Liverpool wil sportief weer aansluiten bij top.

Na zes jaar Rafael Benítez, vorig seizoen afgesloten met een teleurstellende zevende plaats, brak er bij de Reds met Roy Hodgson een nieuw tijdperk aan. De kersverse voorman bracht alvast enkele nieuwe namen naar Anfield Road: de Engelse international Joe Cole (28, Chelsea) – die rood kreeg tegen Arsenal op de openingsspeeldag, goed voor drie speeldagen schorsing, waardoor hij zijn terugkeer zal vieren tegen Manchester United – , de Deense middenvelder Christian Poulsen (30, Juventus), de talentvolle Schotse verdediger Danny Wilson (18, Glasgow Rangers), Milan Jovanovic (29, Standard) en invallersdoelman Bradley Jones (28) van Middlesbrough.

Blessureleed was een van de belangrijke oorzaken van het teleurstellende voorbije seizoen. De Spaanse topschutter Fernando Torres was meer afwezig dan aanwezig op het veld, terwijl aanvoerder Steven Gerrard, Daniel Agger, Martin Skrtel en Fabio Aurelio kampten met fysieke ongemakken. Hodgson ziet echter in de fitheid van zijn spelers de sleutel tot succes. Daarom verwelkomde de Engelse manager de Australische sportarts Peter Brukner met open armen.

Voor even gaat het aan de Mersey dus weer over voetbal, een welkome onderbreking in een periode die wordt gedomineerd door overnameberichtgeving. Maar de onrust over de toekomst – potentiële kopers uit China en het Midden-Oosten meldden zich – luwde allerminst. Liverpool verkeert in grote financiële nood. Een schuld van circa 288 miljoen euro dwong de Amerikaanse eigenaars Gillett en Hicks om de club in de verkoop te doen. Zes bieders zijn in beeld.

Maar terwijl directeur ChristianPurslow zei dat Liverpool de tijd neemt om de verschillende partijen te bestuderen, begon de 63-jarige Hodgson met zijn voornaamste taak, namelijk sportief weer aansluiten bij de top van de Premier League. “Binnen twee jaar is deze club 120 jaar oud. Ik wil graag een nieuw team bouwen rond de sterspelers die we al in huis hebben. Onze eerste prioriteit is een plaats in de kop van het klassement.”

Alex Ferguson verzet zich bij Manchester United tegen een verhuur van de jonge Italiaanse aanvaller Federico Macheda (18).

Tweedeklasser Leicester City werd gekocht door een consortium van Thaïse investeerders, geleid door zakenman Aiyawatt Raksriaksorn, zo maakte Milan Mandaric (ex-Standard en Charleroi) bekend. Raksriaksorn is eigenaar van de taxfreemaatschappij King Power Group en hoofdsponsor. Onze landgenoot Franck Moussa (21), een aanvallende middenvelder, werd overgenomen van Southend United.

Spits Craig Bellamy (31) verliet Man. City en werd verhuurd aan Cardiff City. Ook Robinho, Roque Santa Cruz en Shay Given mogen weg.

Aston Villa zag middenvelder James Milner (24) voor vijf jaar en 30 miljoen euro vertrekken naar Man. City. Stephen Ireland (24) maakt de omgekeerde beweging en tekende voor vier seizoenen.

Liverpool brak de overeenkomst van de Slowaakse centrale verdediger Martin Skrtel (25) open tot 2014. Bij Middlesbrough werd voor 2,8 miljoen euro doelman Bradley Jones (28), een tweevoudig Australisch international, weggehaald als doublure voor Pepe Reina. Hij kreeg een driejarig contract.

Arsenal hoopt in november weer te kunnen beschikken over de talentvolle middenvelder Aaron Ramsey (19), die in februari zijn rechterbeen op meerdere plaatsen brak. De Franse creatieve middenvelder Samir Nasri (23) is vier tot zes weken niet inzetbaar met een meniscus-letsel.

Moussa Dembélé (23) verliet AZ en verkoos Fulham boven Birmingham City. De aanvaller tekende voor drie jaar en kostte naar verluidt 5 miljoen euro.

FRéDéRIC VANHEULE

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content