Het valt niet altijd even gemakkelijk om de evolutie van het voetbal in te schatten. Je merkt dat er na verloop van tijd weer wordt teruggegrepen naar oude waarden. Neem nu bijvoorbeeld het gegeven dat er opnieuw transferperiodes worden ingevoerd. Na het Bosman-arrest werd er door de Fifa en de Uefa gepleit voor een ruime en vrije interpretatie van een en ander. Maar kennelijk ziet men nu door de bomen het bos niet meer. En is er, net zoals vroeger, opnieuw sprake van een duidelijk afgelijnde en omlijnde transferperiode.

Ik vind dat niet slecht. Het helpt je om het overzicht te bewaren. En het verplicht clubs om bij de uitstippeling van hun sportief beleid beter na te denken. Er zijn geen achterpoortjes meer in de vorm van extra transfers. Moeilijker is het alleen voor ploegen die plots hebben af te rekenen met een lawine van blessures. Die hebben geen enkel middel meer om zich daartegen te wapenen.

Wat ik niet zo positief vind, is de manier waarop er in België over bekervoetbal wordt gedacht. Ik ben absoluut niet te vinden voor de overweging om nu naar een poulesysteem te gaan. Want dat betekent dat een ploeg die verliest, toch kan doorgaan. En dat staat haaks op de bekergedachte, op het feit dat je geen enkele misstap mag begaan. Het gegeven dat kleine ploegen zo ver kunnen doordringen, maakt juist de charme uit van dit toernooi. Daarom ook moeten alle matchen in één keer worden gespeeld. Ik begrijp bijvoorbeeld niet waarom de halve finales hier met heen- en terugmatchen worden afgewerkt, terwijl dat in alle andere rondes niet het geval is. Van de andere kant moet er worden vastgesteld dat het bekervoetbal niet meer aanspreekt. Als je nagaat dat een interessante partij als Moeskroen-Genk twee weken geleden nauwelijks vierduizend mensen trok, dat is eigenlijk alarmerend. Het feit dat een aantal topploegen in een vroeg stadium uit die beker worden gekegeld, bevordert natuurlijk ook de aantrekkingskracht niet.

Veel heeft natuurlijk te maken met traditie. In Engeland kan de beker niet stuk. Of je nu tijdens de week speelt of in het weekend, dat speelt geen rol. Hier krijg je steeds meer de indruk dat de beker voor veel clubs niet meer interessant is. Terwijl er toch een Uefaticket te verdienen valt. Alleen moet je je afvragen : wat stelt zo’n Uefaticket binnen het huidige Europese voetbal nog voor ? Tegenwoordig telt maar één zaak meer. En dat is de Champions League. Dat is op een dusdanige manier gecommercialiseerd dat er absoluut geen sleet komt op die formule. Daar is natuurlijk niets mis mee. Alleen wordt alles op een dusdanige manier op die Champions League gefocust dat de basis wordt verwaarloosd. En dat je naar toestanden gaat zoals in het basket waar alleen de NBA nog interessant is. En alle andere wedstrijden in het niets vervallen.

door Wim De Coninck, co-commentator Canal +

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content