Peter t'Kint
Peter t'Kint Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Club Brugge-AA Gent werd verrassend 0-1. Wat moet je daarvan denken ?

Gui Polspoel : Wim De Coninck voorspelde vrijdag al dat Club nog niet thuis was. Toch verrast het mij. Ze hadden al een serieuze verwittiging gehad in Aalst, konden daar nog het excuus van het veld inroepen. Maar nu… De vierde thuisnederlaag al en opnieuw heel slecht spel. Waar zijn de looplijnen gebleven, het spel over de vleugels ? Gewoon ballen voor de pot gooien, dat is het niet. Is het Sollied-systeem dan toch zo voorspelbaar ? Herman Vermeulen kent het ook door en door, het heeft er misschien wat mee te maken. Het gebrek aan variatie breekt ze soms zuur op, Gent heeft achterin ook de wapens met Cipi en Jacky Peeters om die hoge ballen baas te kunnen. En die goal weer via Kaklamanos. Hij staat er altijd, al oogt het zelden mooi. Wat ze in Anderlecht in hem zien, is mij een raadsel, na drie matchen lachen de supporters hem weg.

Hugo Broos voorspelde ook voor zijn wedstrijd tegen Club ook hoe hij het zou aanpakken, en het lukte perfect. Dan moet je je toch vragen stellen. Genk houdt ook vast aan een vast stramien, en Anderlecht had dat ook bijna ontwricht.

Nog zes wedstrijden te gaan : heb je een titelfavoriet ?

Ik dacht lange tijd Club Brugge, omdat ik een beetje vreesde voor de jonge groep van RC Genk. Maar nu… Genk staat zaterdag op Sclessin voor een serieus examen. Als het daar kan winnen, wordt het mijn favoriet. Standard moet thuis toch nog eens iets laten zien, denk ik, de supporters zijn er ook aan het morren. In het andere geval zal het sukkelen en struikelen worden tot het einde. In die laatste wedstrijden krijg je altijd iets heel beklemmends, denk ik, en daar moet je mee kunnen omgaan. Daarvoor heb je meer ervaring bij Club Brugge dan bij RC Genk.

Ik blijf ook wat huiveren voor de verdediging van Genk. Tegen Charleroi was het een vreemde wedstrijd, met 3-0 voorkomen, dan wat blokkeren, het misschien wat licht opnemen – en dan blijkt dat je dóór die verdediging kan. Anderzijds, zullen aan de overzijde de jongens voorin de ballen in doel blijven pompen ? Ik weet dat de cijfers me tegenspreken – Club verloor al zeven keer, Genk maar één keer – en zolang je aanvallend druk kan uitoefenen, hou je ze weg van je eigen verdediging, maar toch… Omgaan met de stress, de angst om te verliezen, maar ook de angst om te winnen : dat gaat straks allemaal spelen. Dat is iets heel vreemd in de sport.

Het moet al erg mis lopen als Genk naast een Champions Leagueticket grijpt. De vraag nu is : met welke ploeg zal het straks kunnen aantreden, want scouts houden de zitjes in het Fenixstadion elk weekend warm.

Ik hou mijn hart ook vast. Genk wordt goed geleid, er is sfeer. Die club is de laatste vijf, zes jaar zeker een aanwinst geworden voor het Belgisch voetbal. Maar ik ben bang dat het straks zonder Sonck en Dagano zal staan. Ons voetbal zit zo in elkaar dat een buitenlandse club die met een cheque van pakweg 6 miljoen euro komt, niet wandelen wordt gestuurd. Elke club zegt daar ja op, ook Anderlecht dat qua omzet en budget een straat voorsprong heeft op alle anderen. Kijk naar Lembi, een absolute topper, maar het heeft twee derde van een seizoen gekost voor hij bij Club weer boven water kwam. Wat ben je, als je dan toch neen zegt tegen de buitenlandse clubs, met een speler die vijf, zes keer meer kan verdienen en het onrechtvaardig vindt als je hem dat niet gunt ?

In het geval van Genk ben je dan misschien niet ver van een Maribor-scenario, want – en dat wordt wel eens vergeten – er zijn natuurlijk eerst de voorrondes van die Champions League. De club heeft al eens een leegloop meegemaakt, met OulareStrupar, ze zouden het dus moeten weten. Een koningskoppel, het meest productieve van Europa, vervangen is niet makkelijk, ook al moet je dat met een korrel zout nemen, want de Belgische competitie, is de Engelse, Duitse of Spaanse niet.

Wat vond je van Anderlecht-Standard ?

