Eerst het goeie nieuws : de Aalsterse keeper Vladan Kujovic wordt niet verkocht. En het lijstje van vier spelers die op de verlanglijst van trainer Manu Ferrera staan, wordt door manager Patrick De Cock haalbaar genoemd. Namen wil de trainer niet noemen : toen hij de naam van Dirk Van Oekelen (STVV) liet vallen omdat een akkoord zo goed als rond was, bracht dat RWDM op ideeën. Zodat Van Oekelen tenslotte in Brussel belandde.

Afgezien daarvan blijft het in Aalst gezellig rumoerig. Beheerder en sponsor De Kerpel voelde zich na een aanvaring met de manager op zijn teen getrapt en bleef even van de vergaderingen weg. Het personeel op het secretariaat ging samen met secretaris Jean-Pierre Van Drogenbroeck voorzitter Coppens opzoeken om duidelijk te maken dat de samenwerking met de manager op de huidige manier niet meer kan, met de vraag om in te grijpen. Coppens was in eerste instantie opgelucht : hij had verwacht dat een aantal oudgedienden collectief ontslag zou indienen, maar zo ver kwam het (nog) niet.

Men wil wel eens weten of de eigengereide aanpak van De Cock wel de nodige ruimte verschaft op financieel vlak, waar de club volgens sommigen opnieuw stevig in ademnood komt. De inbreng van de eigen beheerders was enkel de aanzet om De Cock toe te laten op zoek te gaan naar nieuwe sponsors en via een samenwerking tussen basket en voetbal meer los te krijgen. Maar zes maanden later is niet duidelijk of er al nieuwe fondsen zijn.

Dat kan ook niet, verdedigen de beheerders de manager. De meeste budgetten voor business-seats en aanverwanten worden maar eind juni losgeweekt, als de geïnteresseerden zicht krijgen op de ploeg die korte tijd later op het veld zal staan.

In afwachting werd Aalst zaterdag van bondswege uit veroordeeld tot de betaling van 1,7 miljoen frank aan Harald Meysen, plus verwijlinteresten. Geen groot nieuws, ware het niet dat KBVB-secretaris Alain Courtois vorige week nog aan Harelbekevoorzitter Sustronck een document toonde uit de licentieaanvraag van Aalst. Dat document bepaalde dat alle financiële verplichtingen aan Meysen (toen al) waren nagekomen. Ergens klopt daar iets niet.

Morgen donderdag wordt Aalst bovendien voor de rechtbank in vereffening gedaagd door derden, met name het cateringbureau dat het restaurant uitbaatte en een som van 8,8 miljoen van de club vordert. Als andere schuldeisers zich daar bij aansluiten, riskeert Aalst in de problemen te komen met het afbetalingsplan dat aan de licentiecommissie werd voorgelegd.

Bij Eendracht is men niet onder de indruk van een en ander. Ondervoorzitter Norbert Lierman beweert dat de club een brief van diezelfde Courtois ontving waarin stond dat na een volledig onderzoek het licentiedossier definitief afgesloten werd, in het voordeel van Aalst.

De problemen met het restaurant zijn niet nieuw. Volgens de club werd sinds vorig jaar voorzien in een afbetalingsplan met de leverancier zelf, die wat de club hem nog schuldig was uit een vorig tijdperk nu rechtstreeks factureert aan Aalst, tot een totaalbedrag van 6,6 miljoen. Aangezien die facturatie sinds één jaar loopt, moet dat bedrag verkleind zijn en kan het nooit oplopen tot 8,8 miljoen.

De onvrede van het personeel stoort het bestuur niet. Dat bestuur voelt zich meer betrokken bij wat er dagelijks gebeurt dan onder Orlans. Toen werd men nadien op de hoogte gebracht, met De Cock wordt doorlopend open kaart gespeeld, wordt verzekerd. De Cock mag dus ingrijpen in de gebruiken en gewoonten van de club. Wie het niet kan verkroppen dat hij zijn goesting niet meer kan of mag doen, moet maar elders gaan. Het is niet het personeel dat met en onder de manager werkt, dat de lijnen moet uitzetten. Lierman : “Om alles te runnen zoals het hoort, moet er fameus gesneden worden. Wie onder het mes ligt, is dan natuurlijk niet tevreden.” (GF)

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content