Binnen de grote ambities die Go Pass Lennik koestert, bleek geen plaats meer voor Jan De Brandt. Lennik wil volgend jaar een prijs pakken en investeert daarom hoofdzakelijk in spelers. De Brandt koos eieren voor zijn geld en gaat voor het eerst in zijn carrière aan de slag bij een damesteam.

Ervaar je het als een gebrek aan vertrouwen dat Lennik je maar een contract voor één jaar wou aanbieden ?

Het kwam bij mij in elk geval zo over. Mochten ze mij een contract van twee jaar hebben aangeboden, dan had ik onmiddellijk bijgetekend, maar negen maanden … Ik ben proftrainer : ik moest dus uitkijken naar meer werkzekerheid. Daarbij kwam dat de clubleiding niet verder wou met Danny Goethals. Dat vormde ook een factor die mijn beslissing mee bepaalde. We werken al zeven jaar samen, zijn goed op elkaar afgestemd. Danny is meer dan gewoon een assistent-coach.

Tongeren bood je die zekerheid. Je tekende een contract van drie jaar, maar Danny Goethals kon er niet terecht.

Voorlopig niet. Misschien na een aantal maanden of na één of twee jaar. Voor mij was het belangrijk dat ik als beroepstrainer terecht kon bij een ploeg die ambities én een lange termijnvisie heeft. Bovendien vormt het een uitdaging om bij een vrouwenteam te werken.

Waarin ligt die uitdaging ?

Damesvolleybal is misschien wel rijker dan herenvolleybal. Bij de mannen worden de wedstrijden tegenwoordig bijna uitsluitend bepaald door service : de ploeg met de krachtigste opslag wint bij wijze van spreken altijd. De laatste wedstrijd van Lennik tegen Roeselare is daar een perfecte illustratie van. In het spel lagen we zeker niet onder, maar dan komt Miguel Falasca aan de opslaglijn en die richt een ware ravage aan. We moesten de wedstrijd gewoon ondergaan. Qua rally’s zit het in het vrouwenvolley een stuk beter. Je kan het zo stellen : in het topvolleybal bij de heren werven ze coaches aan, bij de vrouwen trainers-coaches. Je kan ook nog kneden, technisch bijsturen.

Wat zijn de ambities van Tongeren voor volgend jaar ?

De club wou in de eerste plaats een profcoach aanwerven. De dames trainen nu drie à vier keer per week. Ik wil volgend seizoen het aantal trainingen serieus opdrijven en zo van Tongeren op dat gebied misschien een trendsetter maken in het damesvolley. En verder hopen we uiteraard dat de arbeid ook loont. Dat wil zeggen : Tongeren wil meedoen om kampioen te spelen en de beker te pakken. Daarnaast willen we ook Europees zo ver mogelijk geraken.

Ken je het vrouwenvolleybal een beetje ?

Ik ken de, maar niet dat ik wekelijks ging kijken, eerder heel sporadisch. De speelsters ken ik dus niet zo goed. Maar ik ben me volop aan het informeren. (RVDB)

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content