DUITSLAND

José Paolo Guerrero (22) verlaat Bayern München. Hamburg betaalde 2,3 miljoen euro voor de Peruaanse aanvaller, die een contract tot 2010 tekende. “Hij heeft indrukwekkend aangetoond dat hij een doelgevaarlijke spits is. Paolo heeft een hoog gemiddelde, is technisch zeer goed en kan ook doelpunten voorbereiden. We weten zeker dat hij zijn volle potentieel nog niet bereikte”, verklaarde technisch directeur Dietmar Beiersdorfer.

Volgens Kicker plant Bayern München ondertussen een deal met Ruud van Nistelrooy (Manchester United). Daar heeft de Nederlandse international nog een overeenkomst tot 2008. Samen met Roy Makaay, Lukas Podolski, Roque Santa Cruz en Claudio Pizarro mag hij dan de strijd aangaan voor twee plaatsen voorin.

VfL Bochum haalde met Ivo Ilicevic (19) een talentrijke Kroatische middenvelder weg bij Darmstadt 98, dat wordt getraind door oud-international Bruno Labbadia. Hij wordt het alternatief voor Zvjezdan Misimovic.

FSV Mainz 05 huurt Mimoun Azaouagh volgend seizoen van Schalke 04. Daarmee keert een oude bekende terug, want de Duitse middenvelder verhuisde begin 2005 naar Gelsenkirchen. Door een zware knieblessure speelde hij er weinig. Nu moet hij weer ritme opdoen.

Telecommunicatiebedrijf Deutsche Telekom wordt de officiële sponsor van de eerste en tweede Bundesliga. De verbintenis loopt vanaf het seizoen 2006/07, met optie voor twee extra jaren. Het logo zal te zien zijn op de truien van alle ploegen.

ENGELAND

Engels international Joe Cole (24) verlengde zijn overeenkomst bij Chelsea met vier seizoenen. Na 27 jaar trouwe dienst verlaat Gwyn Williams dan weer de Londense club. De Welshman werkte nog samen met Gianluca Vialli en Ruud Gullit, was onder Claudio Ranieri zelfs even assistent-manager. In 1979 begon hij in de jeugdwerking van de Blues.

Everton kocht met Joleon Lescott (23) een centrale verdediger weg bij Wolverhampton Wanderers. Hij tekende een contract voor vier seizoenen. Er is sprake van een transfersom van acht miljoen euro. Eerder haalde Everton ook al doelman Tim Howard (Manchester City) en spits Andy Johnson (Crystal Palace), met 12, 3 miljoen euro de duurste transfer in de clubgeschiedenis.

Peter Crouch (Liverpool) laat het robotdansje waarmee hij in eigen land een cultheld werd, voorlopig achterwege. De boomlange aanvaller besliste zijn treffers sober te vieren. “Het WK is een serieuze zaak. Maar als we de finale winnen, dansen we misschien allemaal wel zo”, verklaarde hij.

Manchester United wint de strijd om het Noorse aanvallende talent Magnus Wolff Eikrem (15), die werd gehaald op aanraden van Ole Gunnar Solskjær. Eikrem wordt overgenomen van Molde FK.

West Ham haalde dan weer Jonathan Spector (20) weg bij Manchester United. De Amerikaanse middenvelder wordt door manager Alan Pardew vooral geroemd omwille van zijn potentie en karakter.

FRANKRIJK

Geoffrey Dernis (25), een middenvelder van Rijsel, gaat volgend seizoen aan de slag bij Saint-Etienne, waar hij een contract voor drie jaar tekende. Met de 22-jarige Braziliaan Fernandes Michel Bastos, die overkomt van Atlético Paranaense, trok Rijsel al een vervanger aan.

Ruud Krol (57), vorig jaar nog één van de assistenten bij Ajax, wordt de nieuwe trainer van het naar de tweede klasse gedegradeerde Ajaccio.

Sammy Traoré, de aanvoerder van Nice, stapt over naar PSG.

Djibril Cissé wordt door Liverpool voor een jaar verhuurd aan Marseille. OM trok ook de tweede doelman van Auxerre aan, Sébastien Hamel en een jonge belofte van Caen, Ronald Zubar, die een contract tekende voor vier jaar.

Oud-international Corentin Martins, de ex-middenvelder van Auxerre die vorig seizoen zijn schoenen aan de haak hing, besliste nu op 36-jarige leeftijd opnieuw te gaan spelen. Hij zal aantreden voor Quimper in een reeks die te vergelijken is met onze derde klasse.

Zdenek Zeman bracht een bezoek aan OM. Hij voerde gesprekken met voorzitter Pape Diouf om de nieuwe coach te worden. In een ander dossier, namelijk dat rond een mogelijke transfer van international Frank Ribéry, zal OM mogelijk landskampioen Lyon voor de rechtbank dagen “wegens het verspreiden van valse informatie met de bedoeling om de club te destabiliseren.”

Bordeaux en Marseille beginnen straks aan de nieuwe competitie op een fonkelnieuwe grasmat.

