als trainer – mijn werk als assistent van Ives Serneels, het bondscoachschap bij de U16 en U17, dat doe ik eigenlijk onbetaald.

‘Het vrouwenvoetbal heeft een enorme evolutie doorgemaakt, maar daarmee is de strijd niet voorbij. Het EK in 2017 betekende een kentering in België. Meisjes willen nu de nieuwe Tessa Wullaert of Janice Cayman worden, niet meer Messi of Ronaldo. Kassandra Missipo heeft ook alles om zo een rolmodel te worden: technisch bijzonder begaafd en door haar multiculturele achtergrond ook op sociaal vlak een voorbeeld. Ook Shari Van Belle wordt een topper. Daarom is het o zo belangrijk dat we er op het EK 2021 in Engeland weer bij zijn. Daarvoor ben ik teruggekeerd bij de Red Flames.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content