Dinamo Kiev werd opnieuw Oekraïens kampioen, maar het einde van de hegemonie nadert.

Met een laatste krachtinspanning op de slotspeeldag van de competitie veroverde Dinamo Kiev zijn negende opeenvolgende landskampioenschap. Het opleidingsinstituut werkte in de laatste vijf minuten tegen Dnjepr Dnjepropetrovsk een 0-1-achterstand weg. Treffers van Andrei Nesmachny en Olexander Melachenko zorgden voor de noodzakelijke 2-1-zege en de 22ste titel in totaal.

Dertien kampioenschappen haalde Dinamo Kiev in de voormalige Sovjet-Unie. Sinds 1993 speelt de ploeg ook in het onafhankelijke Oekraïne een toonaangevend rol. De enige concurrent van niveau is Shakhtar Donetsk. Die ploeg eindigde voor het vijfde opeenvolgende seizoen als tweede. De formatie uit Donetsk mag straks proberen voor het tweede jaar op rij de Champions League te halen. De oude en sluwe vos Valeri Lobanovsky is nog altijd trainer. Het tactische brein moet echter vaker verstek laten gaan tijdens trainingen en wedstrijden. Lobanovski kampt met hartproblemen en mag zich van zijn behandelende artsen niet meer bovenmatig inspannen. Ook assistent Anatoly Pusach sukkelt met de gezondheid, waardoor Anatoli Demjanenko momenteel de sportieve eindverantwoordelijkheid draagt.

Demjanenko was op het einde van de jaren tachtig en het begin van de jaren negentig de rechtsbenige linksachter van het toen ook al succesvolle Dinamo Kiev. Hij bestempelde het afgelopen seizoen als een van de moeilijkste van de laatste jaren. Shakhtar bleef dankzij talent Andrei Vorobei (met 21 treffers topscorer) lang in het spoor van de oppermachtige Kiev-ploeg.

Het lichte verval bij de alleenheersers uit Kiev heeft uiteraard ook te maken met het vertrek van enkele dragende spelers. De twee veel geprezen aanvallers Andrei Shevchenko (AC Milan) en Sergei Rebrov (Tottenham) verdienen hun brood inmiddels in West-Europa, terwijl ze nog altijd zoeken naar een waardige opvolger.

Halverwege dit seizoen kaapte Kiev Olexander Melasjenko weg bij Vorskla Poltava. De nieuwe centrumspits aanvaller kende een veelbelovend begin met tien doelpunten. De centrale verdedigers Alexander Golovko en Vladislav Vachoek lijken de volgende spelers te zijn voor een buitenlands avontuur. Juri Dmitroelin, Valentin Belkevich en Andrei Nesmachny behoren ook tot de dragende spelers.

Dinamo Kiev wil de hegemonie in eigen land uiteraard consolideren. Succes in de Champions League is het volgende doel. De afgelopen jaren hebben de Oekraïners veelvuldig voor verrassende uitslagen gezorgd, maar echt aanklampen bij de Europese top is er niet bij. De competitie-opbouw is daar in grote mate verantwoordelijk voor. De strenge winters maken goed voetballen in de belangrijke periode in Europa haast onmogelijk. (FV)

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content