ITALIë

Christian Vieri (32) wil graag naar Sampdoria, de club waar ook zijn vader Bob van 1966 tot 1969 voetbalde. In januari nog verhuisde Vieri van AC Milan, waar hij op de bank zat, naar Monaco, om zijn WK niet in gevaar te brengen. Maar een blessure kostte de aanvaller toch nog zijn selectie.

Het gerecht van Napels, één van de zes onderzoekscellen die zich bezighouden met het onderzoek naar corruptie in het Italiaanse voetbal, stelde 37 personen in staat van beschuldiging. Het gaat om negen scheidsrechters, elf lijnrechters, een journalist en zestien clubleiders. Onder hen niet alleen Luciano Moggi en Antonio Giraudo van Juventus, maar ook ontslagnemend bondsvoorzitter Francesco Carraro, de voorzitter en erevoorzitter van Fiorentiona, de voorzitter van Lazio en die van Sampdoria.

Juventus presenteerde een nieuwe raad van bestuur. Van de negen leden zijn er vier overlevenden van de oude raad. Voorzitter wordt Giovanni Cobolli Gilgli, een zakenman. Enige bekende naam is ex-international Marco Tardelli. In afwachting van de verbouwing van het Stadio Delle Alpi werkt Juventus samen met het pas gepromoveerde Torino het komende seizoen af in het oude Stadio Communale, tot 1990 thuishaven van beide clubs. Minpunt : het Stadio Communale biedt slechts plaats aan 27.000 kijkers.

Italië moet de UEFA voor 27 juni de definitieve lijst bezorgen met clubs die Europees spelen. Voorlopig zijn dat Juventus, Milan, Inter en Fiorentina (CL), AS Roma, Lazio en Chievo (UEFA-beker).

NEDERLAND

Na Gabri haalde Ajax nog een Spaanse voetballer met een Barcelonaverleden in huis. Roger García (29) komt transfervrij over van Villarreal en tekende voor een jaar. De komst van de linksvoetige middenvelder werd gefinaliseerd toen bleek dat Edgar Davids (Tottenham) financieel niet haalbaar was. De Zuid-Afrikaanse centrumspits Stanton Lewis komt van Ajax Cape Town en tekende voor vier seizoenen.

AZ sloeg op de transfermarkt een dubbelslag, want bij NAC werden zowel de multifunctionele verdediger David Mendes da Silva (25) als rechterflankspeler Julian Jenner (22) weggehaald. Beide spelers tekenden voor vijf jaar. Technisch directeur Marcel Brands ontkende ook dat Tim de Cler, Barry Opdam of Joris Mathijsen zouden vertrekken.

Mounir El Hamdaoui (21) moet bij Willem II het vertrek van Moussa Dembele helpen opvangen. De aanvaller verhuisde in januari 2005 naar Tottenham. Het afgelopen seizoen werd hij uitgeleend aan Derby County waar een zware schouderblessure zijn ontwikkeling remde. El Hamdaoui onderschreef een overeenkomst voor twee jaar met een optie voor twee bijkomende seizoenen.

Dominique Kivuvu koos voor NEC, waar hij een vierjarige overeenkomst onderschreef. De amper achttienjarige rechtsvoetige verdedigende middenvelder is afkomstig van Stormvogels Telstar.

De bij FC Twente overbodige doelman Danny Wintjens (22) gaat aan de slag bij Heerenveen. Hij kwam tot een akkoord voor één seizoen. Wintjens is gehaald als doublure voor Brian Vandenbussche, want Boy Waterman herstelt verder van een zware knieblessure.

SPANJE

Levante, dat in juni 2005 degradeerde, keert na één jaar in het vagevuur van de Segunda División terug naar de elite. Door Lleida met 0-1 te verslaan verzekerde de ploeg zich van de derde promotieplaats, na Gimnastic Tarragona en Recreativo Huelva.

Barcelona en Espanyol vechten in een dubbel onderling burenduel op 17 en 20 augustus uit wie de Spaanse Supercup wint.

Eidur Gudjohnsen (27) verlaat Chelsea en komt vanaf volgend seizoen uit voor Barcelona. De IJslandse aanvaller en zoon van Arnor Gudjohnsen (ex-Anderlecht) onderging vorige woensdag zonder problemen de medische tests.

Javier Saviola zal, ondanks zijn sterke prestaties op het WK, volgend seizoen niet voor Barcelona spelen, waar hij nog een jaar onder contract ligt.

Zijn landgenoot MaxiLopez wordt voor een jaar uitgeleend aan Mallorca. Hij speelde slechts in een twintigtal matchen mee bij Barcelona en slaagde er nooit in om te overtuigen.

Roberto Abbondanzieri, de doelman van de Argentijnse nationale ploeg, bereikte een persoonlijk akkoord met Getafe. Er moet wel nog een overeenkomst worden bereikt met Boca Juniors.

Christian Poulsen, de Deense aanvaller van Schalke 04, tekende voor drie jaar bij FC Sevilla. Mogelijk wordt die verbintenis nog betwist, want eerder tekende hij al een voorcontract bij Villarreal.

Sergio González, de Catalaanse middenvelder van Deportivo La Coruña, keert terug naar zijn club van oorsprong, Espanyol.

FV

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content