DUITSLAND

Op zaterdag 29 juli, amper drie weken na de WK-finale, zetten de Duitse topclubs het nieuwe seizoen in door de strijd om de Ligabeker. In Düsseldorf speelt Hamburg tegen Hertha BSC, terwijl Schalke 04 het opneemt tegen Bayer Leverkusen. Kampioen Bayern München (op 1 augustus tegen de winnaar van Schalke 04-Leverkusen) en Werder Bremen komen pas in de halve finale in actie. De finale wordt op 5 augustus betwist in Leipzig.

Oliver Kahn (37) speelde afgelopen zaterdag, bij de troosting tegen Portugal, zijn laatste interland voor de Duitse nationale ploeg. Hij was van 1995 tot 2005 permanent de vaste titularis. Net voor de start van het WK moest de goalie van Bayern München zijn plaats afstaan aan Jens Lehmann.

Marek Mintal (28) verlengde zijn contract bij FC Nürnberg tot 2010. De vorige overeenkomst van de Slovaakse topschutter, die afgelopen seizoen nauwelijks aan spelen toekwam door diverse blessures, eindigde immers in 2008.

De Bulgaarse international Marian Hristov (32) brak tijdens de training van VfL Wolfsburg zijn kuitbeen, na een duel met de Nederlander Kevin Hofland.

De kans is bijzonder groot dat Hertha BSC komend seizoen geen beroep meer doet op de diensten van de Braziliaanse balvirtuoos Marcelinho(31). Volgens technisch directeur Dieter Hoeness is iedereen zijn kuren meer dan beu. Hij daagde niet op voor de eerste training, met als excuus dat hij zijn vlucht miste. Maar de linksvoetige aanvaller wil graag naar Palmeiras.

ENGELAND

Sol Campbell (31) mag Arsenal met onmiddellijke ingang verlaten. De verdediger kwam in 2001 over van aartsrivaal Tottenham en speelde 197 keer voor de Gunners. Campbell, die in 2005 nog voor drie jaar bijtekende, werd al in verband gebracht met Fenerbahce en Portsmouth.

Aston Villa heeft geen transferbudget en moet dus eerst verkopen. De kans dat Milan Baros (24) naar Hamburg vertrekt, lijkt dus groot. De Tsjech, die nog twee jaar onder contract ligt, was vorig seizoen met twaalf goals topschutter.

Francis Jeffers, in mei vrijgegeven door Charlton, tekende voor twee jaar bij Blackburn. Dat haalde bij Wigan ook Jason Roberts weg. Roberts maakte vorig seizoen veertien goals.

Emile Heskey verhuist van Birmingham naar Wigan, waar hij voor drie seizoenen tekende.

Hidetoshi Nakata (Bolton), pas 29, stopt als voetballer. Bruno N’Gotty (35), einde contract, zakt een reeksje en gaat voor Birmingham spelen.

Carlton Cole (22) verhuist van Chelsea naar West Ham. De jonge belofte tekende voor vier jaar aan de andere kant van de stad.

Liverpool contracteerde voor het eerst in zijn geschiedenis een Braziliaan. Fabio Aurelio is 26, linksachter en komt van Valencia. Ook de Argentijn GabrielPaletta (Banfield) en de Chileen Mark Gonzalez (na een jaar wachten) kregen een werkvergunning.

Michael Owen (Newcastle) wordt pas over acht weken aan de knie geopereerd. Hij zal niet voor 2007 fit zijn.

Reading haalde ex-Anderlechtspeler Ki-HyeonSeol bij Wolverhampton.

FRANKRIJK

Philippe Violeau (35), vele jaren een sterkhouder van Auxerre, besliste te stoppen. Hij speelde 360 wedstrijden in de hoogste afdeling en was actief voor Niort, Lyon en Auxerre.

Saint-Etienne contracteerde de Argentijnse aanvallende middenvelder Daniel Bilos voor drie jaar.

Sedan liet zijn spelers, als voorbereiding op het nieuwe seizoen, een paracommandostage afwerken.

Frédéric Déhu verlaat Marseille en trekt naar het Spaanse Levante, dat zopas promoveerde naar de hoogste afdeling.

Sébastien Mazure slaagde er niet echt in om aan de bak te komen bij Saint-Etienne en besliste nu om terug te keren naar Caen, zijn club van oorsprong.

Ilan, de Braziliaanse spits van Sochaux, die nog voor 50 procent eigendom is van Atletico Paranaense, begon niet aan de trainingen.

Jérémy Clement (21) verruilt Lyon voor Glasgow Rangers. Daar vindt hij coach Paul Le Guenterug.

Seydou Keita verlengde zijn contract bij Lens tot 2008.

François Clerc, de rechtsachter van Lyon, vorig seizoen de seizoensrevelatie blijft dan toch nog vier jaar bij de kampioen, ondanks een voorcontract bij Marseille.

Verdediger Loïc Guillon (24) wordt de nieuwe aanvoerder van Nantes.

Raï, de vroegere aanvoerder van PSG, neemt opnieuw een functie op bij de club uit de Franse hoofdstad. Hij werd benoemd tot ambassadeur van de club in Zuid-Amerika en zal er een scoutingapparaat op poten zetten.

Johan Elmander, de Zweedse spits van Bröndby, kreeg een vierjarig contract van Toulouse.

