Erwin Koeman verliet Feyenoord door voordeur.

Na de uitschuiver bij Heracles (4-1) had Erwin Koeman (45) nog toneel gespeeld, toen de oud-voetballer van KV Mechelen speculeerde op een vervroegd vertrek. Het was het zoveelste noodsignaal van een coach die niet meer wist hoe hij het stuurloze schip moest keren. Na de 5-1-pandoering tegen Heerenveen besefte hij dat er geen weg meer terug was. “De druppel. Ik ben onvoldoende gemotiveerd om deze spelersgroep nog te begeleiden in de play-offs tegen FC Groningen”, verklaarde Koeman in De Volkskrant.

Zijn contract, dat nog tot 2009 doorliep, leverde Koeman in. “Ik gaf alles wat in me zat. Maar eens houdt het op”, zei de moegestreden oud-international met trillende stem. “Het was een emotioneel moment om de selectie daarover in te lichten. De spelers waren teleurgesteld, maar toonden ook begrip.”

Door een zevende plaats in het klassement werd Feyenoord uitgeschakeld voor de Champions Leagueplay-offs. “Het was al een wonder dat we zo lang meededen voor de vijfde plaats”, weet Koeman. “Ik wilde resultaat zien. We bereikten onze doelstellingen niet.”

Het bizarre doelsaldo (56-66) vertelt alles over de huidige status van de Rotterdamse volksclub. De vrije val na de winterstop illustreerde dat Koeman zijn greep op het team had verloren. Het ontbrak de ploeg aan mentale weerbaarheid en de trainer kon zijn spelers niet beter maken. Ron Vlaar was nog een schim van zichzelf en Jonathan De Guman viel ver terug. Het gebrek aan kwaliteit was verder schrijnend.

In 2005 was Koeman “door de voordeur binnengekomen”, vertelde hij. “Maar ik ga nu ook door de voordeur weer weg. Twee jaar heb ik me met hart en ziel ingezet bij de club waar het zelden rustig is. Ik ben een illusie armer en een ervaring rijker.”

De Poolse bondscoach Leo Beenhakker (64) moet als interim-coach, via de play-offs, Europees voetbal proberen af te dwingen. “Dit is een duty call die ik niet kan weigeren”, reageerde Don Leo. Co Adriaanse (59), momenteel aan de slag bij Metalurh Donetsk, is in beeld als opvolger.

Ajax won de finale van de KNVB-beker, na een thriller van formaat tegen AZ. Na verlengingen was het 1-1. In de penaltyreeks werd het 8-7, nadat Ryan Donk miste en Edgar Davids de beslissende elfmeter binnentrapte.

Tom De Mul (21) wil zijn contract bij Ajax, dat nog loopt tot 2008, niet verlengen.

Oud-korpschef Peter Vogelzang (62) krijgt voor vijf maanden de leiding over Feyenoord.

Mike Mampuya (24), die tijdens de winterstop Lierse verliet voor Helmond Sport, verhuist op het einde van het seizoen naar VVV. De rechterflankaanvaller, die werd omgevormd tot rechtsachter, tekende voor twee jaar met optie op een derde.

Harrie Gommans (24, ex-Westerlo), afgelopen seizoen goed voor 22 doelpunten bij MVV, verhuist voor 75.000 euro naar Vitesse. Hij verkoos de ploeg van Aad de Mos boven aanbiedingen van De Graafschap en Willem II.

Jong Heerenveen won na de titel bij de invallers nu ook de bekerfinale, met 4-0 van Stormvogels-Telstar.

Maarten Martens (AZ) was afgelopen seizoen een van de meest waardevolle voetballers in de Eredivisie. Met tien doelpunten en even veel assists nestelde de Rode Duivel zich op de tiende plaats. Afonso Alves (Heerenveen) werd eerste, met 34 goals en 3 assists.

FC Eindhoven neemt middenvelder Tim De Meersman (22), die was gehuurd van Vitesse, definitief over van Vitesse. Onze landgenoot tekende tot 2008.

FRéDéRIC VANHEULE

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content