De goalgetter van promovendus KV Oostende is in een echte transfersoap beland.

Januari jongstleden: Zulte Waregem maakt bekend dat Laurent Depoitre (24), aanvaller van KV Oostende, een contract getekend heeft voor drieënhalf jaar. In dat akkoord was voorzien dat de man uit Doornik nog tot het einde van het seizoen bij de kustjongens zou blijven en vanaf 2013/14 zou aanpikken bij de troepen van Francky Dury. Niettemin begon Depoitre de voorbereiding vorige week wel degelijk op het strand van Oostende onder het oog van trainer Frederik Vanderbiest.

Met veertien goals had de Oostendse topschutter een groot aandeel in de titel van KVO, waardoor de club na negen jaar weer een plaats bij de elite veroverde.

ULB en Zuid-Korea

Met binnenkort een diploma als burgerlijk ingenieur op zak – hij heeft net zijn thesis afgerond – is Depoitre een buitenbeentje in het voetbalmilieu. “Toen ik destijds aan mijn studies aan de ULB begon, zat ik in de beloftekern van derdeklasser Péruwelz”, herinnert hij zich. “Ik dacht nooit dat ik een carrière zou maken in het voetbal. Ik brak uiteindelijk door in de eerste ploeg en Péruwelz, dat financieel krap zat, verkocht me aan Eendracht Aalst. Maar ik heb er nooit aan gedacht om mijn studies stop te zetten, ik wilde een diploma.” Ondanks de zware combinatie studies-voetbal doet Depoitre het uitstekend in het Pierre Cornelisstadion. De Ajuinen halen de eindronde en de spits wordt door de supporters verkozen tot Speler van het Jaar. “Voor iemand die uit het provinciale stadionnetje van Péruwelz kwam, was dat een mooie erkenning. Hoewel ik geen Nederlands sprak, werd ik toch goed aanvaard in de groep. Het seizoen erop verliep een stuk minder. Door een pubalgie moest ik negen maanden aan de kant blijven.” Ook zonder Depoitre speelt Aalst dat jaar kampioen. “We hadden een heel goeie ploeg voor derde klasse, dat toonden we het jaar erop met een zevende plaats in tweede. Maar na drie jaar Aalst wou ik een nieuwe uitdaging.”

Hoewel heel wat Belgische en Nederlandse eersteklasseclubs de robuuste aanvaller (1m91, 91 kg) komen scouten, is het toch Oostende dat hem voor twee jaar weet vast te leggen. “Als er toen een concreet voorstel was gekomen had ik al wel naar eerste klasse willen gaan, maar achteraf bekeken vind ik het goed zo. Een topclub in tweede, zoals KVO, is een nuttige tussenstap. Het doel was de eindronde spelen, maar kijk: na een uitstekend seizoen werden we kampioen met tien punten voorsprong.”

In de heenronde scoort hij slechts vier keer, maar de goede prestaties van Oostende in de competitie en de beker (uiteindelijk zouden ze er pas in de kwartfinales uitgaan tegen Cercle) vestigen de aandacht op de spits. “In de winterstop kreeg in een aanbieding van een club uit Zuid-Korea. Financieel bijzonder interessant en het had ook een goeie ervaring kunnen zijn, dus heb ik het ernstig overwogen. Maar mijn makelaar vertelde me over de belangstelling van enkele eersteklasseclubs en ik dacht: laat ik me eerst in België maar tonen voor ik vertrek.”

Dubbel contract

Een van die clubs, Zulte Waregem, de nummer twee uit de competitie, bereikt een akkoord met Oostende en Depoitre tekent voor drieënhalf jaar. De rest van het seizoen wordt hij aan de kustploeg uitgeleend. “Ik vond dat een prima oplossing. Ik kon het seizoen uitdoen met Oostende, de titel pakken en dan bij Zulte Waregem aan de voorbereiding beginnen, wat beter zou zijn om me daar te integreren.”

