Christian Vandenabeele
Christian Vandenabeele Freelancejournalist

KV Mechelen hervatte zaterdag de trainingen met slechts negen spelers. Ploegafgevaardigde Roger is alvast gestopt met roken én naar eigen zeggen inzetbaar tegen Charleroi.

Het is 7u.40 als Jeanke, de materiaalmeester, de poort opendoet. Jeanke ziet het nog altijd zitten. “We hebben onze supporters toch nog ? En er zijn toch bepaalde mensen die zich voor de club inzetten ? Op ATV zag ik dat er een jumpingpaard werd geveild voor KV, dat brengt toch allemaal op ?”

Jeanke zet koffie in het kale spelershome. “Als we volgend seizoen kunnen beginnen in derde klas, vind ik dat excellent met hetgeen er allemaal is voorgevallen. De jonge gasten met een oudere speler of twee, drie en we zijn vertrokken. Denk ik toch.”

Claire komt het spelershome binnen. Claire komt met de trein van Charleroi en brengt de kranten mee. Dat doet Claire al sedert 1986. Claire is fan van Michel Preud’homme, is destijds met hem meegekomen van Luik naar Mechelen en komt nog altijd. Haar geel-rode T-shirt spreekt voor haar :

Till I die

We doen het zelf.

Claire weet dat Standard straks Habrant, El Yamani en misschien ook Oussalah ter beschikking zal stellen van KV Mechelen. Michel Preud’homme, wiens zoontje bij de jeugd van KV speelt, wil de club helpen, wordt gezegd. “Zou hij dan niet beter zelf bij ons in de goal komen staan ?”, vraagt Jeanke. “Voor een minimumcontract ?”, grijnst Claire. “Je kent Michel, hein.”

Ha, daar is Alex Czerniatynski. Hem wordt de titel toegewenst. “Kampioen ? Zeker, volgend jaar in derde”, antwoordt hij. Hij is net terug uit vakantie in de Ardennen. “Ik had behoefte om er eens uit te zijn, na wat we hier vijf maanden lang hebben meegemaakt. Maar een normale vakantie kan ik het niet noemen. De telefoon hield niet op te bellen en ik las natuurlijk ook de kranten. Ik ben ervan geschrokken dat spelers als Greven, Willockx en Eecloo zijn vertrokken, omdat ze hadden beloofd te zullen blijven tot het einde. Ik begrijp hen wel, hoor, maar toch. Het was niet voorzien. Tony Eecloo had zijn kans gekregen in eerste, maar gaat nu naar vierde klasse. Nu, ik hoor dat hem in Gistel een wagen, een goed contract en een appartement beloofd was.”

Steven Depauw meldt zich, jonge A-kernspeler die in de heenronde drie keer aan de aftrap verscheen en in Leuven LO studeert. “Als je ziet hoe het nu in het voetbal gaat, kan je maar beter een diploma halen alvorens alles op het voetbal te zetten”, concludeert hij. “Ik hoop dat er hier nog wat spelers blijven, want met allemaal nieuwe… Het is ook nog afwachten of het waar is dat er spelers van Standard zullen komen natuurlijk. Er móéten er alleszins bijkomen, want met allemaal jongens van zestien… Op een half seizoen speel je die kapot.”

Aan de toog maken drie andere jonge mannen zich vrolijk over het bericht dat Eric Van Meir mogelijk één van de Standardspelers wordt die komt.

“Al gestort voor RC Mechelen”, lacht assistent-trainer Zivica Kanacki. Het Laatste Nieuws meldt namelijk dat wat verderop derdeklasser RC Mechelen ook een rekening heeft geopend, om het honderdjarig bestaan te vieren. Volgend seizoen weer derby in Mechelen misschien ?

