‘In de kleedkamer gedraag ik mij als een kameleon’

© ISTOCK

Met ruim 300 spelers staan ze straks in de startblokken van de Jupiler League. Elk met zijn eigen verwachtingen, dromen, ambities en verhalen. Een keer per maand geeft the Secret Footballer van Sport/Voetbalmagazine een inkijk in de coulissen van onze vaderlandse competitie.

‘Ik kan uit het hoofd een paar mensen opnoemen die mij onbekwaam achten voor het hoogste niveau. Personen van wie ik het niet had verwacht. In mijn gezicht moedigden ze mij aan, maar achter mijn rug vertelden ze andere zaken. Ik was in shock toen ik hoorde hoe de trainer van mijn ex-club over mij dacht: hij heeft letterlijk aan mijn neef gezegd dat ik tekortkwam voor eerste klasse. Niet wetende dat we familie waren van elkaar. (grijnst) En dat zijn de eerste om in de krant rond te bazuinen dat ze met mij gewerkt hebben en dat ze zeker wisten dat ik een grote toekomst had. Redelijk hypocriet allemaal.

‘Nu ik in eerste klasse speel, doe ik daar ook aan mee – huichelen is de beste manier om te overleven. Ik ben een echte kameleon en ik probeer aan te pappen met de juiste mensen. Je moet weten dat elke ploeg een harde kern heeft van spelers die dicht bij de trainer staan. De zogenaamde kaders van de ploeg. Bij mijn aankomst voelde ik onmiddellijk dat zij een bepaalde macht hadden in de kleedkamer. Een akkefietje met iemand uit die groep kan je doodsvonnis betekenen. Die mannen zullen gegarandeerd de schuld in jouw schoenen schuiven en hun beklag doen bij de trainer. ‘Coach, die speler heeft niet de juiste mentaliteit.’ De trainer zal uit lijfsbehoud altijd de kant van de kaders kiezen want hij heeft er alle belang bij om die jongens achter zich hebben. Voor je het weet, speel je geen minuut meer. Een trainer zal sneller een nieuwe speler uitrangeren dan iemand die al jaren op de club rondloopt. Je hebt nu eenmaal spelers die untouchable zijn.’

Pionnen

‘Ik heb grof genomen drie ploegmaats met wie ik redelijk close ben. Een van mijn kompanen noemt de leidinggevenden liefkozend fuckers… Vorig seizoen stond hij regelmatig in de basis en toen hoorde hij erbij. Tot het maatje van het groepje machthebbers zijn plaats weer innam. Plots was hij lucht voor hen. Als je geen contact hebt met de groep die de meeste invloed heeft binnen de ploeg, dan kan je makkelijk geïsoleerd geraken. Ik zal je nog een voorbeeld geven van hoe zij opereren. Op training was er onlangs een zware woordenwisseling tussen een speler met wie ik goed overeenkom en een van de leiders. Die laatste werd meteen bijgestaan door een van zijn vrienden. Zo gaat dat: ze beschermen elkaar en als iemand aangevallen wordt, sluiten ze de rangen. Gelukkig is mijn maat een basisspeler. Anders hadden ze hem zomaar buiten kunnen werken.

‘De coach zei: ‘Praat het uit.’ Wat ze daadwerkelijk gedaan hebben. Maar mijn buddy wantrouwt dat groepje. Hij heeft mij al ettelijke keren gewaarschuwd om op mijn hoede te zijn. En toch probeer ik op een goed blaadje te staan bij de kaders. En ik moet zeggen dat het mij vrij aardig lukt. Je moet een aantal basisregels respecteren: hard werken, luisteren als ze voor de match richtlijnen geven en hen niet tegenspreken. Per toeval ben ik in de voorbereiding aan de praat geraakt met een speler binnen de ploeg die al jaren titularis is en sindsdien hebben we een goede band opgebouwd. Laten we zeggen dat ik héél bewust mijn pionnen op de juiste velden heb gezet. Binnen de maand kwam ik tot de vaststelling dat het handig is om iemand te hebben binnen de basiself die je kan verdedigen wanneer het moet.

‘Op een dag had ik autopech. Ik zat met een dilemma: de trainer bellen en een financiële sanctie krijgen of enkele minuten te laat komen en hopen dat het niet zou opvallen. Optie nummer twee leek mij het beste. Ik heb de kilometerteller zwaar op de proef gesteld: uiteindelijk ben ik maar 5 minuten te laat gekomen! De trainers waren toen nog niet in de kleedkamer, maar ze zijn het toch te weten gekomen via de speler die de boetes int. Iemand heeft het voor mij opgenomen en ik heb er niets meer van gehoord. Ik ben niet kwaad op de man die verantwoordelijk is voor de boetes. Hij neemt zijn job blijkbaar zeer ter harte. Als het hem goed uitkomt… Ik heb gehoord dat hij een oogje durft dicht te knijpen als de betrokkene een van de kaders is.’

Kroonjuweel

‘Met de aanvoerder, een gast die met iedereen overweg kan, verloopt de communicatie goed. Wat hem zo bijzonder maakt, is zijn grinta. Maar soms gaat hij over de limiet: als hij verliest, kan hij gek worden en vuile fouten maken. Hij laat zich meestal omringen door twee ploegmaats. Een ervan straalt allesbehalve hartelijkheid uit. Sinds de start van de voorbereiding heb ik met hem niet eens een volzin gewisseld. We groeten elkaar ’s morgens en dat is het. De andere vriend van de kapitein is een speciaal geval: in het dagelijkse leven een joviaal iemand, maar op het veld de vervelendste medespeler die je je kunt inbeelden. Durf de bal geen vijf centimeters te veel links of rechts te passen. Hij zal de bal gewoon laten passeren… Maar jij krijgt wel onder je voeten. De trainer verwacht van hem dat hij de openingen vindt. Als een actie mislukt, dan zie je hem even tegen zichzelf staan mokken. Hij is wel de eerste om een ploegmaat de volle laag te geven wanneer die een bal is kwijtgespeeld. Iemand die mentaal niet sterk staat, houdt het geen maanden vol met zo’n speler.

‘Ik ken een verdediger die er plezier aan had om elke testspeler te tackelen om te blesseren. Na een paar trainingen moest de testspeler met een blessure afhaken… De trainer heeft nooit ingegrepen. Het kon hem weinig schelen omdat het niet een van zijn chouchous was. Bij een van mijn vorige clubs was er een verdediger die tijdens zijn eerste training het kroonjuweel van de club bijna doormidden had getrapt. De trainer reageerde hysterisch: de volgende keer dat ik jou zo zie tackelen, stuur ik jou terug naar de kleedkamer. De speler had niet door dat hij de lieveling van de trainer had aangevallen. Bij mijn huidige werknemer gelden dezelfde voorschriften: van de kaders blijf je af.’

FOTO ISTOCK

‘Nu ik in eerste klasse speel, doe ik er ook aan mee: huichelen is de beste manier om te overleven.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content