Met veel zelfvertrouwen dendert Depoitre door de tweede helft van het seizoen. Hij scoort tien keer, waaronder een hattrick tegen Wezet. Maar na de titelviering volgt de ontnuchtering. “Ik las in de pers dat voorzitter Yves Lejaeghere verklaarde dat er van een transfer geen sprake was en dat ik nog altijd van Oostende was. Ik was stomverbaasd en belde meteen naar mijn makelaar. Die zei me dat er inderdaad een probleem was, maar dat alles in orde zou komen. Nu had ik wel snel door dat het allemaal zo eenvoudig niet was. Van twee kanten claimen ze dat ik hen toebehoor, ik zit echt tussen twee stoelen.”

Twee mannen hebben er een zootje van gemaakt: Yves Lejaeghere en Patrick Decuyper, CEO van Zulte Waregem. De sterke man van het Regenboogstadion wou van Oostende een satellietclub van Zulte Waregem maken. Hij ondertekende een voorakkoord met Lejaeghere om diens aandelen in de kustclub over te kopen en in die transactie zat ook Depoitre. Jammer voor die laatste gooit de promotie van Oostende roet in het eten: Decuyper kan geen eigenaar zijn van twee clubs in dezelfde afdeling en dus gaat de deal niet door. Pijnlijk voor de Doornikse spits die opeens met twee verschillende contracten zit. “En dat is nog altijd niet in orde, ik weet niet waar ik aan het seizoen zal beginnen. Allicht bij Oostende, omdat ik volgens de bond nog altijd bij die club ben aangesloten. Mentaal is dat zwaar, het is bepaald niet de beste situatie om in eerste klasse te debuteren. Oostende heeft me een nieuw contract aangeboden. Nu wil ik onder betere voorwaarden wel het laatste jaar van mijn overeenkomst uitdoen, maar in een contractverlenging zoals de voorzitter eist, heb ik gezien alles wat er gebeurd is geen zin.”

Slagen in eerste

Als Depoitre bij Oostende blijft, kan hij voor de kersverse eersteklasser een belangrijke pion zijn. In de oefenwedstrijd op Oudenburg (0-5) maakte hij al meteen twee goals. Hij heeft alle kwaliteiten: lengte, kracht, snelheid, een goed kopspel… Toen zijn transfer werd bekendgemaakt, was Vanderbiest “absoluut zeker dat Laurent zou slagen in eerste” en schatte hij zijn progressiemarge nog op 20 tot 25 procent.

“Ik denk inderdaad dat er een progressiemarge is”, zegt Depoitre zelf. “Ik moet vooral trainen op afwerking en verstandig bewegen. Bij Zulte Waregem zou ik omringd worden door ervaren spelers. Bij Oostende zijn er die veel minder omdat de meesten nog nooit in eerste gevoetbald hebben, maar aan de andere kant ga ik hier wel meer speelminuten krijgen en me dus vaker kunnen tonen.” De coach heeft het alleszins voor hem en dat is wederzijds. “Het is een geweldige kerel, maar ook al staat hij dicht bij de spelers, hij weet toch de discipline erin te houden en hij kan flink brullen als er orde op zaken moet worden gesteld. Het doel is play-off 3 te vermijden. Ze zullen ons onderschatten. We hebben weliswaar een klein budget, maar er zitten goeie spelers in de kern en de mentaliteit is er ook. We kunnen echt wel een rol gaan spelen.”

Openen met een verplaatsing naar Genk en dan een thuismatch tegen Club Brugge: de kalendermaker is de kustjongens niet gunstig gezind geweest. Depoitre mag dan zeker niet dag en nacht met voetbal bezig zijn – “Ik kijk zelden een wedstrijd uit.” – hij kan amper wachten om aan het seizoen te beginnen. “We moeten er tegen die topploegen meteen staan, want een goeie start is uitermate belangrijk. Dat is alvast een mooie uitdaging.”

En de man uit Doornik heeft er zelf nog andere: “Aanvankelijk was mijn doel eerste klasse. Nu ik dat bereikt heb, bekijk ik het dag per dag want het kan immers snel gaan – zowel in goede als slechte zin. En nadien zou ik natuurlijk eens graag in het buitenland spelen. Engeland is een droom, maar dat is nu niet aan de orde. Ik wil me eerst bewijzen in België.”

DOOR JULES MONNIER

” Ik weet nog altijd niet bij welk van beide clubs ik aan het seizoen zal beginnen. Mentaal is dat zwaar. ”

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content