JALOEZIE

Over twee weken gaat in Tokio de Club World Cup van start. ‘So what?’, zal u denken. Geen mens is in het WK voor clubteams geïnteresseerd, behalve misschien de fans van de zeven verenigingen die mogen deelnemen.

Geen wonder, wie zit te wachten op de kampioenen van de andere continenten. Ploegen als Auckland City (Nieuw-Zeeland), Atlético Nacional (Colombia), América (Mexico) en Mamelodi Sundowns (Zuid-Afrika) kunnen ons niet boeien en de vertegenwoordigers van Azië (Al Ain uit de Emiraten of het Zuid-Koreaanse Jeonbuk Motors) en thuisland Japan spreken nog minder aan.

Zo blijft alleen Europees kampioen Real Madrid als affiche over. Dat de Koninklijke pas in de halve finales in de arena treedt, zegt niet alleen alles over de waardeverhoudingen maar ook over de tijd die de winnaar van de Europese Champions League aan het toernooi in Japan wil besteden.

De FIFA klampt zich echter vast aan het WK voor clubs. De wereldvoetbalbond moet leven van het vierjaarlijkse WK voor landenteams en kijkt vol jaloezie naar de UEFA, die naast het vierjaarlijkse EK voor landenteams met de Champions League ieder seizoen een lucratief clubevenement organiseert.

De FIFA droomt van iets gelijkaardigs. Voorzitter Gianni Infantino liet in de Spaanse sportkrant El Mundo Deportivo en het Italiaanse Gazzetta dello Sport in zijn kaarten kijken. Hij wil vanaf 2019 de Club World Cup uitbreiden tot 32 teams. ‘De huidige voetbalwereld bestaat niet alleen uit Europa en Zuid-Amerika’, aldus de Italiaanse Zwitser. ‘De wereld is veranderd, daarom moeten we het WK voor clubs interessanter maken. Dat trekt ook meer sponsors en media-aandacht.’

Daar draait het natuurlijk om. Met Gianni Infantino beschikt de FIFA sinds februari over een nieuwe voorzitter, maar hij gebruikt hetzelfde receptenboek als zijn voorgangers João Havelange en Sepp Blatter: meer teams betekent meer geld. En vergis u niet: ook al bestaat de huidige voetbalwereld uit meer dan Europa en Zuid-Amerika, het zullen vooral ploegen van die continenten zijn die het deelnemersveld moeten uitbreiden. De andere werelddelen zullen maximaal één vertegenwoordiger meer krijgen. Anders kan je de hele opzet bij voorbaat opdoeken. Vooral Europa is onmisbaar, omdat alle voetbalvedetten op de loonlijst staan van clubs van het oude continent.

Infantino maakte eerder ook al bekend de Wereldbeker te willen uitbreiden van 32 tot 40 ploegen. Met 40 teams duurt een WK nog langer en wordt het niveau er niet beter op, maar verder heeft niemand er last van. Dat ligt met de plannen voor de Club World Cup even anders. Om te beginnen wil Infantino het toernooi van december naar juni verhuizen. Dat betekent dat het een tweejaarlijks toernooi moet worden (in de oneven jaren) en dat de topspelers nog meer belast worden en geen enkele zomer meer rust krijgen.

De Zwitserse baas van de Wereldvoetbalbond beseft dat er een kalenderprobleem dreigt te ontstaan en merkte meteen op dat de clubcompetities ingeperkt moeten worden. ‘De Primera División telt 20 ploegen, dat zijn er minstens twee te veel’, zei hij aan El Mundo Deportivo. Infantino wil de nationale clubcompetities beperken tot maximaal 18 teams en 34 speeldagen. De Jupiler League zit momenteel aan 40 speelrondes. Dat kan dus een probleem worden.

Niet dat Belgische clubs veel kans maken om aan de Club World Cup deel te nemen, maar ze zullen er wel de gevolgen van dragen. Er zal alleen plaats zijn voor de tien of vijftien beste elftallen van het oude continent. Wat betekent dat de grote namen weer extra inkomsten zullen krijgen en dat de kloof met de rest nog groter wordt.

Niet dat we ons begoochelingen moeten maken. Het wordt jaar na jaar erger. De extra zilverlingen die de UEFA in de Europa League ter beschikking wil stellen, maken niets uit. De Engelse clubs lopen financieel steeds verder uit. Deze week werd bekend dat de Premier League een nieuw contract afsloot met Sunings PPTV, dat 657 miljoen euro zal betalen voor de Chinese tv-rechten van 2019 tot 2022. Elf keer meer dan nu het geval is. Het betekent dat elke club van de Premier League straks 10,96 miljoen euro per seizoen opstrijkt uit China. Alleen uit China. Ter vergelijking: Belgische clubs ontvangen gemiddeld zo’n 5 miljoen euro aan tv-rechten. In totaal.

DOOR FRANÇOIS COLIN

De FIFA wil de topclubs nog rijker maken.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content