Het is 9u.15. ” Viscaal zal niet meer komen”, denkt Steven Depauw. ” Van Galen en De Jong misschien wel nog, al ziet het er toch steeds meer naar uit dat ik de enige zal zijn van de A-kern waarmee we dit seizoen zijn gestart.” Het is 9u.30. “Normaal moet iedereen nu op de club zijn”, zegt Depauw. “Wie nu nog toekomt, krijgt normaal een boete, haha, maar ik denk niet…” Een boete ? Iedereen is al ontslagen. Niemand heeft momenteel een contract, het zijn nu zoals Jeanke allemaal vrijwilligers.

De trainer komt het spelershome binnen. “Is dát mijn kern ?” Hij telt elf man, waaronder ploegafgevaardigde Roger. “Ik ben al vier dagen gestopt met roken,” zegt Roger, “moest het nodig zijn, ik denk dat ik voldoende adem heb om mee te doen op Charleroi.”

Eéntje is er op krukken. Kevin Aertbeliën, die bij zijn debuut op Moeskroen twaalf minuten na zijn invalbeurt afgevoerd moest worden. Hij is ondertussen door dokter Martens geopereerd aan de meniscus en donderdag moeten ook nog de voorste kruisbanden worden geopereerd. Kevin Aertbeliën is zes maanden out. “Kom,” zegt Kanacki tegen het gezelschap, “kom even mee naar de kleedkamer, jongens.”

Waarna een opvallend optimistisch gestemde Fi Van Hoof binnenvalt. “Niet dat we er nog zullen in slagen Europees voetbal af te dwingen, maar zo goed als zeker komt alles in orde”, gaat het. “Als alles normaal verloopt, zullen we volgende week wel een ploeg op de been krijgen. Ik praatte met Lokeren, Standard, Moeskroen, Anderlecht en nog meer clubs en die waren vrij positief. Namen noem ik maar van zodra die spelers getekend hebben, maar het zou mij toch verwonderen moest dat niet allemaal in orde komen. Zeven, acht transfers, plus onze eigen jeugd, plus Dave De Jong, MarcoNys en waarschijnlijk ook nog Van Galen, die maandag eerst nog eens met de vereffenaar wil praten… dat is twintig. Dat is genoeg, hé.”

In het spelershome loopt ondertussen ook Dirk Devos van spelersvakbond Sporta rond. Wil KV Mechelen volgend seizoen in derde starten, dan moeten de bondsschulden worden vereffend, alsook de vaststaande schuldvorderingen van de spelers. “Daar zijn we mee bezig”, blijft Van Hoof optimistisch. “Ik heb ook contact gehad met de vereffenaar. Alle schulden zullen we wel niet kunnen betalen, maar de kans dat we failliet zullen gaan, zou zeer, zeer klein zijn.” Kijk eens aan. Zo gaat dat in voetbal.

Er zal op de eerste training van 2003 alleen gelopen worden. “Gezien de spelers nog geen contract hebben getekend, zijn ze ook niet verzekerd”, merkt Alex Czerniatynski op. “Het risico dat iemand zich blesseert, kunnen we niet nemen. Het is improviseren, ook op het vlak van materiaal. Er is bijna niks, hé. Gelukkig heeft Kanacki nog wat van de jeugd kunnen recupereren, want ik zou straks niet graag naar Charleroi gaan spelen met drie rode, drie groene en drie gele trainings…”

Er wordt een uur en een kwart gelopen. Twee trainers en negen spelers – Criel, Depauw, Doms, Lauwreys, Serbest, Sueters, Tordoir, Valgaerts en Vanderheyde. Vrijwilligers, op eigen risico. Twee mannen en een vrouw, waaronder Claire, staan langs de lijn te volgen, maar zullen het niet tot het eind volhouden. Neen, zelfs Claire niet. IJskoud is het Achter de Kazerne. Het vriest, dat kan niet anders, en een noordoostenwind snijdt overal doorheen.

door Christian Vandenabeele

‘Niet dat we nog Europees voetbal zullen afdwingen, maar alles komt zo goed als zeker in orde.’ (Fi Van Hoof)

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content