Met één punt uit vijf wedstrijden, drie doelpunten voor en elf doelpunten tegen staat Westerlo laatste in de rangschikking. De kampioen van de middenmoot kreeg met een trits blessures te maken en miste zijn start compleet.

Dat ziet er niet goed uit.

Jan Ceulemans: “We zijn gestart met dezelfde kern als vorig jaar, maar de eerste week blijkt dat je dus met Modubi, Farssi en Ruiz drie titularissen mist. Op Mechelen hebben we een tikje gekregen. Het probleem was de spits. Diep gaan en de rust in de ploeg houden, dat was wat weg. Als dan ook nog Vanaudenaerde, Corstjens en De Petter uitvallen, komen we in de problemen en daarom staan we waar we nu staan.”

Je keek in de kranten al uit naar de terugkeer van Ruiz, nochtans telt de kern vijf andere aanvallers om hem te vervangen.

“Ze scoren onvoldoende, dat is de realiteit. We hebben drie doelpunten gemaakt, waarvan twee door Tomou.”

En net die wilden jullie voor het seizoen dan nog van de hand doen aan Zulte Waregem. Hebben jullie daar geen inschattingsfout gemaakt en de vijf die Ruiz konden vervangen overschat?

“Ik denk dat Tomou met twee doelpunten in vijf wedstrijden nog in de top vijf staat. Je topschutter valt uit en ik denk dat dat een excuus is. Als je er vijf hebt, kan je er geen vijf opstellen en als ze niet spelen gaat het vertrouwen wat weg. Dat kan gebeuren. Het is ook niet alleen de spits, het is het geheel.”

Jullie wachten niet tot iedereen weer fit is, want er werd met drie nieuwe spelers -Mravac, Iakovenko en Quina – onderhandeld.

“We hebben een kern van 25 man en daarin haalt niet iedereen hetzelfde niveau. Een vervanging gingen we kunnen doorvoeren, maar wij hadden er geen rekening mee gehouden dat we vijf geblesseerde basisspelers zouden hebben. De realiteit zegt dan dat je er iets bij moet halen. Want als iedereen morgen fit is, gaan ze overmorgen niet allemaal op niveau zijn.”

Als morgen iedereen fit is, heb je wel drie spelers op overschot in de kern.

“Blijkbaar hebben we ook vijf wedstrijden gespeeld en hebben anderen het niet waargemaakt. Die mannen doen hun best, maar je geeft ze een kans en dan haal je 1 op 15. Dan moet je conclusies trekken.”

Wat gaan de nieuwkomers jullie bijbrengen?

“We hopen ( met Mravac, nvdr) wat meer zekerheid achterin te krijgen, dat is het eerste doel. De Peruaan is een flankspeler en Iakovenko heeft een actie. Wat mij bevalt aan hem, is dat hij doelgericht is.”

Ondertussen neemt de druk toe.

“Ik zou niet weten vanwaar die moet komen. De supporters weten ook hoe de problemen er gekomen zijn. Moeskroen, Club Brugge, AA Gent: ik hoop op een 9 op 9, maar ik weet dat je nu stilletjes gaat lachen. We moeten gewoon zien dat we na dertig wedstrijden dertiende of veertiende staan. Maar we gaan een lang en moeilijk seizoen tegemoet.”

RAOUL DE GROOTE

‘Ik hoop op 9 op 9, maar ik weet dat je nu stilletjes gaat lachen.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content