Vijf mediawatchers geven beurtelings hun mening over de voetbalactualiteit : Peter Vandenbempt (VRT-radio), Gui Polspoel (Canal+), Dirk Deferme (VTM), Frank Raes (VRT-tv) en Marc Delire (RTBf-tv). Deze week is Frank Raes aan de beurt.

Het botste weer tussen het bestuur van SK Lierse en het stadsbestuur. Zie jij nog een toekomst voor Lierse in de eerste klasse ?

Frank Raes : “Absoluut. Clubs als Lierse, Charleroi, Sint-Truiden zijn de pijlers van ons voetbal, die moeten blijven bestaan. Lierse lijdt nog onder het feit dat het acht jaar geleden kampioen werd, het is dat nooit te boven gekomen. Typisch Vlaams slecht clubbeleid lijkt me dit : eerst verder springen dan je stok lang is en dan vervolgens dingen proberen te regelen om dat op te lossen – wat niet lukt, waardoor het esca-leert. Ik verdenk zo’n Gaston Vets er niet van dat hij opzettelijk fouten maakt of zaken achterhoudt, het resultaat is wel dat de relatie met de stad zo verzuurd is dat er iets moet gebeuren. Maar het is allemaal fout gelopen in het begin, door overinvesteringen.”

Geloof je dat de nieuwe investeerder, Leo Theyskens, de zaak rechttrekt ?

“Ik hoop het, al vond Marleen Vanderpoorten het terecht raar dat zo’n investeerder niet in het bestuur zat of zit. Als iemand geld inbrengt, moet hij iets te zeggen hebben. Je kan je geld niet laten gebruiken door anderen. Tenminste : dat zou ik nooit doen. Maar ik zou ook nooit geld in het voetbal stoppen. Anderen wel. Ik ken er ook maar één die er tijdig weer uitstapte voor het misging : John Cordier bij KV Mechelen. Soms vraag ik me af : waarom doen die mensen dat, zoveel geld investeren ? Is dat uit ijdelheid ? Dat mag, maar doe het dan op een gestructureerde manier. Op dat vlak is het straf dat Club Brugge het voortouw heeft genomen. Qua structuur was Anderlecht altijd het voorbeeld, maar Club Brugge staat intussen verder. Structuur begint natuurlijk bovenaan.”

Hoe bedoel je ?

“Hoe het met ons voetbal gesteld is, blijkt uit de zaak- Cruz. Bij ons duurt dat, net als die ontplofte bal, maanden. Elders hakt men hooguit na een paar dagen de knoop door. Onze voetbalbond is zo overdemocratisch dat hij log en onwerkbaar wordt. Jan Peeters geeft dat zelf toe, ook Michel D’Hooghe botste toen hij de reserven van eerste klasse in derde wilde laten spelen. De voetbalbond moet zijn eigen structuur veranderen, maar dat kan niet door eigenbelang.”

GBA nam een verrassende beslissing door het contract van Marc Brys te verlengen in plaats van hem te ontslaan.

“Dat zal ook wel met geld te maken hebben. Franky Van der Elst mocht niet blijven omdat hij te duur was, Brys zal een pak goedkoper zijn. Hij wil soms te veel zijn best doen, maar is een trainer naar het hart van Jos Verhaegen, die misschien niet echt goed met vedetten omkan. Brys moet alleen nog een beetje meer naturel in zijn manier van praten stoppen. Hij praat beschaafd Antwerps, dat is niet goed. Verder verdient hij best een kans. Ik vind het een dappere beslissing om hem aan te houden : waarom moet een trainer zo snel weg ? Enkel wanneer de spelers niet meer achter hem staan, is zo’n ingreep meteen gerechtvaardigd. Waarom moet bijvoorbeeld een trainer die degradeert, altijd vertrekken ?”

Had Sint-Truiden Marc Wilmots moeten houden ?