Zeker voor de rust een goeie wedstrijd, al heeft Raymond Goethals gelijk als hij zegt dat de wedstrijd dankzij de traditie wel het aureool van topper bleef behouden, maar aan kwaliteit inboette. Van Anderlecht was het een van de betere prestaties dit seizoen. Alleen de laatste pass ontbrak, de cohesie ook, het samenspel. Het liep goed, tot aan de zestien meter.

Alin Stoica begon goed, maar deemsterde na de rust weg.

Daaruit leid ik af dat hij niet rijp is om de grote stap naar een topclub te zetten. Dat moet hij zelf beseffen, één of twee jaar erbij in Anderlecht zou hem goed doen. Als hij nu naar Chelsea, Spanje of Italië trekt, is hij nummer eenendertig in een selectie met dertig toppers.

Van alle topploegen scoorde Standard het minst. Verbazend gezien de hoeveelheid aanvallend talent die er in Luik rondloopt.

Ze hebben lang met één spits gespeeld. Ik voel me een zeurkous als ik erover begin, maar elke keer als het een paar weken goed loopt, doen ze wel iets om het om zeep te helpen. Nu voelde d’Onofrio zich weer geroepen om een paar spelers en de trainer in hun hemd te zetten. De trainer die uithaalde, Lukunku die brandhout maakte van iedereen… Is dat de juiste sfeer om een topprestatie te leveren ? Neen, zeker. Ze hebben het aan zichzelf te wijten.

Lukunku praat, maar presteert niet.

Dat was ook de kritiek van Arie Haan, maar je kan het ook omdraaien : misschien presteert hij niet omdat de hele omgeving rond hem zijn hoofd zot maakt. Hoe kan je iemand voor vijf jaar laten tekenen en dan een paar weken later zeggen dat je je vergiste ? Als motie van wantrouwen kan dat tellen. Anderzijds hoor ik dat de oorzaak van het gerommel is, dat een speler of vier bij d’Onofrio wegging en een andere manager namen. Onder wie Lukunku. En dat is dan de reden dat D’Onofrio op tafel slaat. Ja zeg, hou op !

Geen Vanderhaeghe of De Boeck in de selectie voor de interland tegen Griekenland, en in eerste instantie ook geen Van Meir. Moeten we daaruit iets concluderen ?

In dit stadium van de voorbereiding vind ik dat een beetje normaal. Van Meir sukkelde wat met een blessure, De Boeck ook. Dat je hen dan niet extra belast op een moment dat hun clubs voor de prijzen strijden en op die plaats eens experimenteert, daarvoor dienen dit soort wedstrijden. Over een maand moet je verder staan, dan moet je met een vaste kern bouwen aan een elftal, maar nu ? Neen. Ik vind dat dus niet abnormaal, al heeft Vanderhaeghe er zwaar aan getild. Zo leid ik toch af uit zijn radiostilte. Ik vraag me af of Waseige die jongens dan opbelt, om hen uitleg te geven. Ik zou dat doen : vertrouwen is belangrijk.

Beveren en Aalst zijn we kwijt.

Het zat er al een tijd aan te komen. De vereffening in Aalst is eigenlijk geen nieuws. Wel nieuws is dat ze het nog zoveel jaar hebben kunnen uitzingen. Uiteindelijk is dit het gevolg van de weldoende werking van de licentiecommissie. Allicht wordt het een proces van vijf jaar vooraleer die commissie echt zijn sanerende werking zal hebben.

Ik vind dat men nog niet ver genoeg gaat. Achter de dekmantel van een vzw is nog steeds van alles mogelijk. Misschien moet er eens naar Spanje worden gekeken, waar er een apart statuut bestaat voor topploegen. Waar we ook van afmoeten, is van die pantomime met interimcontracten. De tijd zal ooit komen dat er écht sprake is van competitievervalsing. Vraag dus vooraf de contracten op en werk met iets als een bankwaarborg, zodat je tenminste bij de start van de competitie zeker bent dat er voor de spelers geen problemen komen. Dat moet volgens mij de eerstvolgende stap zijn in de sanering.

Mag een dopingsanctie variëren van sport tot sport ? Tony Herreman krijgt drie maanden, wielrenner Frank Vandenbroucke het dubbele.

Neen. Men is nu heel dicht bij een eenheidslijst voor dopingproducten, het Internationaal Olympische Comité zou ook moeten werken aan dezelfde strafmaten in de diverse sporten, vind ik.

door Peter T’Kint,

“Dat Genk maar oppast voor het Maribor-scenario. Er zijn natuurlijk eerst de voorrondes van de Champions League.”

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content