Ivan Leko moet Al Ain naar nieuwe titel loodsen

© Belga Image

De Kroatische trainer is sinds 10 juli aan de slag in de Verenigde Arabische Emiraten.

De Kroatische trainer is sinds 10 juli aan de slag in de Verenigde Arabische Emiraten.

Lang hoefde Ivan Leko (41) niet te wachten op een nieuwe uitdaging na zijn passage bij Club Brugge (2017-2019). De voormalige middenvelder kreeg amper twee weken na zijn vertrek bij blauw-zwart, dat hij naar de titel loodste in 2018, een bijzonder verleidelijk aanbod van Al Ain. ‘Het Real Madrid van de Emiraten’, zo gaf de Kroaat mee, nadat hij begin juni een tweejarig contract ondertekende bij de dertienvoudige kampioen en vijfvoudige bekerwinnaar.

Bij het speeltje van eigenaar Mohammed bin Zayed Al Nahyan, waar hij naar eigen zeggen vijf keer meer verdient dan in West-Vlaanderen, is Leko de opvolger van de Spanjaard Juan Carlos Garrido. Ook al ex-Club, maar in de Verenigde Arabische Emiraten hield hij het maar vol tussen februari en juni dit jaar.

Leko bracht zijn eigen technische staf mee, met de assistenten Damir Krznar en Alen Peternac. Enkel de keeperstrainer is een Bosniër ( Nikola Maric), de rest van de posities wordt ingevuld door landgenoten. Naast een U21-coach ( Zeljko Sopic) kreeg Leko ook de beschikking over twee fysiektrainers ( Ivan Stefanic en Milan Snjaric), twee kinesisten ( Marin Polonijo en Bozo Sinkovic), twee artsen ( Jurica Rakic en Ivica Orsolic) en een technisch analist ( Vedran Attias).

Aan financiële middelen geen gebrek dus. De Zweedse spits Marcus Berg (33) mocht transfervrij vertrekken richting FK Krasnodar, met de Braziliaanse centrumspits Caio Canedo (29) werd voor 5,34 miljoen euro een vervanger weggehaald bij Al-Wasl SC. De Togolees Kodjo Fo Doh Laba (27) kwam transfervrij over van het Marokkaanse RS Berkane en was na vier speeldagen clubtopschutter met vier goals. Van de eerste vier competitieduels verloor Leko er eentje, met 3-2 van koploper Sharjah. Dat team, geleid door Abdulaziz Mohammed, haalde het maximum van de punten. Leko pakt meestal uit met een 4-4-2- veldbezetting, met twee controlerende middenvelders.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content