Elke week verzamelt Sport/Voetbalmagazine meningen over een pertinente vraag.

Jos Beckx traint sinds dit seizoen de keepers van Standard én dus ook de minst gepasseerde doelman in eerste klasse, Eiji Kawashima. Eerder werkte Beckx bij Lierse, Genk en Sint-Truiden, en twee jaar geleden informeerde Anderlecht nog naar de man die Thibaut Courtois en Simon Mignolet vormde. Vorig seizoen was er nog twijfel omtrent de kwaliteiten van de Japanner, en werd hij door de thuisaanhang uitgefloten, maar dit jaar presteert Kawashima sterk. Nochtans was Beckx bij zijn aankomst niet overtuigd van de waarde van de Japanner voor Standard. Hij had de prestaties van de doelman tijdens de Confederations Cup bestudeerd en meende te moeten concluderen dat het te weinig was, en dat het moeilijk zou worden om de fouten uit het spel van een 30-jarige te halen. Maar intussen heeft Beckx zijn mening bijgesteld, aangenaam verrast door de werkkracht van de doelman, diens benadering van het vak én de wil om te luisteren. Langs de andere kant stond Kawashima meteen open voor de aanpak van de nieuwe keeperstrainer.

“Ik heb zijn prestaties bestudeerd voor ik in Luik aan de slag ging”, zegt Beckx. “Ik ontdekte een keeper van dertig jaar, dus een die al gevormd was, maar die nog openstaat voor dialoog. Of je openstaat voor de opmerkingen van je trainer, hangt niet af van je leeftijd, maar van je attitude. Als Eiji overtuigd is dat iets hem beter kan maken, geeft hij zich helemaal. Wat er tussen ons gebeurt tijdens de week, blijft tussen ons. Kijk maar naar zijn statistieken, die spreken voor zich: Kawashima is de beste keeper van eerste klasse. Mathew Ryan van Club is ook goed, maar kreeg meer goals tegen. Kawashima is meer dan een lijnkeeper met goeie reflexen. Ik vind hem ook sterk bal aan de voet, hij leest het spel ook erg goed. In een een-tegen-eensituatie is hij vaak de sterkste. Ook op hoge ballen zie ik geen probleem. Hoge ballen waren het handelsmerk van Sinan Bolat maar die nam bij die fases ook veel meer risico’s. Stress verlamt Eiji helemaal niet. Als international is hij concurrentie ook gewend, daarom stoorde de komst van Yohann Thuram hem niet. Ook zijn communicatie is goed, Eiji spreekt meerdere talen, waaronder Engels en Frans.”

Internationale ervaring

“Kawashima staat achter een goed georganiseerde verdediging. Dat speelt een rol, want dat geeft een keeper vertrouwen”, meent Filip De Wilde, tegenwoordig nationaal keeperstrainer. Hij vindt Mathew Ryan de beste doelman in eerste klasse. “Een modernere keeper, die ook een groter bereik heeft dan Kawashima, die meer het klassieke keeperstype is. Diens techniek vind ik een beetje onorthodox, het is niet wat we hier gewend zijn te zien. Hij duikt bijvoorbeeld op zijn buik, wat de meeste keepers proberen te vermijden. Maar bij hem werkt het. Ik denk dat hij ook veel aan kracht bij gewonnen heeft. Maar zijn sterkste punt is zijn mentale kracht. Zijn vaste wil om zijn kwaliteiten te tonen en zijn criticasters het zwijgen op te leggen maakt het verschil.”

“Ik wil toch een paar pluspunten opmerken”, vindt Hans Galjé, een paar jaar geleden nog keeperstrainer bij de Rouches. “Hij straalt maturiteit uit en heeft internationale ervaring op topniveau. Ik zie geen zwakke punten, ik vind hem een complete doelman, qua reflexen, meevoetballend vermogen met beide voeten, reactiesnelheid en atletische kracht. Er is aan hem getwijfeld, maar als je onbetwist titularis bent bij Japan, moet je kwaliteiten hebben.”

Galjé aarzelt om een tiercé van beste keepers op te stellen: “De vraag is wie de meeste punten gewonnen heeft voor zijn team. Dan kom je uit bij Kawashima en Ryan. Uiteindelijk ga ik op één voor Ryan, op twee voor Kawashima. Op drie gaat het tussen Proto, Köteles en Sels.”

Hoge ballen

Wat vindt Cédric Berthelin, keeperstrainer bij Oostende, van Kawashima? “Bij Standard moet een keeper maar een of twee ballen pakken. Als je er dan een mist, is het moeilijk om je te herpakken. Dat vergt een grote vorm van concentratie. Bovendien wordt een doelman in Standard altijd afgewogen tegen een reeks vedetten. Dat is normaal als je in het rijtje komt na Jean Nicolay, Christian Piot, Michel Preud’homme, Gilbert Bodart, Vedran Runje en Sinan Bolat. Uiteindelijk is dat wat me het meest frappeert bij Kawashima: de manier waarop hij met kritiek en fouten omgaat en reageert. Als je ziet hoe hij vorig jaar aangepakt werd, heb je veel karakter nodig om daarover te komen.”

Dat geeft ook Geert De Vlieger aan: “Hij is vorig jaar naar de bank gevlogen, hij wist dat men voor dit seizoen een andere club zocht, en toch is hij daar sterker uit gekomen. Op mentaal vlak is hij de top in België. Net als Berthelin vindt De Vlieger dat Ryan en Kawashima er samen boven uitsteken in België, met Proto als nummer drie. “Kawashima is voor mij top qua veerkracht en reflexen. Met een onorthodoxe balaanname, maar je moet ook eens naar zijn expressievermogen kijken. Je ziet dat hij weet wat hij moet doen.”

Minder hoog schat hij de keeper van Standard in op hoge ballen: “Dat was een punt van kritiek vorig seizoen. Ik denk niet dat hij graag uitkomt, want zijn spel is gebaseerd op reactievermogen en reflexen. Maar daarmee is hij niet de enige in België, dat is een zwak punt van veel keepers hier, omdat het het moeilijkst bij te werken punt is.”

DOOR STÉPHANE VANDE VELDE

“Op mentaal vlak is Kawashima top in België.” Geert De Vlieger

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content