ITALIë

Deze week valt de uitspraak in het corruptiedossier Calciopoli. De openbare aanklager eiste de degradatie van Juventus naar derde klasse, die van AC Milan, Fiorentina en Lazio naar tweede, plus een aantal strafpunten bij de competitiestart voor de vier teams. Lecce en Bologna zijn de voornaamste kandidaten om de vrij gekomen plaatsen in te nemen. Zakken alle vier de beschuldigde ploegen, dan worden ook de degradanten Treviso en Messina opgevist.

Christian Vieri gaat zoals hij zelf wilde aan de slag bij de ploeg waar ook zijn vader nog voetbalde : Sampdoria betaalt de 32-jarige spits, die halfweg vorig seizoen van AC Milan naar Monaco verhuisde, een jaarloon van 800.000 euro.

Tien eersteklassers hervatten sinds afgelopen weekend al de trainingen. Chievo beet zaterdag de spits af, zondag volgden Empoli en Lazio. Juventus start vrijdag. Torino (19 juli), AC Milan en Palermo (20 juli) beginnen als laatste.

Fiorentina huurt voor één jaar de Roemeense spits Adrian Mutu, vorig seizoen bij Juventus. Juventus leent dan weer bij Fiorentina voor één jaar de 20-jarige Bulgaarse aanvaller Valeri Bojinov. Fiorentina huurde ook verdediger Alessandro Potenza van Inter.

AS Roma kocht bij het naar tweede gedegradeerde Lecce – dat misschien wordt opgevist in de Serie A – de Kroatische topschutter Mirko Vucinic (21). Kostprijs : 8 miljoen euro, plus een paar jonge spelers. Lecce liet ook de 32-jarige spelmaker Christian Ledesma vertrekken. Hij voetbalt volgend seizoen voor Lazio.

NEDERLAND

PSV verzekerde zich van de diensten van de jonge Portugese verdediger Manuel Da Costa, die wordt overgenomen van het Franse Nancy. De jeugdinternational tekende voor vijf seizoenen. De Braziliaanse verdediger Alcides (21) wordt gehuurd van Chelsea. Vorig seizoen speelde hij al onder Ronald Koeman, die nog drie tot vier nieuwkomers aan de kern wil toevoegen, bij Benfica.

Zijn contract loopt dan wel nog tot en met het EK in Zwitserland en Oostenrijk van 2008, maar KNVB-directeur wil de overeenkomst van bondscoach Marco van Basten graag verlengen met twee jaar, tot het WK van 2010 in Zuid-Afrika. Ruud Hesp vervangt Stanley Menzo als doelmannentrainer bij Oranje.

MVV bereikte overeenstemming met Roda JC om onze landgenoot Aziz Moutawakil (22), een vleugelaanvaller, voor een half seizoen te huren.

Feyenoord en Danko Lazovic (23) zijn van elkaar verlost, ondanks een overeenkomst tot 2008. De Servische aanvaller maakt zich op voor een nieuwe start bij Vitesse. Afgelopen seizoen werd hij verhuurd aan achtereenvolgens Leverkusen en Partizan Belgrado.

Heracles haalde de Braziliaanse spits Everton Ramos da Silva weg bij Gremio. Hij wordt voor een seizoen gehuurd, maar met een optie tot definitieve aankoop. Eerder werden ook al Björn Daelemans (ex-Verbroedering Geel, RBC), Karim Bridji (ex-Eendracht Aalst, Helmond Sport) en Remko Pasveer (FC Twente).

Stanton Lewis, afkomstig van Ajax Cape Town, kreeg na een stageperiode een overeenkomst voor vier jaar bij Ajax.

SPANJE

Ramón Calderón werd verkozen tot nieuwe voorzitter van Real Madrid. Van de 66.356 socios brachten er 16.000 hun stem uit. De advocaat haalde iets minder dan driehonderd stemmen meer dan Juan Palacios (8.344 stemmen tegen 8.098). Juan Miguel Villar Mir (6.702) en Lorenzo Sanz (2.377) konden dus niet tegen hen op. Fabio Capello, die eerder al eens de landstitel veroverde, werd – zoals beloofd – teruggehaald. Ook Cesc Fabregas, Arjen Robben en Kaká staan op zijn verlanglijstje.

Juanfran (29) verbrak zijn overeenkomst met Besiktas, dat hem vorig seizoen uitleende aan Ajax, en tekende bij Zaragoza. Ook Sergio Fernandez (29), voordien bij Sporting Gijón en Celta Vigo, kreeg een overeenkomst.

Duda (26) zal volgend seizoen uitkomen voor FC Sevilla. De Portugese middenvelder was vier jaar aan de slag bij Málaga. Aangezien hij bij de winnaar van de UEFA Cup coach Juande Ramos terugvindt, was de keuze snel gemaakt.

Francisco Javier Casquero (30), een middenvelder van Racing Santander, tekende een driejarig contract bij Getafe.

Athletic Bilbao stelde met Félix Sarriugarte (41) een opvolger aan voor de ontslagen Javier Clemente, nadat die openlijk kritiek had geuit op het aankoopbeleid. Sarriugarte was tot voor kort coach van het invallersteam van de Basken.

Roberto Carlos haakte af als Braziliaans international. De linksachter van Real speelde 132 wedstrijden met de Seleçao en maakte daarin 11 doelpunten.

NR

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content