Peter t'Kint
Peter t'Kint Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Steve McClaren kreeg de wind van voor na de teleurstellende draw tegen Israël.

De Engelse fans beginnen zich stilaan zorgen te maken over het EK. Al tweehonderd dagen en vijf wedstrijden kon de Engelse nationale ploeg geen interland meer winnen. Zaterdag bleef het – ondanks overwicht na de rust dat zelden tot grote kansen leidde – steken op een scoreloos gelijkspel tegen Israël, dat net als Engeland in groep E acht punten uit vijf wedstrijden verzamelde en het gat met de twee toppers, Kroatië en Rusland, weer groter zag worden. Ruim vierduizend meegereisde fans trakteerden hun ‘helden’ na afloop op luid boegeroep.

Over-payed, over-hyped en over-rated, overbetaald, overgewaardeerd en overschat, zo worden de sterren dezer dagen afgeschilderd. Ze onderhandelen zwaar over nieuwe contracten, zwaaien met aanbiedingen van Europese topclubs, maar tijdens een interland kunnen ze het niet brengen, vinden de fans. De laatste zege van de Engelse nationale ploeg dateert inmiddels al van 6 september, toen er werd gewonnen van Macedonië in Skopje. Op zich een goed resultaat, ware het niet dat de return thuis tegen de kleine Balkanstaat op een gelijkspel eindigde en dat werd verloren van Kroatië. Ook in vriendschappelijke toppers tegen Nederland (1-1) en Spanje (0-1) ging het fout.

Waar loopt het fout ? Voorin. Er komen te weinig kansen en met maar één goal in vijf matchen scoort de nationale ploeg gewoon te weinig. Ook in Israël niet, de derde kwalificatiewedstrijd op rij. Frank Lampard, toch geregeld aan het kanon bij Chelsea, scoorde al niet meer voor zijn land sinds het najaar van 2005. Een geschikte partner voor Wayne Rooney vinden de Engelsen voorin niet – zaterdag kwam Andy Johnson ook niet tot scoren, en iedereen vraagt zich af of het zo moeilijk is om die andere centrale man, Steven Gerrard, ook op zijn beste positie, centraal dus, uit te spelen.

Vandaag/woensdag wordt het allicht anders, als Andorra partij wordt gegeven, een wedstrijd die om veiligheidsredenen wordt afgewerkt in Barcelona. Een kans op revanche voor de sterren.

De Engelse FA heeft de topper tussen Man. United en Chelsea met bijna een maand uitgesteld. Die was voorzien voor 14 april, maar omdat beide teams zich plaatsten voor de halve finale van de FA Cup, moest dat naar een andere datum. Die is nu bepaald op 9 mei, de voorlaatste speeldag. De kans dat daar definitief het doek over de titelstrijd valt, is dus groot. Overigens speelt United op 14 april tegen Watford in het stadion van Aston Villa, terwijl Chelsea een dag later op Old Trafford (de halve finales worden op neutraal terrein afgewerkt) Blackburn partij geeft.

Emmanuel Adebayor (Arsenal) kreeg voor de match van Togo tegen Sierra Leone doodsbedreigingen en stelt verder aantreden met zijn land in vraag. Er was vorig jaar op het WK al veel heisa over premies en die discussies zijn nog steeds niet van tafel.

Andy Cole (35), dé miskoop van Portsmouth (gehaald voor 750.000 euro vorige zomer), is op uitleenbasis naar Birmingham tot het einde van het seizoen. De Zuid-Engelse ploeg denkt er wel aan om het contract van David James te verlengen. James, nu 37, zal dan zijn doel, spelen tot voorbij zijn veertigste, bereiken.

Giampaolo Pazzini maakte de eerste goal in het nieuwe Wembley. Pazzini, die al scoorde na 25 seconden, werd de ster van de belofteninterland tussen Engeland en Italië, een wedstrijd die op 3-3 eindigde. Ruim 55.000 toeschouwers daagden op.

Arsène Wenger zou volgens diverse kranten een standbeeld krijgen buiten het Emirates Stadium. Dat je met zulke dingen moet opletten, weten ze inmiddels wel bij Southampton, waar ze het beeld van Ted Bates weer hebben neergehaald, een week na de onthulling. Er werd te veel mee gelachen. Het beeld wordt nu herwerkt.

PETER T’KINT

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content