1 Als je aanvaard had om assistent van José Riga te worden, dan zou je misschien over enkele weken de titel kunnen vieren. Geen spijt?

“Niet het minst. Ik sta al heel mijn leven achter mijn keuzes. Sommige mensen zullen zeggen dat ik er geen goed aan gedaan heb om die job te weigeren, anderen zullen zeggen dat ik de juiste beslissing nam. Ik zag mezelf geen deel uitmaken van dat project. Simpel.”

2 Na je ontslag hingen er geen spandoeken in de tribunes en werd je naam niet gescandeerd. Alsof je voor de fans nooit bestaan hebt. Is dát niet wat je in heel die historie nog het meest ontgoochelt?

“Helemaal niet. Een voetbalclub is meer dan een trainer. Wat telt, zijn de spelers. Of de club er nu goed aan gedaan heeft om mij te vervangen door José Riga of niet, daar heb ik niks meer over te zeggen. Aan de spelers heb ik bij mijn vertrek gezegd: hou jullie daar niet mee bezig, zet gewoon jullie carrière verder.”

3 Onlangs gaf je een interview waarin je alleen maar goeie dingen vertelde over Standard. Zijn die positieve uitlatingen een voorwaarde die verbonden werd aan je ontslagvergoeding?

“Neen. In de overeenkomst die ik met Standard sloot, staat geen enkele vorm van zwijgplicht. De tijd heelt wonden. Op het ogenblik dat ik ontslagen werd, was ik natuurlijk gefrustreerd. Vandaag snap ik het nog altijd niet helemaal. Men heeft me weggestuurd vanwege pietluttige details. Ik kreeg het verwijt dat ik te dicht stond bij de spelers en te weinig ervaring had. Dat is onnozel. Ik zie overal coaches die dicht bij hun spelers staan. En wie 37 is, kan uiteraard niet veel ervaring hebben als trainer. Ach, ik heb die bladzijde omgeslagen. Wat ik liever onthoud, is dat ik anderhalf jaar bij die grote club gewerkt heb en dat ik het fijn vind om te kunnen zeggen dat ik T1 van Standard ben geweest. Als ze kampioen spelen, is dat ook mijn titel. Het zou zelfs een primeur voor België kunnen zijn: is er ooit een club kampioen geworden met drie verschillende coaches? Ik hoop dat het gebeurt, ik wens hen uit het diepst van mijn hart alle succes toe.”

4 Je gaf je ontslagvergoeding aan een goed doel in Servië: was dat een manier om het etiket van ’te brave jongen’ te behouden, dat je bij je ontslag kreeg opgekleefd?

“Ik zal je vertellen wat de reden was. Het was geen groot bedrag, het ging maar om de ontslagvergoeding van een assistent. Maar ik was van mening dat Standard me een som geld gaf die ik niet verdiende, waar ik niet voor gewerkt had. Daarom dacht ik aan een goed doel. Ik kom uit een land waar de mensen het niet zo gemakkelijk hebben en dus heb ik een kinderziekenhuis uitgezocht waar ze die cheque goed kunnen gebruiken. Het is zoals met mijn weigering om T2 te worden: ik denk daar niet te veel over na, het is het hart dat

oordeelt.”

5 Naar verluidt heb je je aangeboden bij Lokeren. Omdat je bijna tegenover het stadion woont of omdat je vindt dat Peter Maes er zijn beste tijd gehad heeft?

“Lokeren, op dit ogenblik? (lacht) Daar wist ik zelf nog niks van! Ik heb nog maar net, tot mijn grote verbazing, op Twitter de geruchten moeten ontkrachten dat ik naar Waasland-Beveren zou gaan. Daar klopt niks van, noch van Lokeren, noch van Beveren. Gebakken lucht. Wat Peter Maes betreft: die vraag moet je hém stellen. Ik heb te veel respect voor hem om daarover te oordelen. En wat de afstand tussen mijn woonst en het stadion betreft: ik ben bezig met verhuizen, ik trek naar Antwerpen, want daar en in Gent speelt mijn sociaal leven zich af. Maar goed, als je anderhalf jaar van Lokeren naar Luik gependeld hebt, dan is Lokeren-Antwerpen peanuts. Nu ja, dat zien we later eventueel wel als er contacten zijn met Lokeren. Momenteel zijn die er nog zeker niet.”

Ivan Vukomanovic (37) was hoofdtrainer van Standard tussen oktober 2014 en februari 2015. Als speler voetbalde hij in Frankrijk, Duitsland, Rusland en België (bij Lokeren en Antwerp).

DOOR PIERRE DANVOYE

“Ik verdiende de ontslagvergoeding die Standard me gaf niet, dus schonk ik ze aan een kinderziekenhuis in Servië.”

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content