Elke week verzamelt Sport/Voetbalmagazine meningen over een pertinente vraag.

Na zijn eerste schitterende seizoen in de A-kern van Manchester United dachten we dat Adnan Januzaj (20) gelanceerd was: 34 wedstrijden in totaal, waarvan 19 als titularis, met 4 doelpunten en 6 assists. Dat is niet slecht voor een 19-jarige debutant in een wereldteam. Maar sinds de komst van Louis van Gaal komt het ex-wonderkind van Anderlecht heel wat minder aan de bak. Is dit een verloren seizoen?

Philippe Albert

“Men heeft hem vorig seizoen ontdekt en op korte tijd is hij een fenomeen geworden. Maar voor een jonge speler is het tweede seizoen vaak moeilijker. Dan moet je bevestigen en dat is soms wat ingewikkelder. Toch moeten we nu ook niet alles in vraag stellen: hij heeft bewezen dat hij de kwaliteiten heeft en die kunnen niet zomaar verdwenen zijn. Er is wel één iets veranderd op Manchester United: de trainer. En dat is een belangrijk gegeven. Adnan kreeg meer vertrouwen van David Moyes. Van Gaal wil op een bepaalde manier voetballen en voorlopig past Adnan niet in zijn schema.”

Albert vindt dat Januzaj in januari had moeten vertrekken bij United. “Adnan had moeten aandringen om uitgeleend te worden. Vaak wordt gezegd dat je geduldig moet zijn als je jong bent. Dat is niet waar. Als je jong bent, ben je gemotiveerd en heb je zin om te spelen. Door bij Manchester United te blijven verliest hij een beetje zijn tijd. Zolang hij niet aan spelen toekomt, is dat niet voordelig voor hem. Tegelijkertijd kun je je ook afvragen of hij niet te snel bejubeld is. Als hij er echt bovenuit zou steken, zou Van Gaal hem laten spelen. Afgezien daarvan moet je ook relativeren: hij is nog jong. Maar deze situatie mag toch geen twee of drie seizoenen aanhouden, want dan riskeert hij in de vergetelheid te geraken en het vertrouwen te verliezen. Kijk wat er gebeurd is met Dedryck Boyata die al enkele seizoenen zesde of zevende keuze is bij Manchester City. Zo bouw je geen carrière op!”

Toen hij zelf in Engeland voetbalde, aarzelde Albert niet om voor drie maanden uitgeleend te worden aan Fulham: “Tijdens het seizoen 1998/99 kwam ik niet in de plannen voor van Ruud Gullit bij Newcastle. Kevin Keegan (op dat moment coach van Fulham, nvdr) wilde me en ik had het ervoor over om voor drie maanden twee divisies lager te gaan voetballen. Zo kon ik eens iets anders ontdekken, een meer fysiek voetbal. Dat deed me goed. Toch kun je mijn situatie van toen niet vergelijken met die van Januzaj nu. Ik was 32, hij is nog maar 20. Maar mocht hij uitgeleend worden aan een ploeg uit de subtop, dan zou hij zeker zijn van zijn plaats. Bij Everton, Aston Villa en Newcastle zijn er niet veel spelers die zijn kwaliteiten hebben.”

Steve McManaman

“Ik begrijp dat de speler gefrustreerd is, maar je moet het volledige plaatje bekijken”, zegt de ex-speler van Liverpool en Real Madrid, die vandaag analist is bij BT Sport. “Hij is doorgebroken in volle crisis – wat trouwens toont dat hij wilskracht heeft en gemakkelijk omgaat met druk, want normaliter is een club in crisis niet de ideale voedingsbodem voor een jonge speler – maar Van Gaal is gekomen en heeft een streep willen trekken onder het verleden. Zonder Januzaj helemaal links te laten liggen, want hij wilde hem absoluut houden, heeft hij ingezet op de ervaring van Ashley Young, Antonio Valencia en van spelers die hij er absoluut bij wilde, zoals Angel Di María.

“Zijn systeem met drie verdedigers verplicht hem ook om op de flanken spelers te zetten die kunnen verdedigen. Valencia beantwoordt aan dat profiel. Young heeft dat moeten leren, wat niet zonder kleerscheuren is gebeurd. Wat Van Gaal echter niet gedurfd heeft, is om van Januzaj een speler te maken die zowel defensief als offensief uit de voeten kan. Hij was bang om hem te verbranden. In een 4-4-2 heeft Januzaj meer kans op spelen. Aan de andere kant is het feit dat Van Gaal niet wilde weten van een uitleenbeurt, terwijl er toch genoeg kandidaten waren, een bewijs dat hij nog op de speler rekent. Gezien de recente vorm van Di María en sinds het einde van de mercato zie je al dat Van Gaal Januzaj anders benadert. De Belg was titularis tegen Leicester, West Ham en Burnley. Hij was heel goed tegen Leicester en Burnley, een beetje minder tegen West Ham. Voor de match tegen Swansea was hij er niet bij en als per toeval werd Manchester United toen geklopt.”

Ian Herbert, journalist van The Independent

“Iedereen is een beetje teleurgesteld over zijn rendement, want hij was vorig seizoen sensationeel. Onder Moyes was hij een dynamietstaaf! Wat hem nu overkomt, is spijtig, maar hij moet geduldig zijn. Het is normaal dat zijn statuut lijdt onder de komst van Di María en Radamel Falcao. Zelfs Wayne Rooney is lager moeten gaan spelen. Wat Juan Mata betreft, die zit ook te nagelbijten op de bank. Ander Herrera, nochtans gekomen op aandringen van Van Gaal, zit ook op de bank.

“Volgend seizoen zal alles veel duidelijker worden. Falcao gaat waarschijnlijk weg. Van Gaal beschouwt Januzaj als een talent – het bewijs: hij mocht niet uitgeleend worden – maar hij vindt dat hij meer moet werken op training. Zeker in een kern die zo competitief is. Al vaker heeft de Nederlandse coach op een persconferentie gezegd dat hij spelers selecteerde op basis van wat hij zag tijdens de week op training. Ik vermoed dat hij het niet zo begrepen heeft op Januzajs nonchalante houding. Maar in februari was hij drie keer titularis, dat is een goed teken. Toch zie je dat hij een gebrek aan vertrouwen heeft, terwijl vorig seizoen alles lukte wat hij probeerde. Had hij uitgeleend moeten worden? Ja, maar dat hing niet van hem af. Hij heeft de keuze niet gekregen. Iedereen dacht dat PSG hem ging huren. Dat zou een mooie opportuniteit geweest zijn, zeker omdat de Parijse club de Champions League speelt. Maar United heeft dat afgeblokt.”

DOOR STÉPHANE VANDE VELDE

‘Adnan heeft bewezen dat hij de kwaliteiten heeft en die kunnen niet zomaar verdwenen zijn.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content