1 Je hebt twee keer de beker gewonnen op het veld en vier keer als bankzitter. Daarmee ben je recordhouder bekerzeges. Heb je de indruk dat je je stempel gedrukt hebt op de historiek van de beker van België?

“De beker winnen is anders dan een titel. Er is die magie van een volle Heizel, de trappen naar de eretribune, het ererondje. Ik ben trots dat ik met drie clubs heb weten te winnen: Anderlecht, FC Liège en Standard. En een beker pakken met FC Liège, dat is echt bijzonder.”

2 De finale Anderlecht-Brugge wordt ook een duel Proto-Ryan: wie is de beste?

“Als ik echt moet kiezen, geef ik een lichte voorkeur aan Mathew Ryan, omdat die jonger is en nog progressiemarge heeft. Hij is klaar voor een grote competitie: toen hij uit Australië kwam, stond hij er meteen, hij blonk uit in Europese wedstrijden en toonde dat hij met druk kon omgaan door de Azië Cup te winnen. Mijn enige voorbehoud geldt zijn lengte. Een moderne doelman moet groter zijn dan 1,85 meter. Hij heeft een goeie timing, maar ik ben benieuwd hoe hij het eraf zou brengen tegen de kleerkasten van de Premier League bijvoorbeeld.”

3 Je werd 44 keer geselecteerd voor de Rode Duivels, maar verzamelde slechts 8 caps omdat je een monument als Pfaff voor je had. Roept de situatie van Mignolet ten opzichte van Courtois slechte herinneringen bij je op?

“De statistieken van Simon Mignolet lijken inderdaad op die van mij… Ik weet wat hij doormaakt, hetzelfde als ik destijds. Je hebt het gevoel dat je even goed bent als die klasbak die de voorkeur krijgt van de coach, maar je krijgt nooit de kans om dat te bewijzen. En op het einde van mijn internationale carrière brak Michel Preud’homme door! Was ik enkele jaren eerder of later doelman geweest, dan had ik misschien alles gespeeld bij de Duivels.”

4 Vorige zomer werd je contract als keeperstrainer bij AA Gent niet verlengd. Ligt dat nog altijd op je maag?

“Ja. Dat getuigde van een stuitend gebrek aan tact en klasse. Michel Louwagie vertelde me dat op het moment dat ik met mijn zoon terugkeerde van zijn eerste chemokuur, nadat bij hem kanker was vastgesteld. Louwagie wist waarom ik die dag in het ziekenhuis moest zijn. Ze konden me niks verwijten, dus zeiden ze maar dat ik te oud was… Als dat zo is, dan heeft de manager zelf zijn houdbaarheidsdatum ook overschreden. Gent wil een grote club worden, maar op het vlak van omgaan met mensen is er nog werk aan de winkel.”

5 Je stuurt nu je cv rond. Vind je dat, gezien je palmares, verbazend of onrechtvaardig?

“Verbazend én onrechtvaardig. Ik ben toch nog geen 70, hé! Zal ik even zeggen met welke doelmannen ik gewerkt heb? Filip De Wilde, Daniel Zitka, Silvio Proto, Bojan Jorgacevic, Sinan Bolat, Thibaut Courtois, Simon Mignolet… Er is een trainersbond die verondersteld wordt deuren voor ons te openen in het buitenland, maar het resultaat is nul komma nul. Professionele trainers worden verplicht om schoenen te gaan verkopen. Als ik dan zie hoe de Nederlanders zich overal binnenwerken! Zij moeten ons toch niet leren hoe je een bal moet pakken, wat keepers betreft hebben wij veel meer prestige. Ik stuur voortdurend mijn cv op, maar vaak hebben clubs niet eens de beleefdheid om te antwoorden. Dat ik zo veel solliciteer, is ook een wettelijke verplichting. Alle drie maanden valt de VDAB me lastig, willen ze weten of ik wel genoeg mijn best gedaan heb om werk te vinden. Die mensen begrijpen niks van het voetbal, die weten niet dat clubs tijdens het seizoen zelden van keeperstrainer wisselen. Dat is hard. Als ik komende zomer niks vind, zal ik iets anders moeten gaan doen. Ik heb geen keuze, ik ben te jong om hele dagen voor de tv te zitten of boodschappen te doen met mijn vrouw.”

Jacky Munaron (58) was vijftien jaar doelman bij Anderlecht en keepte nadien nog bij FC Liège en Standard. Hij kwam acht keer uit voor de Rode Duivels en maakte de WK’s van 1982 en 1986 en het EK van 1984 mee. Hij won, als titularis of bankzitter, vier landstitels, zes Belgische bekers, een Beker voor bekerwinnaars en een UEFA Cup. Hij was keeperstrainer bij Eendracht Aalst, Anderlecht, de nationale jeugdploegen, Trabzonspor en AA Gent.

DOOR PIERRE DANVOYE

“Er is een trainersbond die verondersteld wordt deuren voor ons te openen in het buitenland, maar het resultaat is nul komma nul. Professionele trainers worden verplicht om schoenen te gaan verkopen.”

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content