Excelsior Moeskroen verschijnt niet in dit verhaal. En ook niet in de rechtbank, signaleert voorzitter Jean-Pierre Detremmerie. Daar zou de volgende maanden wel eens verandering in kunnen komen. Moeskroen spant waarschijnlijk zelf een rechtsgeding aan tegen Standard omdat de Rouches weigeren de schade te vergoeden die op het einde van het seizoen 2000/01 aan Le Canonnier werd aangericht. In hun euforie om de Europese kwalificatie van hun ploeg, stormden supporters van Standard toen het veld op en trapten een aantal reclameborden in de vernieling. Detremmerie : “Het bestuur van Standard beloofde prompt om de schade te vergoeden. Dat staat zelfs op het scheidsrechtersblad ingeschreven. Maar we wachten nog altijd op onze 60.000 euro. Aangezien de Belgische voetbalbond oordeelt dat de Luikenaren ons niets verschuldigd zijn, blijft er voor ons maar één oplossing over : ons tot een burgerlijke rechtbank wenden.”

In de voorbije jaren waren er in Moeskroen verschillende aanzetten tot een proces, maar die zaken koelden telkens zonder blazen. Zo overwoog de club om de broers Mpenza voor de rechtbank te dagen naar aanleiding van hun overgang naar Standard, maar de retour van Mbo vorig seizoen heeft dit voornemen uitgedoofd. Maar in de zaak-Mpenza zijn ze bij Standard nog niet klaar met Moeskoen. Detremmerie (die niet echt schijnt te geloven in het welslagen van deze onderneming) : “Wij eisen de bedragen die Standard heeft ontvangen toen Mbo en Emile naar respectievelijk Lissabon en Schalke vertrokken. Het zou natuurlijk geweldig zijn mocht er op deze manier ineens 12 miljoen euro in onze clubkas tuimelen.”

Voorts leidde Moeskroen een proces tegen de Uefa in, toen die de Hurlus in het seizoen 1997/98 verplichtte om een Europese match tegen Metz in Le Canonnier af te handelen. Het bestuur van Moeskroen was voor die partij liever naar het stadion van Rijsel in Villeneuve-d’Ascq uitgeweken. “Voor ons was dat een kwestie van principe, al hadden we er weinig hoop op dat we voor de rechtbank iets uit de brand zouden kunnen slepen”, aldus Detremmerie.

Een tijdlang circuleerde het gerucht dat de club Hugo Broos een proces zou aandoen wegens contractbreuk (nadat de trainer Moeskroen voor Anderlecht had ingeruild). Maar Detremmerie en Broos hebben ondertussen vrede gesloten. Ook tussen Moeskroen en Canal+ Nederland zijn de brokken gelijmd. Bij de belofteninterland tussen België en Nederland takelden de vrachtwagens van de tv-zender de grasmat van Le Canonnier toe. De schade werd op 6000 euro geraamd. Uiteindelijk vonden beide partijen elkaar. Detremmerie besluit : “Bij Moeskroen huldigen we het principe: liever een slechte regeling dan een confrontatie in de rechtbank.”

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content