“Als het echt zo erg was als wat Guy Mangelschots zaterdag in Het Laatste Nieuws beweert, hadden ze vroeger moeten ingrijpen. Alles veranderen is niet zo simpel. Mourinho nam ook twee Portugezen mee in zijn technische staf bij Chelsea : wie daar van de vorige ploeg bleef zitten, is dan snel misnoegd. Als je alles wil veranderen, moet je meteen resultaten neerzetten. Anders stijgt het gemor. Met zes punten meer is Marc Wilmots nog altijd trainer van STVV. Ik denk dat hij het wel kan, maar hij moet natuurlijk zijn stiel leren. Plots moet je training geven aan twintig man, dingen organiseren en plannen, met het bestuur en de pers leren omgaan, de reglementen kennen. Er komt heel wat kijken bij die job. Ook de club heeft hier fouten gemaakt : alles veranderen en alle macht geven aan iemand die net komt kijken, is niet slim. Begeleid zo’n man beter !”

In de marge won Anderlecht nog eens. Moet Frankie Vercauteren straks hoofdtrainer blijven ?

“Waarom zou hij dat niet proberen ? Frankie is iemand die op zijn weg geen enkele etappe heeft overgeslagen, die de normale weg bewandelde en nu een pak in plaats van een trainersjas draagt. Een zieke ploeg verander je niet op één, twee, drie. Vrijdag was het ook niet fameus. Anderlecht is een ploeg waar iedereen, op Kompany en Wilhelmsson na, minder goed is dan vorig jaar.”

Standard doet het goed en staat ineens tweede. Alle voorwaarden zijn vervuld om straks thuis te verliezen van La Louvière.

“Opvallend is dat ze in zes matchen maar één goal tegen kregen. Geen doelpunten incasseren is een goede basis om vooruit te komen. Standard is meer een team dan voorheen, ze hebben nu zelfs werkers à la Karel Geraerts, géén toeristen meer. Vroeger waren er misschien meer goeie spelers, maar het hing niet aaneen. Voor de tweede plaats kan het nog spannend worden, maar ik zie die toch naar Anderlecht gaan : omdat die alleen maar beter kunnen gaan voetballen.”

Europees gaat in de Uefacup AZ door, met Co Adriaanse die de voorbije weken in de Vlaamse media opgevrijd werd. Moet Co naar België komen ?

“Wat mij betreft, is hij hier welkom. Omdat hij voor ambiance zorgt, niet op een sterke uitspraak kijkt en vooral aanvallend voetbalt. Trainers die aanvallend voetballen, kunnen we hier altijd gebruiken. Spanje of Italië lijkt me niet meteen iets voor hem. Om daar aan de slag te kunnen als trainer moet je zelf al op het hoogste niveau gespeeld hebben, zoals Rijkaard of Koeman. Ik zie Co nog niet gevraagd worden door Barcelona of zelfs Deportivo. Wel bijvoorbeeld in Duitsland. Hiddink kon naar Spanje, maar alleen omdat hij met PSV de beker voor landskampioenen won.”

Waarom functioneert Rijkaard als buitenlander zo gemakkelijk bij Barcelona ?

“Omdat hij er geplaatst is door Johan Cruijff, die baas is achter de schermen en geen nood meer heeft aan een rol op het voorplan. Rijkaard was ook altijd een leider op het veld, hij ziet het allemaal wel. Hij heeft een fantastische ploeg, allemaal spelers van wie je op het eerste zicht denkt dat ze niet samen horen, maar ze passen wél. Barcelona speelt het beste en het mooiste voetbal in Europa. Rijkaard opteert duidelijk voor aanvallend voetbal en kiest spelers in het kader van de school van Cruijff en Van Gaal. Ajax probeert dat nog, maar dat lukt niet omdat ze daar de spelers niet meer voor hebben.”

Wat heeft Barcelona in jouw ogen voor op Real of Chelsea ?

“Real is een verzameling vedetten, Barça is een team. Maar dat garandeert niet dat ze in de Champions League voorbij Chelsea raken. Op één seizoen met veel nieuwe spelers toch een team kneden, wat Mourinho daar deed, is toch heel straf. Ook van Italiaanse teams als Milan en Juventus kan ik genieten, maar die bouwen toch altijd meer zekerheid in dan Barcelona, hoewel niemand in de Primera División minder tegengoals slikte. Barcelona is het team waarnaar ik het liefst ga kijken. Omwille van het mooie voetbal en de sfeer, hoewel de mensen daar niet zo uitbundig zijn. Als ik dat weer eens meemaakte en ik zie dan een wedstrijd in België, is het toch altijd weer even wennen.”

door Geert Foutré

‘Waarom zou Frankie Vercauteren het straks niet als hoofdtrainer proberen ?’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content