Club Brugge had vorige week een onderhoud met burgemeester Patrick Moenaert en schepen van sport Erik Cardon over de erbarmelijke staat van het hoofdveld van het stedelijk Jan Breydelstadion. “Wij vragen een goed veld”, zegt sportleider Marc Degryse. “Aan de stad om daar de inspanningen en de kosten voor te doen.” De stad liet ‘de grasmat’ ondertussen al bekijken door een onafhankelijk expertisebureau. “Blijkt dat de ondergrond nog zeer goed is, maar dat de zuurtegraad van het water waarmee de grasmat besproeid wordt te hoog is”, aldus sportschepen Cardon. “Dat komt uit een beek die dicht bij het kerkhof ligt en waar het regenwater van de daken van de tribunes en dus ook de uitwerpselen van de duiven, die ons zoals geweten veel last bezorgen, in afgevoerd worden. Als verder onderzoek dat bevestigt, moeten we op een andere manier aan water zien te geraken.

“Wij proberen met man en macht het veld zo goed mogelijk en bespeelbaar te maken, maar momenteel is er weinig aan te doen. Het veld is na de overvloedige regenval volledig kapot gespeeld tijdens Club-Charleroi en Cercle-Club. Je zag er de graszoden toen zo uitvliegen. Er zou sneller moeten afgelast worden. Door de uitstekende drainage staat hier nooit water op het veld, maar dat wil niet zeggen dat het niet nat is, hé. Het enige wat wij nu kunnen doen, is het veld zo plat mogelijk maken. We zullen ook zaaien, met twee soorten zaad, maar grasgroen zal je de eerste zes weken niet meer zien. Desnoods leggen we het na het seizoen helemaal opnieuw aan.”

Maar is dat wel een duurzame oplossing ? Het Jan Breydel is het enige veld van eerste klasse dat door twee clubs en dus elke week wordt bespeeld. Vorige winter werd het ook al overbelast en kapot gespeeld. Moet het begin 21e eeuw niet eens grondiger aangepakt worden, inclusief verwarming ? “Maar dan kan er een jaar niet op gespeeld worden, en wat kost dat niet allemaal ? !”, zegt Cardon. “De enige oplossing is een synthetisch veld. Nu mag het nog niet, maar in Clubmiddens verneem ik dat het binnen een jaar of twee wel zal toegelaten zijn. Ik hoor van Marc Degryse dat zij niet veel trainen op hun synthetisch oefenveld, omdat het bij oudere spelers te veel letsels veroorzaakt, maar de kwaliteit van die velden wordt almaar beter. Ze worden zachter. Het zou ons 16 à 20 miljoen kosten, maar het vergt minder onderhoud en het garandeert dat je er altijd op kunt spelen. Van zodra het mag, moeten we dat doen, vind ik.” ( CV)

door Christian Vandenabeele

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content