IOC-voorzitter trekt resultaten van vorige Olympische Spelen in twijfel

© Belga Image
Chris Tetaert Vaste medewerker Sport/Voetbalmagazine

Het Wereldantidopingagenstschap wil alle atleten screenen die ooit met de geschorste toptrainer Alberto Salazar hebben samengewerkt. En dat zijn niet van de minsten.

De dopingschorsing voor vier jaar van Alberto Salazar (61) en Jeffrey Brown, een endocrinoloog die met de ex-langeafstandsloper samenwerkte, ging de voorbije weken als een vloedgolf door de atletiekwereld. Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) wil alle atleten die ooit trainden onder de Amerikaanse coach, hoofd van het Nike Oregon Project, tegen het licht houden. ‘De belangrijkste vraag voor mij is: zijn alle uitslagen van die atleten op Olympische Spelen nog legitiem?’, reageerde IOC-voorzitter Thomas Bach.

Het prestigieuze project in Portland, opgericht in 2001, was een medaillefabriek en kreeg heel veel aandacht toen Mo Farah op de Olympische Spelen in 2012 en 2016 voor een dubbelslag op de 5000 en 10.000 meter tekende. De Brit trainde tussen 2011 en 2017 onder Salazar, maar benadrukte dat hij in die periode geen enkele keer positief testte. ‘Ik wil niets te maken hebben met mensen die bepaalde grenzen overschrijden’, reageerde de viervoudig olympisch kampioen.

Sebastian Coe, voorzitter van de internationale atletiekfederatie (IAAF), keek vooral vooruit en wil dat alle atleten hun band met de Amerikaanse trainer verbreken. ‘Wie nog samenwerkt met Salazar mag rekenen op een schorsing van twee jaar’, maar het Wereldantidopingagentschap (WADA) wil het verleden nog niet loslaten. ‘We willen alle data in handen krijgen en nagaan of er nog atleten moeten worden aangeklaagd.’

Een van de sporters die volgens de BBC door het WADA wordt nagetrokken, is Siffan Hassan. De 26-jarige Nederlandse met Ethiopische roots werkte tot voor kort met Salazar en pakte op het voorbije WK in Doha goud op de 1500 én… 10.000 meter. ‘Ik heb nooit iets verdachts gezien en mij werd nooit iets aangeboden’, klonk het begin vorige maand bij Hassan, die eind 2016 met Salazar in zee was gestapt. Wordt vervolgd.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content