VfL Wolfsburg is de terechte kampioen.

De eerste titel was het, die het verrassende VfL Wolfsburg vierde. Na de verloren bekerfinale in 1965 dan toch eens een prijs voor de club die veel te danken heeft aan de (financiële) steun van autoconstructeur Volkswagen. De ploeg van succestrainer Felix Magath (55) kende een verbluffend goede tweede seizoenshelft (43 punten op 51) die hen van de negende plaats voor de winterstop naar de koppositie stuwde.

Het kampioenschap werd beklonken met een spectaculaire 5-1-zege in eigen huis tegen een vermoeid en concentratieloos Werder Bremen. De Braziliaan Grafite (30) scoorde opnieuw tweemaal, waardoor hij topschutter werd met 28 treffers (naast 11 assists). Tel daar de 26 goals en 10 assists bij van zijn Bosnische spitsbroeder Edin Dzeko (23), samen met de 20 (!) beslissende passes (en 7 doelpunten) van de Bosnische vormgever Zvjezdan Misimovic (26) en je kent een groot gedeelte van het succesverhaal. Het droomduo Grafite-Dzeko verbrak met een gezamenlijke productie van 54 goals het record van Gerd Müller Uli Hoeness (Bayern München) in de seizoenen 1971/72 en 1972/73, die op 53 uitkwamen.

“Dit is een droom die in vervulling ging”, jubelde de volgend seizoen naar Schalke 04 vertrekkende coach Magath. “Bij de competitiestart geloofde ik niet echt in dit scenario, maar als je na afloop het seizoen bekijkt, dan mag je gerust zeggen dat we terecht de titel pakken.”

In die visie werd Qualix – zoals de bijnaam van Magath luidt omdat hij de kwaliteiten van zijn spelers bovenhaalt door een disciplinaire en harde aanpak – bijgetreden door Dzeko. “Complete waanzin”, zo stak hij zijn enthousiasme niet weg. “Ik had helemaal niet verwacht dat ik binnen de twee jaar, sinds ik in de Bundesliga voetbal, al kampioen ging worden. We gaan dit vieren tot diep in de nacht. Pas wanneer we volledig uitgefeest zijn, zullen we eens nadenken over de toekomst. De Champions League spelen met VfL Wolfsburg of het ergens anders proberen, op een hoger niveau, het wordt straks een uiterst prettige en interessante denkoefening.”

Jörg Berger (64) werd door Arminia Bielefeld aangesteld als trainer voor één duel om de degradatie te ontlopen, wat echter mislukte.

Kampioen VfL Wolfsburg en runner-up Bayern München verdedigen de Duitse eer komend seizoen in de CL. VfB Stuttgart kan daar nog bij komen als het de voorronde overleeft. Hertha BSC en HSV dwongen een ticket voor de Europa League af, samen met de bekerwinnaar (Werder Bremen – Bayer Leverkusen, 30 mei). Energie Cottbus speelt degradatie/promotieduels tegen FC Nürnberg. Karlsruher SC en Arminia Bielefeld degraderen.

Het FSV Mainz 05 van Peter Van der Heyden en Aristide Bancé promoveert.

De selectie onder zeventien, die wordt gecoacht door Marco Pezzaiuoli, won in eigen land het EK. In de finale versloegen ze na verlengingen Nederland met 2-1.

Bondscoach Joachim Löw riep vier debutanten op voor de oefenduels in Azië, op 29 mei in Sjanghai tegen China en op 2 juni in Dubai tegen de VAE. Meest opvallende naam is de Braziliaanse spits Cacau (28, VfB Stuttgart), sinds kort in het bezit van een Duits paspoort. Ook doelman Manuel Neuer (Schalke 04), verdediger Christian Träsch (VfB Stuttgart) en middenvelder Christian Gentner (VfL Wolfsburg) werden voor het eerst opgeroepen.

Armin Veh (48) werd door kampioen VfL Wolfsburg voorgesteld als nieuwe coach. Verdediger Alexander Madlung (26) verlengde tot 2013, de Braziliaanse middenvelder Josué (29 en aanvoerder) volgde zijn voorbeeld.

Een maand na zijn ontslag bij Bayern München gaf Jürgen Klinsmann een persconferentie. De oud-bondscoach wil een sabbatjaar inlassen.

Na een dienstverband van vijf jaar besliste Friedhelm Funkel (55) om Eintracht Frankfurt te verlaten. Hij lag al weken onder vuur bij de eigen aanhang.

FRéDéRIC VANHEULE

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content